Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα μετά τις εθνικές εκλογές

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν τον έλεγχο για τις επιπτώσεις που έχουν στην πορεία των δημόσιων οικονομικών τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης μεταφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επίσκεψη των κλιμακίων του στην Αθήνα. Η συλλογή στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης του Άρθρου 4 του ΔΝΤ, ωστόσο η διαδικασία θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τo huffingtonpost.gr, ο προγραμματισμός προέβλεπε επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου προκειμένου οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ να ξεκινήσουν τους ελέγχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως στην Ελλάδα άλλαξε τα σχέδια του ΔΝΤ με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του Ταμείου να αποφασίσουν τη μετάθεση των ελέγχων για την περίοδο μετά τις εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή του Ταμείου πριν ξεκινήσει τον έλεγχο στο πλαίσιο της έκθεσης του Άρθρου 4, θα πρέπει να γνωριστούν με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει προκύψει από τις εθνικές εκλογές.

Ως εκ τούτου σε αυτή την επίσκεψη οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν τον έλεγχο για τις επιπτώσεις που έχουν στην πορεία των δημόσιων οικονομικών τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Ήδη το Ταμείο έχει εκφράσει την αντίθεση του στη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από την 1 Ιανουαρίου 2019, όπως και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Πρόωρη αποπληρωμή 

Ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσει το Ταμείο αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων του το προηγούμενο διάστημα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να αποδεχτεί το αίτημα. 

Ωστόσο, το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στην πλευρά των Ευρωπαίων καθώς αυτοί θα πρέπει τυπικά να αποδεχτούν το ελληνικό αίτημα χωρίς να γίνει ταυτόχρονα πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ESM. 

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στο Eurogroup προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της 13ης Σεπτεμβρίου όταν θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου. Η συζήτηση αυτή θα συνδυαστεί βέβαια και με τα αποτελέσματα της 3ης μετά μνημονιακής αξιολόγησης, η οποία έχει αναβληθεί εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές κάλπες στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ