Η ανάπτυξη ακινήτων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Το μέλλον των ακινήτων είναι πράσινο, και είναι καιρός η χώρα μας να αρχίσει να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών.

Του Γιάννη Μισιρλή*

Με τις καιρικές συνθήκες συνεχώς να µεταβάλλονται και να επιδεινώνονται, η κλιµατική αλλαγή δηµιουργεί πλέον νέα δεδοµένα. Το καµπανάκι της πράσινης µετάβασης χτυπάει σήµερα, ίσως πιο δυνατά από ποτέ, προµηνύοντας ότι το µέλλον πρέπει να είναι πράσινο, για να µπορεί να είναι και βιώσιµο. Από αυτή τη δύσκολη εξίσωση δεν εξαιρείται κανείς, συνεπώς ούτε και ο κλάδος των ακινήτων. Η προώθηση της πράσινης µετάβασης του τοµέα αποτελεί µια από τις σύγχρονες προκλήσεις, που τόσο οι επαγγελµατίες του τοµέα των ακινήτων όσο και η ίδια η Κυβέρνηση καλούνται να θέσουν σε προτεραιότητα.

Όχι απλώς γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την υλοποίηση των στόχων του “Fit for 55”, των “SDGs” και την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance), αλλά γιατί πράγµατι η Κύπρος, το περιβάλλον της και οι άνθρωποί της το έχουν ανάγκη. Γιατί το µέλλον των ακινήτων είναι πράσινο, και είναι καιρός η χώρα µας να αρχίσει να συµβαδίζει µε τις απαιτήσεις των καιρών. 

Στροφή στα πράσινα ακίνητα

Άλλωστε, η αγορά έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τον δρόµο. Η στροφή µιας µεγάλης µερίδας αγοραστών σε πράσινα ακίνητα, µε µειωµένο αντίκτυπο στο περιβάλλον και υψηλή ενεργειακή απόδοση, δεν µπορεί να περνάει απαρατήρητη. Πρόκειται για µια τάση, η οποία τα επόµενα χρόνια αναµένεται να ενισχυθεί ακόµα περισσότερο, καθώς τα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες είναι πολλαπλά. Αφενός, τα πράσινα ακίνητα µειώνουν τις εκποµπές αερίου του θερµοκηπίου στο περιβάλλον, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αξιοποιούν καινοτόµες τεχνολογίες, ενώ είναι πιο ανθεκτικά σε ακραία καιρικά φαινόµενα. Αφετέρου, εξοικονοµούν χρήµατα για τους ιδιοκτήτες, έχουν υψηλότερη αξία και αποτελούν έναν πιο υγιή χώρο διαβίωσης και εργασίας.

Αναγνωρίζοντας τη σηµασία της πράσινης µετάβασης του κλάδου ανάπτυξης γης και οικοδοµών, ένας σηµαντικός αριθµός επαγγελµατιών ήδη έχει αρχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Υιοθετώντας τα διεθνή πρότυπα βιωσιµότητας, όπως είναι το LEED και το BREEAM, επιλέγοντας βιώσιµα και οικολογικά υλικά κατασκευής, ενσωµατώνοντας πράσινες τεχνολογίες στις αναπτύξεις τους, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια και τα συστήµατα αερισµού, αλλά και ανακυκλώνοντας τα κατασκευαστικά απόρρητα.

Οι πρακτικές αυτές αναδεικνύουν τη θετική στάση των επαγγελµατιών απέναντι στην υιοθέτηση νέων πρακτικών και προσεγγίσεων, που ουσιαστικά θα καθιστούν τις αναπτύξεις περιβαλλοντικά ωφέλιµες και βιώσιµες. Ταυτόχρονα, καταδεικνύουν τη δέσµευση των επαγγελµατιών του κλάδου στην πράσινη µετάβαση και την ετοιµότητά τους να περάσουν στη νέα εποχή της ανάπτυξης ακινήτων.

Απαιτείται ολοκληρωµένος πράσινος στρατηγικός σχεδιασµός

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Επιχειρηµατιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδοµών ήδη έχει αρχίσει να εργάζεται για την προώθηση πολιτικών, που θα εντείνουν ακόµα περισσότερο τη στροφή του κλάδου στις πράσινες και βιώσιµες αναπτύξεις.

Με τον κλάδο σήµερα να καλείται να διαδραµατίσει καίριο ρόλο στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος, ως Σύνδεσµος, επισηµαίνουµε την ανάγκη για έναν ολοκληρωµένο πράσινο στρατηγικό σχεδιασµό, ο οποίος θα καθορίζει τα βήµατα και τις πολιτικές για τη σταδιακή µετάβαση του τοµέα των ακινήτων στην πράσινη εποχή. Ο σχεδιασµός αυτός πρέπει να προνοεί την πλήρη εναρµόνιση µε το “Fit for 55” και το πακέτο νοµοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να περιλαµβάνει ουσιαστικά κίνητρα, όπως είναι για παράδειγµα τα χαµηλότερα επιτόκια καθώς και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις πέραν του υφιστάµενου πλαισίου παραχώρησης ενός ελάχιστου επιπλέον δοµήσιµου εµβαδού, το οποίο είναι ανεπαρκές.

Η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στην ανάπτυξη ακινήτων σήµερα είναι κοστοβόρα και απαιτητική. Γι’ αυτό και χρειάζεται η στήριξη και η ώθηση από πλευράς του κράτους, ώστε να µπορέσουν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι επαγγελµατίες να στραφούν στις πράσινες αναπτύξεις.

∆εν χρειάζεται να ανακαλύψουµε τον τροχό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση µάς δείχνει τον δρόµο. Χώρες του εξωτερικού ακολουθούν αυτού του είδους πρακτικές εδώ και χρόνια. Αυτή την πολύτιµη εµπειρία πρέπει να τη µελετήσουµε και να την προσαρµόσουµε στα µέτρα της Κύπρου. Συλλογικά, µέσα από συνεργασία και διάλογο, ώστε µαζί -Κυβέρνηση, αρµόδιοι φορείς και επαγγελµατίες του κλάδου- να µπορέσουµε να περάσουµε στη νέα εποχή της ανάπτυξης. Σε µια εποχή, όπου η ανάπτυξη ακινήτων θα λειτουργεί προς όφελος του περιβάλλοντος και οι αγοραστές θα επωφελούνται των πολλαπλών πλεονεκτηµάτων που προσφέρουν τα βιώσιµα ακίνητα.

*Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

Διαβάστε επίσης: Το μεγάλο στοίχημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΕΟΑ

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ