Σε ανοιχτή επιστολή προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ola Kallenius, νέος πρόεδρος της ACEA και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz, δήλωσε ότι ο κίνδυνος καταβολής βαριών κυρώσεων για μη συμμόρφωση με το CO2 το 2025 θα εκτρέψει τα απαραίτητα κεφάλαια από την έρευνα και ανάπτυξη και από άλλες επενδύσεις.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους τρέχοντες κανονισμούς μας που βασίζονται σε ποινές», δήλωσε ο Kallenius σε συνέντευξη Τύπου στην έκθεση αυτοκινήτου των Βρυξελλών. «Οι συνθήκες της αγοράς το 2025 είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι αναμενόταν πριν από χρόνια».
Σύμφωνα με τον ACEA, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειαστεί να πουλήσουν περίπου το 20% των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος για να καλύψουν τους αυστηρότερους στόχους εκπομπών από τον στόλο, αλλά το μερίδιο αγοράς EV παραμένει «κολλημένο» στο 13,6% μετά την πτώση των πωλήσεων κατά 5,9% το 2024.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν πρόστιμο 95 ευρώ ανά όχημα για κάθε γραμμάριο CO2 πάνω από τους μεμονωμένους στόχους τους, με πιθανά συνολικά πρόστιμα δισεκατομμυρίων.
Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ενταχθεί σε δύο «δεξαμενές» εκπομπών της ΕΕ για να μειώσουν τον κίνδυνο να χάσουν τους στόχους, μία με την Tesla, που περιλαμβάνει τις Stellantis, Toyota και Ford και μια δεύτερη με τη Volvo / Polestar που περιλαμβάνει και τη Mercedes-Benz. Το Volkswagen Group, το BMW Group και το Renault Group δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μια ομάδα.
Ο Kallenius δεν πρότεινε συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις στην τρέχουσα δομή, αλλά είπε ότι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ -ένα ευρύ σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050- «πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο πραγματικότητας και επανευθυγράμμιση» για να γίνει πιο ευέλικτη και «να μετατρέψει την απαλλαγή της αυτοκινητοβιομηχανίας από τον άνθρακα σε ένα πράσινο και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο».
«Η πλειονότητα των κατευθυντήριων γραμμών και των στόχων βασίστηκε σε προβλέψεις που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί», είπε. Εκτός από την αναθεώρηση των στόχων CO2 για το 2025 είπε ότι η ACEA προτρέπει για και την αναθεώρηση των στόχων του 2030 και του κανόνα του 2035 που θα επιτρέπει την πώληση μόνο αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών.
Η ‘Ενωση ανησυχεί επίσης για την προοπτική διεξαγωγής δύο εμπορικών πολέμων, ο ένας με την Κίνα μετά τους νέους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται εκεί, και ο άλλος με τις ΗΠΑ, όπου ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει παγκόσμιους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισφοράς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
«Οι εξαγωγές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευημερίας της ΕΕ και η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από την επέκταση του ελεύθερου εμπορίου τις τελευταίες δεκαετίες. Έχουμε πολλά να χάσουμε αν αυτή η εξέλιξη αντιστραφεί», δήλωσε ο Kallenius.
«Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν τη δημιουργία ευημερίας, απασχόλησης και ανάπτυξης στις ΗΠΑ», είπε. «Η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει μια μεγάλη συμφωνία με τις ΗΠΑ και να προσπαθήσει να αποφύγει μια πιθανή εμπορική σύγκρουση».
Σχετικά με την Κίνα, ο Kallenius δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην υπόθεση κατά των επιδοτήσεων της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατό». «Πρέπει να προστατευτούμε από παίκτες που δεν ακολουθούν τους κανόνες του ΠΟΕ αλλά η εμπειρία δείχνει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές», είπε.
Μια τρίτη νομοθετική προτεραιότητα για την ACEA είναι η βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την απλούστευση και τη μείωση των κανονισμών για την αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ομαδοποίησης των κανόνων για τα αυτοκίνητα σε παρτίδες και της διασφάλισης ότι οι νέες απαιτήσεις ισχύουν μόνο για νέες εγκρίσεις τύπου και όχι για υπάρχοντα μοντέλα. «Η Ευρώπη και η οικονομία της χρειάζονται να ευθυγραμμιστούν με την πραγματικότητα», κατέληξε ο Kallenius.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής στην Ευρώπη με…αέρα Τραμπ (γράφημα)