Online αγορές για εννιά στους δέκα καταναλωτές - Ποιοι οι κίνδυνοι

Σύμφωνα τον Σύνδεσμο Καταναλωτών οι διαδικτυακές απάτες διπλασιάστηκαν φέτος – ΠΑΣΥΛΕ: Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απαραίτητο, μα δεν αντικαθιστά το φυσικό κατάστημα

Την αυξητική τάση που καταγράφουν οι αγορές μέσω διαδικτύου και στην Κύπρο επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς, αλλά και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, καταγράφοντας πέραν της ευκολίας που προσφέρουν οι online αγορές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Για το τελευταίο η Νομικός Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε χθες πως όσο αυξάνονται οι αγορές προϊόντων μέσω διαδικτύου, τόσο αυξάνονται και οι καταγγελίες των καταναλωτών σχετικά με διαδικτυακές απάτες. Ανέφερε μάλιστα πως «οι διαδικτυακές απάτες έχουν διπλασιαστεί για το έτος 2024».

 Η κ. Χρήστου μιλούσε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν τοποθετήσεις για το θέμα και από τον γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριου Αντωνίου.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταναλωτών, «σε ειδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2024, διαπιστώθηκε ότι εννιά στους δέκα καταναλωτές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές». Οι αγορές, πρόσθεσε, αφορούν κυρίως είδη ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Σημείωσε, επίσης, πως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για παραγγελίες φαγητών από ταχυφαγεία και εστιατόρια.

Αγορές στο διαδίκτυο και AI

Στη συνέχεια, η κ. Χρήστου ήγειρε και το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης αναφέροντας πως «η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει και τις αγορές που πραγματοποιούν οι καταναλωτές». Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι μέσα από έρευνα που πραγματοποίησε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις ανά το παγκόσμιο εντοπίστηκαν διάφορες σελίδες που χρησιμοποιούν AI μέσα από τις οποίες υποβάλλουν ερωτήματα και ακολούθως παραπέμπουν τους καταναλωτές σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, οι οποίες προωθούν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμα και φαρμακευτικά σκεύη. «Ο καταναλωτής θεωρεί ότι αν αγοράσει τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκεύη θα λύσει κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως ένα θέμα υγείας και προχωρά στην αγορά τους και στη συνέχεια διαπιστώνει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα επιδρά αρνητικά (σ.σ. στην υγεία του)». Όπως, όμως, διαβεβαίωσε η ίδια «υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο  το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα του καταναλωτή».  

Έγιναν άλματα μετά την πανδημία

Στροφή προς το διαδίκτυο παρατηρείται και από τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως παρατήρησε από πλευράς του ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ.  Σύμφωνα με τον ίδιο, «το έτος 2020 αποτέλεσε ορόσημο  για το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο, εξαιτίας της πανδημίας σηματοδοτώντας την αξία του ηλεκτρονικού καταστήματος για τα καταστήματα». Για να συμπληρώσει πως από την πανδημία μέχρι σήμερα έχουν γίνει άλματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο της Κύπρου, καθότι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δημιούργησαν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε συνεργάζονται με πλατφόρμες παρέχοντας αυτή τη δυνατότητα.

Ο κ. Αντωνίου είπε, όμως, ότι οι ηλεκτρονικές αγορές ως επί το πλείστων πραγματοποιούνται σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού και όχι της Κύπρου. Ακολούθως, αναφέρθηκε στον εντεινόμενο ανταγωνισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον είμαστε μια αγορά (παγκοσμιοποίηση), κρινόμαστε από τον καταναλωτή, ο οποίος έχει απεριόριστες επιλογές προϊόντων, συνεπώς εμείς πρέπει να έχουμε μια γκάμα ποιοτικών προϊόντων σε πολύ καλές τιμές». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε και την ανάγκη επενδύσεων από το επιχειρείν στο ηλεκτρονικό κατάστημα. «Οι  γενιές που έρχονται θα αυξήσουν τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπόριού στο γενικό τζίρο του λιανικού εμπορίου. Συνεπώς, όλο το λιανικό εμπόριο πρέπει να επενδύσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα, διότι κερδίζει συνεχώς έδαφος αν και στην Κύπρο παραμένουμε σε πολύ χαμηλό δείκτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν και των απατών που διενεργούνται».

Αλλά, σαν το φυσικό κατάστημα…

Πάντως, παρά την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ κατέγραψε τη σημαντικότητα του φυσικού καταστήματος και τον καθοριστικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει στο εμπόριο αλλά και στις επιλογές των καταναλωτών. «Το φυσικό κατάστημα παραμένει το πιο ζωντανό κύτταρο του λιανικού εμπορίου» είπε και συμπλήρωσε: «ο κόσμος αρέσκεται να κατεβαίνει στην αγορά, διότι το συνδυάζει με σκοπούς κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συνεπώς δεν θεωρούμε ότι είναι απειλή για το φυσικό κατάστημα, απλά το ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να συμπληρώνει το φυσικό κατάστημα».  Με τη σειρά της η κ. Χρήστου παρατήρησε πως «οι Κύπριοι καταναλωτές διατηρούν την παράδοση και επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα, επειδή νιώθουν την ασφάλεια η οποία υπάρχει σε αντίθεση με αγορές που πραγματοποιούνται διαδικτυακά, όπου εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι, παραδείγματος χάρη, πώληση προϊόντων σε χαμηλές τιμές, αλλά στο τέλος  ενδεχομένως  οι καταναλωτές να πέσουν είτε θύματα απάτης είτε να μην παραλάβουν ποτέ τα προϊόντα που έχουν πληρώσει».

Διαβάστε επίσης: «Χρειάζεται δουλειά», αλλά το τέλος του 2025 φέρνει το φυσικό αέριο στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ