Ελλάδα: Στο 5,2% του ΑΕΠ το κόστος των μέτρων για την πανδημία

Στην ατζέντα βρίσκεται σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές, με δεκαετές ομόλογο.

Σε 9,5 δισ. ευρώ ή στο 5,2% ανέρχεται το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί για την στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Όλες οι παρεμβάσεις περιγράφονται αναλυτικά σε ειδικό παράρτημα του  Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Η ελληνική  κυβέρνηση παρέτεινε για 30 ημέρες, έως το τέλος Μαΐου, την ισχύ των υφιστάμενων μέτρων, τα οποία όμως είναι σε μικρότερη κλίμακα. Για παράδειγμα το επίδομα των 800 ευρώ κουρεύεται στα 533 ευρώ και θα δίνεται αναλογικά  για τις ημέρες που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές και οι εργαζόμενοι σε αναστολή.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συνολική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει σε 12,5 δισ. ευρώ και μαζί με τα λεφτά που υπολογίζεται ότι θα έρθουν από την Ευρώπη (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SURE, εγγυοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) τα 24 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές, με δεκαετές ομόλογο έως τις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο των ασκήσεων ενίσχυσης της ρευστότητας στον προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να αποκτήσει το Δημόσιο μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την επόμενη ημέρα και να αποφευχθεί η πτώση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων κάτω από ένα όριο και να μείνει ανέπαφο σημαντικό μέρος του «μαξιλαριού» που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ανάταξη της οικονομίας μετά το σοκ του κορωνοϊού.

Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί στα 28 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 29,2 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα μήνα.
Η κυβέρνηση απεύχεται μία νέα καραντίνα από το φθινόπωρο που θα δώσει τη χαριστική βολή στο ΑΕΠ και θα φέρει τη χώρα μπροστά σε μια ιστορική ύφεση.

Επισημαίνεται ότι, αν δεν κοπάσει η πανδημία, το κεφάλαιο της ύφεσης θα παραμείνει ανοιχτό.

Πηγή: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ