Ελλάδα: "Σαρώνουν" τα τυχερά παιχνίδια - Η εικόνα το α' εξάμηνο του 2023

Οδεύει προς χρονιά-ρεκόρ η αγορά - €160 εκατ. για το Δημόσιο - Τι δείχνουν στοιχεία της ΕΕΕΠ

Συνεχίζεται σταθερά η ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2022 για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

Έπειτα από την άρση των περιορισμών λόγω κορονοϊού, η ανάκαμψη αποτυπώθηκε στα σημαντικά αυξημένα μεγέθη της περυσινής χρονιάς και διατηρείται στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Με τη σύγκριση των μεγεθών να γίνεται ευχερέστερη, καθώς μόνο για μερικές εβδομάδες το 2022 υπήρξαν περιοριστικά μέτρα που επηρέασαν επιμέρους τον κλάδο, το πρώτο εξάμηνο του 2023 το GGR (Gross Gaming Revenue, έσοδα αφαιρουμένων των κερδών των παικτών) της αγοράς διαμορφώθηκε στο 1,24 δισ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αύξηση σε ποσοστό 15,88%.

Σε επίπεδο συνολικού τζίρου (TGR – που όμως δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικός), η αύξηση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή και ανέρχεται στο 33%. Σημειώνεται πως η ΕΕΕΠ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το TGR εμφανίζεται διογκωμένο και δημιουργεί εντυπώσεις λόγω των διαδικτυακών παιχνιδιών που πραγματοποιούνται σε συνεδρίες και τα κέρδη ποντάρονται εκ νέου στη διάρκεια του παιχνιδιού. Όπως τονίζεται, έχει ξεκινήσει μελέτη από στελέχη της ΕΕΕΠ προκειμένου να υπολογιστεί ένα αναμορφωμένο TGR που θα απεικονίζει τα χρήματα που πραγματικά παίζονται σε κάθε συνεδρία, κάτι που κάνει ήδη ο ΟΠΑΠ για τα VLTs.

Πίσω στο ουσιαστικό μέγεθος του GGR, η μερίδα του λέοντος ανήκει, φυσικά, στον ΟΠΑΠ με 672 εκατ. ευρώ μέσω πρακτορείων και VLTs. Ακολουθούν οι διαδικτυακοί πάροχοι που στο εξάμηνο εμφάνισαν GGR 406,4 εκατ.ευρώ, +23% από το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. Ανοδικά κινήθηκαν και τα καζίνο (με τη σύγκριση να μην είναι απόλυτη λόγο περιορισμών στο πρώτο δίμηνο πέρυσι) που είχαν GGR 109 εκατ.ευρώ (+38%).

Κερδισμένο πάντοτε και το Δημόσιο που από το φόρο παίκτη εισέπραξε περίπου 160 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Με τα δεδομένα αυτά η αγορά οδεύει φέτος προς χρονιά-ρεκόρ, πάνω από τα επίπεδα του 2019, αναφέρουν παράγοντες του κλάδου.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 υπήρξε ισχυρή άνοδος σε τζίρους και κερδοφορία, με την αγορά να κινείται σε προ κορονοϊού επίπεδα, εμφανίζοντας GGR 2,35 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 26% έναντι του 2021, ενώ με βάση τα μεγέθη του 2019, οι επιδόσεις του 2022 σε επίπεδο GGR ήταν αυξημένες σε ποσοστό 5,3%.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα προβλέπει την υγεία μας στο μέλλον;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ