Βαθαίνει σιγά σιγά η ύφεση στην ελληνική βιομηχανία

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού αναμένεται να κλιμακωθούν τουλάχιστον μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Η χθεσινή κίνηση του ομίλου Viοhalco να αναστείλει για ένα μήνα την εγχώρια παραγωγή των μονάδων χάλυβα μπορεί μεν να προκάλεσε εντύπωση στην επενδυτική κοινότητα, ωστόσο αποτελεί ένα μόνο απτό παράδειγμα για τις επικείμενες επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική βιομηχανία.

Όπως ανaφέρει το Euro2day.gr, η κίνηση της ViohalcoΒΙΟ -6,69% επελέγη ως ένα μέτρο «συντήρησης δυνάμεων» στον κλάδο χάλυβα σε μια κούρσα αντοχής με άγνωστη διάρκεια και αχαρτογράφητη διαδρομή.

Ειδικότερα, κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο δήλωσαν πως από τη στιγμή που η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί κατά 60% και επίσης είναι άγνωστη όχι μόνο η διάρκεια της κρίσης, αλλά και η κατάσταση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, προτιμήθηκε αυτό τον μήνα να περικοπούν δαπάνες και να εξοικονομηθεί ρευστότητα, μέσα από μια διαδικασία που δεν θα επιβαρύνει ούτε την απρόσκοπτη συνέχεια της εταιρείας, ούτε το ελληνικό δημόσιο (οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα λάβουν το 60% των μηνιαίων αποδοχών τους και το δώρο του Πάσχα).

Παράγοντες της αγοράς, φοβούνται πως οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη βιομηχανία θα είναι πολύ μεγάλες, πλην όμως δεν θα εκδηλωθούν ταυτόχρονα, αλλά σε βάθος αρκετών μηνών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «υπάρχουν μονάδες που πουλάνε σε ημερήσια βάση και ήδη αντιμετωπίζουν μια δραστική μείωση της ζήτησής τους. Πολλές άλλες βιομηχανίες όμως, λειτουργούν μέσω υπογεγραμμένων συμβάσεων και σήμερα λειτουργούν ακόμη σε υψηλή παραγωγική δυναμικότητα, προκειμένου να υλοποιήσουν τις παραγγελίες τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι των πελατών τους. Σε αρκετές από αυτές τις βιομηχανίες, το πρόβλημα του ιού θα φανεί ενδεχομένως σε κάποιους μήνες από σήμερα, όταν θα δουν το βιβλίο των παραγγελιών τους να… αδειάζει και το αντικείμενο εργασίας τους να περιορίζεται.

Επιπλέον, ακούμε εσφαλμένα ότι πολλές βιομηχανίες -ιδίως αυτές του κλάδου των τροφίμων και των ποτών- ευνοούνται από τον κορωνοϊό, επειδή οι πωλήσεις των super markets είναι αυξημένες κατά τις τελευταίες 45 ημέρες. Η αλήθεια είναι πως παρατηρήθηκε μια πρόσκαιρη αύξηση πωλήσεων επειδή τα νοικοκυριά γέμισαν τα ντουλάπια τους με προϊόντα, πλην όμως αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των πωλήσεων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ας μην ξεχνούμε επίσης και την παράμετρο του τουρισμού. Είναι γνωστό ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής καταναλώνεται από τους ξένους που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας: Από τρόφιμα και ποτά, έως σαπούνια, πλαστικά, καλλυντικά και πετρελαιοειδή. Επειδή λοιπόν, ο φετινός εισερχόμενος τουρισμός θα είναι δραματικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, αυτό θα επηρεάσει και τις πωλήσεις των εγχώριων βιομηχανιών κυρίως από το Μάιο και μετά. Γενικότερα, οι παραγωγικοί κλάδοι που στο σύνολο του 2020 θα ευνοηθούν από τον κορωνοϊό θα είναι ελάχιστοι».

Επίσης, έντονες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν και οι εξαγωγικές βιομηχανίες, καθώς πτώση της ζήτησης θα υπάρξει και από την Ευρώπη, αλλά και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η ουσία είναι πως μέχρι τουλάχιστον πριν από δύο εβδομάδες, οι περισσότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες μάλλον καλύτερα τα πήγαιναν μέσα στο 2020 (ίσως και γιατί λόγω του κορωνοϊού, είχαν βγει μερικώς εκτός παιχνιδιού οι κινέζοι ανταγωνιστές τους), παρά χειρότερα. Σήμερα ωστόσο, όχι μόνο ο ιός έχει επεκταθεί στη Δύση, αλλά παράλληλα επανέρχονται σταδιακά και οι κινεζικές εταιρείες.

Ειδικότερα, μέχρι πριν από 10-15 ημέρες παράγοντες γνωστών εξαγωγικών ομίλων όπως π.χ. της ElvalHalcor, της Cenergy και της Titan International δήλωναν είτε ανοδικές, είτε παρόμοιες φετινές επιδόσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο όλες ανέμεναν πως θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε επόμενη φάση λόγω του κορωνοϊού.

Στο χώρο της νηματουργίας τώρα, παράγοντες του κλάδου δηλώνουν πως υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, αλλά μικρότερες σε μέγεθος λόγω της αβεβαιότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους την πορεία της μελλοντικής ζήτησης στην Ευρώπη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ