Ελλάδα: Ποιες είναι οι πιθανότητες να βγεί από την καραντίνα τον Μάιο

Δύο τα σενάρια, ένα καλό και ένα κακό.

Το καλό και το κακό σενάριο συνεχίζουν να «προωθούν» οι επιστήμονες αλλά και η ελληνική κυβέρνηση όσο η χώρα πλησιάσει στην κρίσιμη περίοδο του Πάσχα.

Τα σενάρια είναι δύο και είναι  ξεκάθαρα. Είτε θα τηρηθούν κατά γράμμα τα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη περίοδο του Πάσχα, ώστε να έρθει η «Ανάσταση» από τον Μάιο είτε  η «Ημέρα της Μαρμότας» θα συνεχιστεί για όλους εξαιτίας κάποιων απείθαρχων.

Η ημέρα ορόσημο στην κυβέρνηση  όπου θα φανεί η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό ή όχι θεωρείται η  27η Απριλίου.

Η ημερομηνία θεωρείται ορόσημο και γιατί αφενός θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας καραντίνας και αφετέρου γιατί θα έχει περάσει η κρίσιμη περίοδος του Πάσχα όπου για πρώτη φορά οι πολίτες θα πρέπει να το περάσουν στα σπίτια τους.

Η άρση των μέτρων πάντως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί τότε, ωστόσο από τις 27 Απριλίου θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Πάντως, δεν φαίνεται να είναι σαφής ο τρόπος ακόμη με τον οποίο θα γίνει σταδιακή άρση των μέτρων και γενικότερα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πριν μερικές μέρες και σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρξαν σκέψη ώστε η άρση των μέτρων να γίνει με την εξής σειρά:

Πρώτα κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στη συνέχεια άνοιγμα των σχολείων και τελευταία η άρση των λουκέτων στα μαγαζιά.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο αν θα ισχύσει, καθώς η ακριβής σειρά θα αποφασισθεί πολύ σύντομα.

Πέτσας για κορωνοϊό: Από το Μάιο η σταδιακή, μακρόσυρτη άρση των μέτρων 

Την ίδια ώρα τις  προϋπόθέσεις άρσης  των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει «εφησυχασμός μέχρι τις 27 Απριλίου» σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων, προκειμένου «να μπορέσουν να σχεδιάσουν οι ειδικοί μέτρα  που θα οδηγήσουν σε σταδιακή και μακρόσυρτη απόσυρση των περιοστικών μέτρων».

Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να είναι έξι μήνες σε καραντίνα γιατί θα καταρρεύσει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην κυβέρνηση εξεταζόταν τα σενάρια αυστηροποίησης του αριθμού τον μετακινήσεων αλλά και τον χρονικό περιορισμό τους, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα πρόστιμα ή να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όσους είναι υπότροποι.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας, τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι ενόψει Πάσχα.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, απέρριψε το ενδεχόμενο να συνδράμει ο στρατός σε αυτά, ενώ σχετικά με την Αστυνομία που επιτηρεί την εφαρμογή τους, ανέφερε πως «δεν είναι θέμα αστυνομοκρατίας, αλλά ατομική ευθύνης, να ακολουθούνται τα μέτρα».

Πελώνη: Μέρα ορόσημο η 27η Απριλίου, θα κοιτάξουμε τότε την επόμενη μέρα 

Από την πλευρά της η Αριστοτέλια Πελώνη, αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» για τα σχέδια της κυβέρνησης ενόψει Πάσχα αλλά και για το πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Με την Ελλάδα να θρηνεί συνολικά 76 θανάτους από τη φονική πανδημία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Πελώνη έδωσε έμφαση στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις επόμενες πολύ κρίσιμες εβδομάδες καθιστώντας σαφές ότι τυχόν αυστηροποίηση των μέτρων θα στοχεύει στις μικρές μειοψηφίες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.

«Όσα έχουμε καταφέρει είναι προϊόν, συλλογικής προσπάθειας, δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα αν η πλειοψηφία δεν συμμορφωθεί και η πλειοψηφία έχει συμμορφωθεί», τόνισε αρχικά.

«Τα μέτρα είναι σκληρά, δεν είναι εύκολο για κανέναν, αλλά είναι απαραίτητη η θυσία για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε έως τώρα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες: «Αυτή η προσπάθεια από κάποιες μειοψηφίες βάλλεται. Σχέδια υπάρχουν, κάθε μέτρο πριν ληφθεί εξετάζεται πολύ σοβαρά. Δεν λαμβάνουμε τις αποφάσεις από μόνοι μας. Δεν είναι τιμωρητικά τα μέτρα.

Πηγή: in.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ