Ελλάδα: Ιατρικός τουρισμός και «δανεικές μητέρες»

H υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ή τεχνητή γονιμοποίηση, έγιναν στην Ελλάδα η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη ενός δυναμικού ιατρικού τουρισμού.

Ζευγάρια από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Ελλάδα για να προσπαθήσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Παράλληλα, η ελαστική νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα που την επιτρέπει υπό όρους, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - όπως στην Γαλλία όπου απαγορεύεται αυστηρά - έχει δημιουργήσει μια ιδιόμορφη «αγορά για δανεικές μητέρες», σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται η Ελλάδα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η γαλλική Figaro, ως το νέο «Ελντοράντο για παρένθετες μητέρες».

Ποια τα όρια της νομοθεσίας; Ποια τα όρια της νομιμότητας αδιάφανων «υπηρεσιών»; Πόσο αμοίβονται; Υπάρχει τράφικινγκ; Πως αντιμετωπίζει το θέμα η Επιτροπή Βιοηθικής, η εθνική Αρχή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Υπάρχει εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος;

Τι λένε οι γιατροί, ο ιατρικός σύλλογος, αλλά και γυναίκες που δάνεισαν ή επιθυμούν να δανείσουν την κοιλιά τους για να βοηθήσουν άτεκνα ζευγάρια; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με όλους τους πρωταγωνιστές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που κάποτε ήταν ταμπού.

Παράλληλα, στην τηλεοπτική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ συμπεριλαμβάνονται πλάνα και μαρτυρίες από παρένθετη μητέρα που κυοφορεί παιδί για ένα ζευγάρι από τη Γαλλία, συνομιλία με τους Γάλλους γονείς, στους οποίους ο γιατρός κ. Παπανικολάου, δείχνει μέσω κινητής τηλεφωνίας και κάμερας το υπερηχογράφημα της παρένθετης μητέρας. Ακόμη πλάνα και συζήτηση με ζευγάρια από την Ρουμανία στην κλινική του κυρίου Πάντου, ενώ ο κ. Περιστέρης διηγείται πολλές δύσκολες ή εύκολες περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας.

Τέλος, στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα και έγγραφα για την παρασκηνιακή δράση των κυκλωμάτων που δρουν με στόχο το κέρδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ