Χωρίς αξιολόγηση η ελληνική οικονομία από τη Μοοdy’s

Αναβλήθηκε η αξιολόγηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 21 του Μάη. Πιθανή επιστροφή του Οίκου προσεχώς.

Χωρίς αξιολόγηση έμεινε τελικά η ελληνική οικονομία από τη Moody’s, αντίθετα με το χρονοδιάγραμμα του αμερικανικού οίκου.

Ως εκ τούτου, δεν ήλθε η προσδοκώμενη αναβάθμιση σε Ba2 από Ba3, με την επόμενη, κατά το χρονοδιάγραμμα, αξιολόγηση να τοποθετείται χρονικά στις 19 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η Moody’s να επιστρέψει πολύ πιο σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- και η Fitch με ΒΒ.

Το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων η επόμενη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s είναι στις 22 Οκτωβρίου 2021, που όντως η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί.

Ο αμερικανικός οίκος Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2021 και η Moody’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία 21 Μαΐου 2021, ενώ η DBRS θα αξιολογήσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι τρέχουσες αξιολογήσεις

DBRS - BB Low σταθερές προοπτικές
Standard and Poor’s - ΒΒ- σταθερές προοπτικές
Moody’s - Ba3 σταθερές προοπτικές
Fitch - ΒΒ σταθερές προοπτικές

Πηγή: worldenergynews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ