Η «Επιτροπή Πισσαρίδη» συμβουλεύει την Ελλάδα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Αναλαμβάνει ρόλο στη διαχείριση των κονδυλιών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Αθήνα υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία, καθώς τα 32 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού πακέτου από το σχέδιο της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και γι` αυτό η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε η διαχείριση να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιτροπή με επικεφαλής τον Κύπριο καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη θα αναλάβει την εκπόνηση του νέου σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Επιτροπή, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο, αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. Ρόλος της θα είναι, πλέον, να καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις για την ορθή διαχείριση και ανάπτυξη του πακέτου των 32 δισ. ευρώ που θα αντλήσει η Ελλάδα, βάσει της πρότασης της Κομισιόν για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως διευκρινίζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η διαχείριση του πακέτου θα γίνει από την πολιτική ηγεσία της χώρας, ωστόσο η «Επιτροπή Πισσαρίδη» θα αναλάβει κεντρικό ρόλο ως προς τις προτάσεις και τον σχεδιασμό.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ