Τέλος τα μνημόνια για την Ελλάδα

«Λευκός καπνός» από Eurogroup.

Της Γιώτας Αποστολίδου

Πράσινο φως σε μία συμφωνία - πακέτο τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, όσο και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, άναψε το Eurogroup, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 02.00 π.μ. ώρα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ότι η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της δ’ αξιολόγησης.

Η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες.

Σε ό,τι αφορά το χρέος συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF και επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.

Ακόμη, υπό την αίρεση της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και κάτω από ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας, συμφωνήθηκε η επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβάλλονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και για εκτιμώμενα πλεονάσματα, ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο από το 2023 έως το 2060.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Θεσμοί δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο  Στεντένο, τονίζοντας, ωστόσο, πως το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να τις εφαρμόζει.

Για ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «επιτέλους οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους».

Χτίζουμε τις συνθήκες, είπε, ώστε η ολοκλήρωση του προγράμματος να μας φέρει μια μακροπρόθεσμη επιτυχία. Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, αλλά δεν πρόκειται, διευκρίνισε, για ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα.

Στον μεγάλο δρόμο, που διένυσε η Ελλάδα από το 2015, όταν και βρέθηκε κοντά στο Grexit εστίασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημείωσε, επίσης, πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει «δίχτυ» προστασίας, συνεργαζόμενος με την Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία, όπως ξεκαθάρισε, θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.

Τα μέτρα, που συμφωνήθηκαν θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρέους υποστήριξε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο, ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Καλωσόρισε, επίσης, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών Θεσμών να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί.

Έλαβε, ωστόσο, αποστάσεις από το Eurogroup, διαμηνύοντας ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει του δικού του καταστατικού.

Τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου στην Ελλάδα σε αυτή την ιστορική στιγμή! Η αποψινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τεράστιες προσπάθειες, που κατέβαλε για να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων της επεσήμανε, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Για νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Θα αγωνίζομαι πάντα, τόνισε, για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες ανέφερε.

Την ικανοποίηση της Αθήνας για τη συμφωνία - πακέτο του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαμηνύοντας ότι «το χρέος πλέον είναι βιώσιμο» και «χάρη σ’ αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές».

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα, είπε, αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα.

Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους, αλλά για όλους, κι αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ