Capital Economics: Αυτές είναι οι 5 τάσεις που θα διαμορφώσουν το 2025

Ο επενδυτικός οίκος δείχνει να πιστεύει ότι οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ή για τις οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων είναι υπερβολικές.

Χρονιά αδύναμης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι κάποιας καταστροφής που θα απέτρεπε τις αγορές να κινηθούν υψηλότερα θα είναι το 2025 σύμφωνα με την Capital Economics. Ο επενδυτικός οίκος δείχνει να πιστεύει ότι οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ή για τις οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων είναι υπερβολικές. Παράλληλα, δεν περιμένει μια σειρά από δημοσιονομικές κρίσεις μέσα στο 2025, αλλά αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική στενότητα θα λειτουργήσει περιοριστικά για τις κυβερνήσεις. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Neil Shearing, περιγράφει τις πέντε τάσεις που θα διαμορφώσουν τη χρονιά που έρχεται.

1. Η παγκόσμια οικονομία θα είναι αδύναμη αλλά θα τα καταφέρει

Η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις το 2025: Ο Donald Trump αναμένεται να αυξήσει τους δασμούς και να υψώσει εμπόδια προστατευτισμού γύρω από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των δομικών ελαττωμάτων του αναπτυξιακού μοντέλου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και η Ευρωζώνη θα παραμείνει παγιδευμένη σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης. Παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, η Capital Economics εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σχετικά ανθεκτική, με ανάπτυξη γύρω στο 3% για το 2025, δηλαδή παρόμοια με το τρέχον έτος. Αν και πρόκειται για αδύναμους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, δεν είναι και κάποια καταστροφή, τονίζει ο οίκος.  Μάλιστα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο αδύναμη ώστε να αποτρέψει τις επενδύσεις ρίσκου από το να σημειώσουν περαιτέρω κέρδη.

2. Τα επιτόκια θα μειωθούν περισσότερο, αλλά οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται

Οι κεντρικές τράπεζες  θα συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο, αλλά στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες θα κινηθούν με προσοχή. Στις ΗΠΑ, αν και δεν είναι σαφές ποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump θα υλοποιηθούν, εντούτοις το κοινό στοιχείο των υποσχέσεών του είναι ότι καταλήγουν σε υψηλότερο πληθωρισμό και τιμές. Αυτό σημαίνει ότι η Federal Reserve θα κινηθεί προσεκτικά και πιο σταδιακά, με τα επιτόκιά της να βρίσκονται στο τέλος του 2025 στο 3,50% με 3,75%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να φέρει τα επιτόκια στο 3,75% έως τα τέλη του έτους, πριν να τα ρίξει στο 3,50% στις αρχές του 2026.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αποτελέσουν την εξαίρεση. Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων  και να ρίξει το κόστος χρήματος γύρω στο 1,5% έως τα τέλη του 2025, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες που θα αυξήσει τα επιτόκια, φέρνοντάς τα στο 1%.

3. Το παγκόσμιο εμπόριο θα είναι αδύναμο αλλά δεν θα καταρρεύσει

Η πιθανότητα δασμών και άλλων προστατευτικών μέτρων από τον Trump έχει πυροδοτήσει την αίσθηση ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι προ των πυλών, με τους αναλυτές να κάνουν παραλληλισμούς με τη δεκαετία του 1930, όταν οι αμερικανικοί δασμοί οδήγησαν σε αντίποινα από άλλες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου να επιδεινώσει την Μεγάλη Ύφεση. Όμως, η Capital Economics θεωρεί ότι οι προειδοποιήσεις για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο το 2025 είναι υπερβολικές.

Ο Trump αναμένεται να εξαιρέσει από τους δασμούς κάποιες χώρες και προϊόντα, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο, ενώ και οι νομισματικές ισοτιμίες εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν μέρος των συνεπειών. Επιπλέον, οι άλλες χώρες εκτιμάται ότι θα απαντήσουν με τρόπους που δεν θα κλιμακώνουν τις εντάσεις με τις ΗΠΑ. Έτσι, ο οίκος βλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με ελαφρώς υψηλότερους όγκους στο παγκόσμιο εμπόριο.

4. Οι δημοσιονομικές ανησυχίες θα περιορίσουν τις κυβερνήσεις

Τα δημόσια οικονομικά των μεγαλύτερων μεγάλων οικονομικών είναι χάλια, με τα ελλείμματα περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πριν από την πανδημία και τα χρέη σε άνοδο, σημειώνει η Capital Economics.  Λιγότερη ανησυχία προκαλεί η δημοσιονομική θέση των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας, αλλά  κάποιες χώρες, όπως η Βραζιλία, δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις που θα δείξουν ότι δυσκολεύονται να μειώσουν τα ελλείμματα, κινδυνεύουν με αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Ο οίκος σημειώνει ότι η Γαλλία αποτελεί μια προφανή εστία ανησυχίας, η δημοσιονομική θέση της Ιταλίας είναι επίσης εύθραυστη αλλά και οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τα όρια του «προνομίου» που έχουν.

Κατόπιν τούτων, ο οίκος δεν περιμένει μια σειρά από δημοσιονομικές κρίσεις για το 2025, αλλά δημοσιονομικές αδυναμίες, οι οποίες θα περιορίζουν τα περιθώρια κινήσεων των κυβερνήσεων. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει μια επιστροφή των «vigilantes» των ομολόγων.

5. Η γεωπολιτική αναταραχή δεν θα χαλάσει το μακροοικονομικό story

Το 2025 θα είναι άλλη μία χρονιά όπου η γεωπολιτική θα απασχολεί τα πρωτοσέλιδα, αλλά οι επιπτώσεις των κινδύνων αυτών στην οικονομία θα παρεξηγηθούν και πάλι. Το 2024, παρότι μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες του κόσμου έκλεισε, οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες δεν εμφάνισαν τα προβλήματα που όλοι περίμεναν. Και παρά την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν.

Η επανεκλογή Trump είναι ένα κεντρικό σημείο για το πώς θα εξελιχθούν οι γεωπολιτικές αλλαγές μέσα στο 2025. Σύμφωνα με την Capital Economics, η επιστροφή του αυξάνει τις πιθανότητες μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυτικές οικονομίες θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία αλλά ούτε και ότι θα ακολουθήσει η διατηρήσιμη πτώση στις διεθνείς τιμές της ενέργειας που πολλοί περιμένουν.

Η Capital Economics σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται είναι μέσω του πρίσματος ενός εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης θητείας Trump. Όμως, το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι ΗΠΑ θα απομονώνονται όλο και περισσότερο, κάτι που  σημαίνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα φανούν σε βάθος χρόνων και όχι μέσα στο 2025.

Βασική εξαίρεση θα είναι μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στο σημείο της σύγκρουσης στην Ταϊβάν. Εάν αυτό το γεγονός «χαμηλών πιθανοτήτων αλλά υψηλών συνεπειών» συμβεί, τότε ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι τεράστιος και θα φανεί το 2025 και μετά, σημειώνει η Capital Economics.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Cyber Week 2024: Πόσα δισ. αναμένεται να ξοδέψουν οι Αμερικανοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ