«Απογείωση» στις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Τουρκίας το 2021

Οι Ελληνικές εξαγωγές πρός την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 40%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δις ευρώ ενώ οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα έφτασαν τα 2,3 δις ευρώ.

Η ένταση που καταγράφεται τελευταίως σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες αφού μετά το 2020 και τους περιορισμούς που προκάλεσε η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο, είναι εμφανής η ανάκαμψη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ελληνοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, οι συναλλαγές για το 2021 έφτασαν τα 4 δις ευρώ και επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2016, 

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αναφέρουν πως μέχρι τις 31/09/2021, οι Ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δις ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Τουρκία, καθιστούν την Τουρκία τον 5ο μεγαλύτερο προορισμό ελληνικών προϊόντων.

Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφονται και σε ότι αφορά τις  Ελληνικές εισαγωγές Τουρκικών προϊόντων. Συγκεκριμένα η αύξηση που καταγράφεται φτάνει το 46%, ανεβάζοντας τα ποσά στα 2,3 δις ευρώ. Αριθμοί που καθιστούν την Τουρκία ως τον 8ο μεγαλύτερο προμηθευτή εισαγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα. 

Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών παραμένει ελλειμματικό για την Ελλάδα, ενώ το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 4 δις ευρώ. 

Το έτος 2020 οι Ελληνικές εξαγωγές έφτασαν το 1,3 δις ευρώ, ενώ οι εισαγωγές στο 1,5 δις ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό εμπόριο Ελλάδος - Τουρκίας για το έτος 2020 έφτασε τα 2,8 δις ευρώ.

Συγκρίνοντας τις επιδόσεις του έτους 2021 με την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται πως το συνολικό εμπόριο αυξήθηκε περίπου 40%.

 

ΠΗΓΗ: Εconomy Today / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ