Βρετανία: Απειλές «τεχνολογικής» εξόδου πριν τον προϋπολογισμό

Βρετανοί ηγέτες της τεχνολογίας και επενδυτές προειδοποιούν για μαζική έξοδο - Ανοικτή επιστολή στην Υπ. Οικονομικών απέστειλαν περισσότεροι από 500 επιχειρηματίες

Για μαζική έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν οι Βρετανοί ηγέτες της τεχνολογίας και οι επενδυτές, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τα σχέδιά για την αύξηση του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves σχεδιάζει να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιακών κερδών – ο οποίος εφαρμόζεται στα κέρδη που αποκομίζουν οι επενδυτές από την πώληση μιας επένδυσης – με την εφημερίδα The Guardian να αναφέρει ότι η εισφορά θα μπορούσε να αυξηθεί στο 39%. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Keir Starmer είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι τέτοιου είδους εικασίες ήταν «εκτός πραγματικότητας».

Η Reeves αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικές δημοσιονομικές αλλαγές στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού στις 30 Οκτωβρίου, καθώς επιδιώκει να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό πολλών δισεκατομμυρίων στα δημόσια οικονομικά.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιακών κερδών για μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κατά «αρκετές ποσοστιαίες μονάδες», σύμφωνα με τους Times, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πωλούν τις μετοχές τους σε μια εξαγορά, αρχική δημόσια προσφορά ή δευτερογενή πώληση μετοχών θα φορολογούνται για κάθε κέρδος στην αξία τους.

Η Reeves σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει σε περικοπή της λεγόμενης ελάφρυνσης στη διάθεση επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων (BADR), η οποία επιτρέπει στους επιχειρηματίες να πληρώνουν μειωμένο φόρο 10% επί των κερδών από την πώληση των επιχειρήσεών τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιστολή προς την ΥΠΟΙΚ

Σε ανοικτή επιστολή τους νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 500 επιχειρηματίες έκαναν έκκληση στην υπουργό Οικονομικών να μην προχωρήσει στην αύξηση του φόρου κεφαλαιακών κερδών ή στον περιορισμό του καθεστώτος απαλλαγής από τη διάθεση επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων.

«Οι δύο αυτές φορολογικές αλλαγές έρχονται τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο καθίστανται οι απαλλαγές πιο ανταγωνιστικές», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε από το The Entrepreneurs Network στις 13 Οκτωβρίου.

«Αυτό θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή στον φόρο κεφαλαιακών κερδών στην Ευρώπη κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την επιτυχία του συστήματος νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μας, αποδυναμώνοντας σε τεράστιο βαθμό το κίνητρο που έχουν τα άτομα να δημιουργήσουν επιχειρήσεις», επισημαίνει.

Σημειωτέον ότι την επιστολή υπογράφουν ονόματα όπως ο Giles Andrews, συνιδρυτής της ψηφιακής τράπεζας Zopa, ο Rishi Khosla, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας χρηματοδότησης OakNorth, και ο Victor Riparbelli, επικεφαλής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Synthesia.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα σχέδια αυτά θα καταστήσουν δυσκολότερο για τους επιχειρηματίες να χτίσουν επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο – ή ακόμη, θα εξαναγκάσουν επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Αποθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες από το να ξεκινούν και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει να μειώσει τα συνολικά φορολογικά έσοδα», αναφέρεται στην επιστολή.

moneyeview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: Για όσα χτυπά καμπανάκι το ΥΠΟΙΚ - Οι κυριότεροι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ