Ελλάδα: Ψάχνουν κι άλλους τρόπους μείωσης των ΜΕΔ

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παράλληλα με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή και «αναζητεί άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπρόσθετα του σχεδίου «Ηρακλής», για τη μείωση των κόκκινων δανείων, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας, τονίζοντας πως «η Ελλάδα εντέλει θα προσεγγίσει μονοψήφιο ποσοστό στους δείκτες NPLs».

Μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, παράλληλα, πως κυβέρνηση και δανειστές συζητούν για το κατά πόσο τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αντί για πληρωμές χρέους.

«Βασική προτεραιότητα της ελληνικής μακροοικονομικής πολιτικής είναι η βελτίωση από την πλευρά της προσφοράς», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η μακροοικονομική στρατηγική μας είναι η αύξηση του επιπέδου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Ελλάδα και εταίροι θα πρέπει να αναζητήσουν κάθε δρόμο που οδηγεί σε ένα θετικό επενδυτικό σοκ».

Όπως είπε «συζητούμε με τους θεσμούς συγκεκριμένα επενδυτικά πεδία, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup. Οι συνθήκες ωριμάζουν. Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, Ελλάδα και Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020. Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστεί η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, συζήτηση που μπορεί να ξεκινήσει μετά την έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την Κομισιόν, πιθανά το Νοέμβριο, που θα λαμβάνει υπόψη τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού και τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παράλληλα με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, τονίστηκε πως αυτό θα περιορίσει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και έχει ήδη «χρηματοδοτηθεί» από τις εκδόσεις ομολόγων που προηγήθηκαν.

«Άλλες κινήσεις αποπληρωμής θα μπορούσαν να εξεταστούν για να μειωθεί το ποσοστό του ΔΝΤ στο συνολικό χρέος της Ελλάδας στο ελάχιστο επίπεδο», συμπλήρωσε, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν είναι τώρα προτεραιότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ