Του Ξένιου Μεσαρίτη
Οι αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρουν πιο σαφείς όρους εντολής, λογοδοσία, δικαιότερη και αυστηρότερη εποπτεία, ενώ μπαίνουν τίτλοι τέλους στη γκρίζα ζώνη που είχε δημιουργηθεί στο ρόλο των εκτελεστικών συμβούλων από την εποχή Δημητριάδη - Αναστασιάδη. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται, επίσης, και η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων λόγω των ραγδαίων αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον.
Εξελίσσεται για να μπορεί να ανταπεξέλθει
«Βγάζει από το συρτάρι» και προβαίνει μετά από αρκετά χρόνια σχεδιασμών και διακηρύξεων στις απαραίτητες αλλαγές η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με στόχο «να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών».
«H Κεντρική Τράπεζα όφειλε να εξελιχτεί για να ανταπεξέλθει στους στόχους της και την αποστολή της» υπογράμμισε ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης σε συνάντηση με δημοσιογράφους στα γραφεία της Εποπτικής Αρχής στη Λεωφόρο Τζων Κένεντι στην Λευκωσία.
«Η αναδιοργάνωση της ΚΤΚ, στη βάση ενός σύγχρονου οργανογράμματος που παρέχει δυνατότητα ολοκληρωμένης, γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην αποστολή της, είναι σημαίνουσα θεματική ενότητα στην Στρατηγική της επόμενης διετίας και βασικός παράγοντας για τη δράση της Εποπτικής Αρχής», τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα.
Σαφείς όροι εντολής και λογοδοσία
Ένα από τα βασικότερα οφέλη που αναμένεται να ακολουθήσουν της αναδιάρθρωσης είναι «η σαφήνεια στους όρους εντολής του κάθε τομέα και η λογοδοσία των προϊσταμένων στη βάση της διεκπεραίωσης των σχεδίων δράσης και της συνολικής επίδοσης».
Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΤΚ, με το νέο οργανόγραμμα θα δοθεί έμφαση στην εξειδίκευση και στην επάρκεια πόρων για κάθε τομέα αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, θα ενισχυθεί η οριζόντια συνεργασία ενώ το ανθρώπινο δυναμικό θα αξιοποιείται, πλέον, με την επικέντρωση στα αποτελέσματα.
«Το νέο οργανόγραμμα θα βοηθήσει ούτως ώστε η ΚΤΚ να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους που αναδεικνύονται από τις εξελίξεις γύρω μας», σημείωσε ο κ. Πατσαλίδης.
Η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης στην Κεντρική Τράπεζα θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου, μετά που θα λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού εντός του Ιανουαρίου του 2025.
Στενό μαρκάρισμα στα Ηλεκτρονικά Ιδρύματα Πληρωμών
«Θέλουμε να δώσουμε σημασία στην εποπτεία των Ηλεκτρονικών Ιδρυμάτων Πληρωμών, με στόχο την σωστή ανάπτυξη του τομέα», σημείωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.
«Έχουμε 37 ιδρύματα του κλάδου κάτω από την εποπτεία μας, ενώ μας περιμένει μεγάλος αριθμός αιτήσεων εταιρειών που θέλουν να αξιολογηθούν από εμάς».
Είναι σημαντικός τομέας, αφού διακινούνται κεφάλαια που αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια, κι ως εκ τούτου πρέπει να έχουμε καλή εποπτεία και συνετή ανάπτυξη σε αυτόν τομέα.
Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι «έχουμε πρόσφατα συνεργαστεί με έναν σύμβουλο από Διεθνή Οίκο, ο οποίος έχει προβεί σε εισηγήσεις, κατόπιν μελέτης που έχει πραγματοποιήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει τις προτάσεις και καταστρώσει τη Στρατηγική για την ορθότερη εποπτεία του κλάδου».
Θα δοθεί σημασία στους κυρωτικούς μηχανισμούς
«Θέλουμε να έχουμε πολιτικές και να λειτουργούμε προληπτικά έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη δεοντολογία των εποπτευόμενων μας, και αναφέρομαι σε όλους, και στις τράπεζες, και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και στα ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.
Η δημιουργία Υπηρεσίας Επιβολής Συμμόρφωσης έχει ως στόχο τη δυναμική αντίδραση μέσω αποτρεπτικών και αποτελεσματικών προστίμων/κυρώσεων και τη συνέπεια στις ενέργειες και αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζα.
«Αυτό είναι κάτι που έλειπε, και είναι αρκετά παράξενο, μια υπηρεσία που θα βάζει τα πρόστιμα μετά που αξιολογεί τις εκθέσεις και τα ευρήματα όταν παρουσιάζονται οι παραβάσεις», επισήμανε ο κ. Πατσαλίδης.
Συνεπώς, «αυτή η υπηρεσία που δημιουργούμε, και μέχρι σήμερα αιωρείτο μεταξύ διευθύνσεων, έχει ως στόχο να εφαρμόζει με αυστηρότητα τις αποφάσεις ώστε να προστατεύονται και οι πολίτες αλλά και να είναι κάτι πιο δίκαιο ανάμεσα στους εποπτευόμενους».
Τέλος στην γκρίζα ζώνη από το «μπιφ» Αναστασιάδη και Δημητριάδη
Βαρύνουσας σημασίας είναι και οι αλλαγές που θα προκύψουν στο ρόλο των Εκτελεστικών Συμβούλων της Κεντρικής Τράπεζας, ένα θέμα που κρατά εδώ και μια δεκαετία και από την σύγκρουση που υπήρχε τότε ανάμεσα στον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη και τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι «τα νομοσχέδια για τους Εκτελεστικούς Συμβούλους που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν είχαν ως στόχο να περιορίσουν τις εξουσίες του Διοικητή χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το θέμα της αποτελεσματικότητας»
Πλέον, αυτά θα αναθεωρηθούν και οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι της ΚΤΚ θα βοηθούν το Διοικητή στη διεκπεραίωση των Σχεδίων Δράσης και συγκεκριμένα οι νεοδιορισθέντες Εκτελεστικοί Σύμβουλοι Γιώργος Καρατζιάς και Ευγενία Χριστοδούλου θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις Γενικές Διευθύνσεις της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γιώργος Καρατζιάς θα είναι υπεύθυνος για τις Γενικές Διευθύνσεις Χρηματοπιστωτικού Κινδύνου και Εποπτείας Πληρωμών, η Ευγενία Χριστοδούλου τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών, Στατιστικής και Μελετών και Τραπεζικών Εργασιών, ενώ από κοινού θα έχουν υπό την ευθύνη τους τη Γενική Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.
Στο τραπέζι η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων
Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης αποκάλυψε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις κυπριακές τράπεζες λόγω των αυξημένων μακροοικονομικών, γεωπολιτικών και άλλων κινδύνων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η κυπριακή οικονομία είναι ανθεκτική μεν, αλλά το διεθνές περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο δύσκολο».
Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε την πιο ψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα στην Ευρώπη, αλλά αυτά ενδεχομένως να αλλάξουν από το διεθνές σκηνικό», τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει επιπλέον και ο αυξανόμενος κίνδυνος φήμης για τις κυπριακές τράπεζες ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα».
«Υπάρχουν πολλά είδη κεφαλαιακών απαιτήσεων», είπε, «και το θέμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό είμαστε κοντά στο να λάβουμε τις αποφάσεις μας με τον νέο χρόνο».