Τέλος εποχής για το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Κλείνει το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.

Το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα ανακοίνωσε μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με την επικεφαλής του Οργανισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η απόφαση ήταν κοινή, ωστόσο Ελλάδα και ΔΝΤ θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους «αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο δεν ήταν πάντα εύκολη, «αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021». Συνεχίζοντας την αναφορά του στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης, χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Στη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε συνέχεια της κοινής απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το Δ.Ν.Τ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του Δ.Ν.Τ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας τη στήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ανάπτυξης.

«Είναι ευχάριστο ο νέος χρόνος να ξεκινά με μια συνάντηση με έναν από τους βασικούς μας εταίρους, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε η Γκεοργκίεβα με ανάρτηση της στο twitter.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανάπτυξη, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να μειώσει περαιτέρω την ανεργία και την φτώχεια», πρόσθεσε.

Νωρίτερα μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα για την οικονομία, είπε ότι αντιδρά πολύ καλά, ότι αποπληρώσαμε το Δ.Ν.Τ., υπάρχει πια η αίσθηση στη χώρα επιστρέψαμε στη δουλειά. Διαβεβαίωσε δε, ότι και το 2020 η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα.

Για το ύψος του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έρχεται από μια άλλη περίοδο που οι πιστωτές μας δεν μας πίστευαν. «Έχουμε πλέον κάθε λόγο για να επιχειρηματολογήσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ξεκινάμε την συζήτηση αυτή στο Eurogroup, θα συναντηθώ με τη γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε φόρους», υπογράμμισε.

Αντίστοιχα, μιλώντας για τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως όταν κοιτάζει τους αριθμούς, βλέπει ότι είμαστε κάτω από τους στόχους.

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, είπε ότι υπάρχει κινητικότητα παρά τη γραφειοκρατία. Είπε επίσης ότι αναζητούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, πως πλέον δεν υπάρχει ο αντιαμερικανισμός των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80.

«Δεν είναι πλέον έτσι», συνέχισε σημειώνοντας πως πλέον «υπάρχει συνεννόηση ως προς αυτό, κάτι που δεν συνέβαινε με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Το ΔΝΤ στηρίζει χαμηλότερα πλεονάσματα
Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μια πολιτική που προέρχεται από μια διαφορετική εποχή - που υπήρχε πραγματική ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας και οι πιστωτές δεν είχαν εμπιστοσύνη. Σήμερα η κατάσταση δεν είναι έτσι. Έχουμε την υποστήριξη του ΔΝΤ, το Ταμείο έχει δηλώσει πολύ καθαρά γιατί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να μειωθούν. Από τη μείωση αυτή το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες.

Για την Ενέργεια και τον EastMed
Τα ενεργειακά αποτελούν «πολύ σημαντική πτυχή της σχέσης μας με τις ΗΠΑ. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο project που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για σημαντικό έργο για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ανατολική Mεσόγειος είναι η μοναδική αποδεδειγμένη νέα πηγή φυσικού αερίου στην οποία έχει πρόσβαση η Ευρώπη. Για τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μία ουδέτερη Ευρώπη στο ισοζύγιο εκπομπών».

«Οι χώρες της περιοχές έλαβαν τη σημαντική γεωπολιτική απόφαση ότι ο βέλτιστος τρόπος να μεταφερθεί το αέριο είναι με έναν αγωγό που θα περνά μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και θα φτάνει στην Ιταλία».

«Δεν επιδιώκουμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε από την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Με προϋπόθεση ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι μία συμφωνία που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Έχουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Η σκέψη της Τουρκίας ξεκάθαρα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν η Τουρκία αναθεωρούσε την προσέγγισή της.

Πηγή: gr.euronews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ