Εύα Καϊλή: Ομόφωνα πλην ενός η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου

Συνολικά 625 ψήφοι υπέρ της παύσης της - «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές», λέει η Ρομπέρτα Μέτσολα

Γεγονός είναι η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παύση των αρμοδιοτήτων της. Νωρίτερα η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των προέδρων έβγαλε ομόφωνη απόφαση για την καθαίρεσή της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, τον πρόωρο τερματισμό της θητείας της. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έγραψε στο twitter: «Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές».

Η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο «Qatargate» θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι. Η ίδια πάντως, μέσω του δικηγόρου της οικογένεια της, δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την υπόθεση του Κατάρ.

Αυτό αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. «Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν υπάρχει κούνια που κάτω από αυτήν βρέθηκαν χρήμα» τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ευρωβουλευτή, του συντρόφου της και στενών συγγενών της, από χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θυρίδες μέχρι ακίνητα και τους λογαριασμούς εταιρείας real estate που ίδρυσε μόλις τον περασμένο μήνα με έδρα το Κολωνάκι.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη να τερματίσει τη θητεία της Εύας Καϊλή στο Προεδρείο του ΕΚ. Η απόφαση ότι η Εύα Καϊλή (Μη εγγεγραμμένοι, Ελλάδα) δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία: δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο, στις οποίες εμπλέκονται ορισμένα μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (δηλ. την Πρόεδρο του ΕΚ και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων) νωρίτερα σήμερα το πρωί, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την πρωτοβουλία.

ΠΗΓΗ: newmoney

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απεβίωσε ο Σόλων Κασίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ