Υπό πίεση η ρωσική οικονομία – Νέα εργαλειοθήκη ετοιμάζει η ΕΕ

Εντείνονται οι πιέσεις για τη ρωσική οικονομία μετά από τις κυρώσεις αλλά και την «εγκατάλειψη» πολυεθνικών – Τι συζήτησαν εκτάκτως οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ – Έρχεται νέα εργαλειοθήκη

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Στα ύψη παραμένουν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων όσο συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία. Παράλληλα οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τα δυτικά κράτη αλλά και οι συνεπακόλουθες αποφάσεις πολυεθνικών εταιριών που «γυρίζουν την πλάτη» στη Μόσχα, βάζουν περαιτέρω πίεση στην ρωσική οικονομία. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συντονιστεί προκειμένου να απαντήσει στην ενεργειακή κρίση βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα με μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά από τα υψηλά κόστη. 

Γυροφέρνει τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις που καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, η πραγματικότητα είναι ότι παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα αφού κινούνται γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό αργό έφτασε νωρίς σήμερα στα 97,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ κατέγραψε άνοδο 3,12% φτάνοντας τα 100,99 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν μικρή πτώση, 0,18% και τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα 4,39 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.

Πάει για έγκριση από την ΕΕ ο αποκλεισμός από το SWIFT

Σε ότι αφορά την Ρωσική οικονομία φαίνεται ότι οι πιέσεις από τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν είναι έντονες και βάζουν σε δύσκολη θέση τη Μόσχα. Είναι ενδεικτικό ότι θα παραμείνει κλειστό σήμερα το Χρηματιστήριο της Μόσχας, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν από τις χώρες της Δύσης.

Παράλληλα παρά τις προσπάθειες της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να κρατήσει όρθιο το ρωσικό νόμισμα ρευστοποιώντας διαθέσιμο συνάλλαγμα, το Ρούβλι παραμένει σε δεινή θέση με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 105 ρούβλια. Η πτώση που καταγράφει το Ρούβλι συγκριτικά με τις αρχές του 2022 έφτασε τα 40%. 

Σήμερα το απόγευμα θα συζητήσουν και εκτός απροόπτου θα εγκρίνουν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ τις κυρώσεις SWIFT κατά της Ρωσίας καθώς και ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία κινείται στο 8,7%.  

Πολυεθνικές στήνουν τη Μόσχα στον τοίχο

Παράλληλα με τις θεσμικές κυρώσεις, μια σειρά από μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές, στήνουν τη Μόσχα στον τοίχο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

  1. Η Mastercard Inc ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει μια σειρά από τράπεζες της Ρωσίας από το δίκτυο πληρωμών της και υποσχέθηκε μάλιστα να συνεισφέρει 2 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια. Μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα
  2. Την πλήρη αποχώρηση από όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία ανακοίνωσε η Shell. Η αποεπένδυση από τη Ρωσία περιλαμβάνει και τον τερματισμό της συμμετοχή της σε μεγάλο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η απόφαση έρχεται μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, μια κίνηση της οποίας το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πιο πάνω εξελίξεις έχουν ως συνέπεια οι Ρώσοι πολίτες να σπεύδουν στα ΑΤΜ προκειμένου να τραβήξουν μετρητά. Ενώ άλλοι Ρώσοι, ολιγάρχες που έχουν δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβούμενοι προφανώς τις στοχευμένες κυρώσεις όπως αναφέρουν ξένα ρεπορτάζ, σπεύδουν να κρύψουν τα υπερπολυτελή γιοτ τους σε Μαυροβούνιο και Μαλδίβες που σύμφωνα με το Nomad Capitalist, δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ.

 

Νέα εργαλειοθήκη για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ

Χθες διεξήχθη έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργεια της ΕΕ, κατά το οποίο συζητήθηκε αφενός η δυνατότητα βοήθειας στην Ουκρανία και συγκεκριμένα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου η δυνατότητα εναλλακτικών σχεδίων προμήθειας φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ που όπως είναι γνωστό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Περίπου 35% του ΦΑ της ΕΕ εισάγεται από εκεί.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά της Ευρώπης, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί  νέα εργαλειοθήκη της Κομισιόν μέσω της οποίας θα παρέχεται στα κράτη – μέλη η δυνατότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.

Είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω ελαστικότητα στη μείωση φόρων, ωστόσο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα πολλά μπορούν να αλλάξουν οπότε αναμένουμε.

 

 

Mε πληροφορίες από: ΚΥΠΕ/ Bloomberg / Οικονομικό Ταχυδρόμο

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ