Με τη φιλοδοξία να μπουν στέρεες βάσεις ώστε από τη μία να ξεκλειδώσει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η τεράστια αγορά της Ινδίας του 1,38 δισεκατομμυρίου κατοίκων και από την άλλη να προσελκύσουμε ινδικές επενδύσεις τώρα που το Νέο Δελχί αναζητά πύλη για την οικονομική διείσδυσή του στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη βάση της στρατηγικής εξωστρέφειας του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, αναχωρεί σήμερα Δευτέρα 19/2 η ελληνική επιχειρηματική αποστολή που θα πλαισιώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην ασιατική χώρα.
Σε αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Dynacom Tankers Γιώργος Προκοπίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φαρμάκων και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Δημήτρης Τρύφων, ο ιδρυτής και πρόεδρος της PeopleCert Βύρων Νικολαΐδης, ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων του Ομίλου Μυτιληναίος, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, ο κ. Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Αθανάσιος Λιάγκος, ο Κωνσταβτίνος Μπήτρος (Steem – HIG) κ.ά. Συνολικά στην αποστολή συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή στελέχη 71 εταιρειών.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως, πέρα από τις θεσμικές συμφωνίες που έχουν δρομολογηθεί να υπογραφούν μεταξύ φορέων των δύο χωρών, έχουν κλειδώσει ήδη τουλάχιστον δύο που αφορούν τις Eurobank και Eurolife, στις οποίες βασικός μέτοχος είναι η Fairfax του Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.
Η αποστολή που διοργανώθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, έχει απώτερο σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών σε ένα ευρύ πλαίσιο τομέων, ξεκινώντας από την ενέργεια, την τεχνολογία, τη ναυτιλία, τη φαρμακοβιομηχανία, τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τα τρόφιμα και ποτά, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το real estate έως και την οπτικοακουστική βιομηχανία.
Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Λεωνίδας Χριστόπουλος αναμένεται να ρίξει δίχτυα για την προσέλκυση παραγωγών του Bollywood στη χώρα μας κάνοντας ειδικές παρουσιάσεις για τα κίνητρα του προγράμματος «Cash Rebate», αλλά και τα φυσικά σκηνικά που προσφέρει η χώρα μας.
Κύριοι στόχοι της αποστολής είναι:
■ Η δικτύωση με βασικούς παράγοντες της αγοράς.
■ Η διερεύνηση στρατηγικών συνεργασιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
■ Η διασφάλιση πρόσβασης σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως με μεγάλες ευκαιρίες σε πληθώρα σημαντικών τομέων.
■ Η εξέταση συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη υποδομών.
Τρεις στάσεις
Η επιχειρηματική αποστολή θα έχει τρεις στάσεις. Η πρώτη στο Νέο Δελχί, που θεωρείται το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας. Η δεύτερη στη Βομβάη ή Μουμπάι, όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς το εμπορικό κέντρο της χώρας. Η τελευταία στάση θα γίνει στην τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, την Μπανγκαλόρ. Και στις τρεις πόλεις θα πραγματοποιηθούν ελληνοϊνδικά επιχειρηματικά φόρα, τα οποία διοργανώνουν το υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδία των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, σε συνεργασία με το Enterprise Greece.
Σε αυτά οι εκπρόσωποι της οικονομικής διπλωματίας και του Enterprise Greece θα παρουσιάσουν στους Ινδούς επιχειρηματίες τις ευκαιρίες, τους τρόπους και τις διευκολύνσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα ή για εμπορικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Σημειωτέον πως ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης αναμένεται να κάνει λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε Ινδούς επενδυτές.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν οι Β2Β συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν οι βάσεις επικοινωνίας και πιθανόν συνεργασίας.
Οι συμφωνίες
Για την έξωθεν καλή μαρτυρία που θα προβάλλει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας η οικονομική διπλωματία έχει επιστρατεύσει Ινδούς επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως ο Ινδοκαναδός επενδυτής Πρεμ Γουάτσα της Fairfax. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι Eurobank και Eurolife, στις οποίες ο βασικός μέτοχος είναι η Fairfax, αναμένεται να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με τις National Payments Corporation of India (NPCI) και Larsen & Toubro (L&T) αντίστοιχα.
Η NPCI αποτελεί ουσιαστικά τον βραχίονα εκτέλεσης συναλλαγών στη λιανική και τον διαχειριστή ευρύτερα των συστημάτων πληρωμών στη χώρα. Κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία με τη Eurobank ανοίγει πλέον ένα άμεσο κανάλι συναλλαγών και διαχείρισης εμβασμάτων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Η L&T πάλι είναι ένας πολυσχιδής όμιλος-κολοσσός με δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στις κατασκευές, στις εξορύξεις, στην ενέργεια, στον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων και οι ασφάλειες). Εχει σχεδόν 250.000 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών το 2023 ήταν περίπου 1,863 τρισ. ρουπίες (σχεδόν 21 δισ. ευρώ).
Τη δική τους εμπειρία στη συνεργασία που έχουν με ελληνικές επιχειρήσεις και για τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα θα μοιραστούν επίσης Ινδοί επιχειρηματίες ή εκπρόσωποι εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσουν ο επικεφαλής της θυγατρικής της GMR (εταίρου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι) στην Ελλάδα, Αμρες Οχρί, και ο κ. Ανταμ Κορακιγουάλα, υπεύθυνος ανάπτυξης – επενδύσεων του SwitzGroup και γιος του ιδρυτή Ταϊζούν Κορακιγουάλα. Το SwitzGroup δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια ενεργά στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα έχοντας κάνει μια σειρά από εξαγορές εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Κρητών Αρτος, Κουλουράδες, Ιωνική Σφολιάτα κ.ο.κ.
Επίσης, ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και ινδικής βιομηχανίας τροφίμων επί ινδικού εδάφους θα μιλήσει ο κ. Βαρούν Μπέρι, αντιπρόεδρος της Britannia. Η τελευταία είναι εταίρος του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, καθώς μέσω της θυγατρικής της Britchip Foods Ltd. και της εταιρείας του Ελληνα επιχειρηματία ST Bakery Foods (η εξέλιξη του τμήματος της Chipita που έμεινε στα χέρια του μετά το deal με τη Mondelez International) είναι σε κοινοπραξία λειτουργώντας ήδη ένα εργοστάσιο και ετοιμάζοντας ένα ακόμα.
Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης αποστολής αναμένεται να υπογραφούν επίσης μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece, της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας και της Ομοσπονδίας των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας. Με την τελευταία μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να υπογράψει και το ΕΒΕΑ. Επίσης, μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ του πάρκου μεταφοράς καινοτομίας Joist που έχει δημιουργηθεί από πέρυσι στη Λάρισα με το Πανεπιστήμιο Αντανι. Σημειωτέον πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στο φόρουμ που θα διεξαχθεί στο Μουμπάι την ερχόμενη Πέμπτη.
Το εμπόριο
Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας, εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα και ποτά, η αμυντική βιομηχανία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η υψηλή τεχνολογία, η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία, ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2022 ήταν στο 1,32 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 57,95% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας. Οι ελληνικές εξαγωγές είχαν φτάσει στα 234,7 εκατ. ευρώ έπειτα από άνοδο 74,8%, ωστόσο το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας ήταν 847 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εισαγωγές αργιλίου σε ακατέργαστη μορφή (390 εκατ. ευρώ από 142 εκατ. ευρώ το 2021, αύξηση 174,56%). Η δε αξιόλογη αύξηση των εξαγωγών μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη άνοδο των εξαγωγών πετρελαιοειδών (86,32 εκατ. ευρώ από 1,05 εκατ. ευρώ το 2021, αύξηση 8.153,43%). Σημειώνεται πάντως πως το περιορισμένο, σε σχέση με το μεγάλο μέγεθος της ινδικής αγοράς, ύψος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται εν μέρει στο ότι η εν λόγω αγορά χαρακτηρίζεται, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, από προστατευτισμό. Το α’ εξάμηνο του 2023 ο όγκος εμπορίου παρουσίασε κάμψη 15,3%, ανερχόμενος σε 593,3 εκατ. ευρώ από 700,8 εκατ. ευρώ. Πτώση 36,3% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες περιορίστηκαν στα 78 εκατ. ευρώ έναντι 122,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2022.
Συνεπεία των ανωτέρω, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας διαμορφώθηκε στα 437,3 εκατ. ευρώ από 455,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σημειώνεται ότι η πτώση των εξαγωγών μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εξαγωγών πετρελαιοειδών.
Δείτε εδώ τη λίστα με τους επιχειρηματίες που μετέχουν στην αποστολή
Φωτό κειμένου: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στο Μέγαρο Μαξίμου, τον περασμένο Αύγουστο
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Χρειάζονται 50.000 επιπλέον εργαζόμενοι για να λειτουργούμε εντός 5ετίας