Πολυτελή ακίνητα: Το φωτεινό σημείο του ευρωπαϊκού real estate

Ο κλάδος των πολυτελών ακινήτων ανθεί στην Ευρώπη σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τομείς real estate που επλήγησαν από τα υψηλά επιτόκια.

Χάρη στην αύξηση των πλουσίων διεθνώς και της μεταφοράς πλούτου από τις μεγαλύτερες γενιές στα παιδιά τους, ο κλάδος των πολυτελών ακινήτων ανθεί στην Ευρώπη σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τομείς real estate που επλήγησαν από τα υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με έκθεση του μεσιτικού ομίλου CBRE Group, τα πολυτελή ακίνητα στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για ακριβά ξενοδοχεία είτε για χώρους στους πιο γνωστούς εμπορικούς δρόμους, έχουν ανοδική ορμή παρά την ύφεση που έχει φέρει στον ευρύτερο κλάδο της πολυτέλειας η πτώση της κινεζικής κατανάλωσης και οι αυξημένοι εμπορικοί περιορισμοί.

«Η επιβράδυνση που βιώσαμε το 2024 φαίνεται να είναι βραχυπρόθεσμη και να εστιάζει σε συγκεκριμένες αγορές εκτός Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Αμστερνταμ αφενός να καθορίσουν τις τάσεις, αφετέρου να επηρεάσουν τις φιλοδοξίες των ευκατάστατων καταναλωτών παγκοσμίως», σχολίασε ο Τάσος Βεζυρίδης της CBRE.

Λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, οι θεσμικοί επενδυτές κρατούν τελευταία επιφυλακτική στάση απέναντι στα εμπορικά ακίνητα, περιμένοντας διόρθωση των τιμών μέχρι να φτάσουν να ανταποκρίνονται στο υψηλότερο κόστος του χρήματος. Το κενό αυτό στην αγορά εκμεταλλεύτηκαν οι πλούσιοι επενδυτές, αλλά και ορισμένες ριψοκίνδυνες εταιρείες private equity, θεωρώντας ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία για να αγοράσουν ακίνητα στα πιο περιζήτητα σημεία της Ευρώπης σε ιστορικά χαμηλές τιμές ή για να τα εκμισθώσουν σε μια περίοδο σημαντικής ανόδου των ενοικίων.

«Η ζήτηση για αυτόν τον κλάδο παραμένει ανθεκτική, καθώς οι έμποροι πολυτελείας θέλουν να εξασφαλίσουν περιοχές-«φιλέτα» για τα πιο σημαντικά τους καταστήματα», δήλωσε ο James Seppala, επικεφαλής του ευρωπαϊκού real estate στην Blackstone, η οποία αγόρασε πολυτελή καταστήματα στο Λονδίνο και το Παρίσι, έπειτα από χρόνια που μείωνε την έκθεσή της στα εμπορικά ακίνητα. «Η προσφορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι από τη φύση της πεπερασμένη, γεγονός το οποίο πιστεύουμε ότι θα στηρίξει την αξία τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, η έμφαση που δίνουν οι πολυτελείς μάρκες να αποκτήσουν χώρους στις πιο περιζήτητες περιοχές και τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους έχει ανεβάσει περαιτέρω τα ενοίκια και μάλιστα ταχύτερα από τα υπόλοιπα brands που εστιάζουν στη μαζική κατανάλωση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της New Bond Street του Λονδίνου, που φιλοξενεί τεράστια γκάμα πολυτελών οίκων και όπου τα ενοίκια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2010. Απεναντίας, τα ενοίκια στην εμπορική Oxford Street έχουν αυξηθεί σε πιο περιορισμένο βαθμό.

Πέραν των καταστημάτων, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι προσπαθούν να κρατήσουν τους πιο πολύτιμους πελάτες τους, προκαλώντας ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών κορυφαίων ονομάτων. Το νέο μοντέλο λειτουργίας τους είναι πιο ευέλικτο, με προτίμηση στην ενοικίαση χώρων έναντι της αγοράς στις περισσότερες τοποθεσίες τους. Ετσι, για παράδειγμα, η μέση τιμή δωματίου σε ξενοδοχείο πολυτελείας στο Λονδίνο αυξήθηκε 42% την τετραετία μέχρι το 2023, ξεπερνώντας την αύξηση 27% στην ευρύτερη αγορά. Τέλος, τα πολυτελή δωμάτια σε Παρίσι και Μιλάνο αυξήθηκαν 42% και 60% την ίδια περίοδο, ξεπερνώντας την άνοδο 37% στις αντίστοιχες ευρύτερες αγορές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 2 στις 10 κυπριακές επιχειρήσεις δέχθηκαν κυβερνοεπιθέση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ