Ελλάδα: Τέλος εποχής για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΓΑ

Μετονομάζεται σε EMFI.

Τέλος εποχής για την ιστορικότερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, την ΕΒΓΑ η οποία είναι συνδεδεμένη με το παγωτό, καθώς πλέον μετονομάζεται σε EMFI.

Η Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου (ΕΒΓΑ), η οποία μετρά 85 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, άλλαξε επωνυμία από τις αρχές του έτους, με απόφαση της διοίκησης της εταιρείας. 

Η αλλαγή της επωνυμίας κρίθηκε απαιραίτητη από τα στελέχη του Ομίλου καθώς έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ το αντικείμενο της εταιρείας από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα.

Η αλλαγή της επωνυμίας έχει ήδη περάσει στο ΓΕΜΗ, χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει καμμία άλλη μεταβολή στη μετοχική της σύνθεση, καθώς παραμένει στην οικογένεια Φιλίππου. 

Η EMFI θα συνεχίζει να παράγει τα παγωτά «Algida» και «ΕΒΓΑ» για την Unilever από το εργοστάσιο της στο Βοτανικό. 

Η ΕΒΓΑ ιδρύθηκε το 1934 από τους αδερφούς Σουράπα με καταγωγή από την Τρίπολη με την ονομασία Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος.

Έχοντας αποκτήσει οικονομική επιφάνεια από την Αμερική τα αδέρφια Σουράπα έχτισαν το πρώτο εργοστάσιο παστεριωμένου γάλακτος στην ελληνική αγορά . Τα χρόνια εκείνα, η διακίνηση του φρέσκου γάλακτος ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των πλανόδιων πωλητών και των γαλακτοκομείων. Το εργοστάσιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., κτίζεται στην περιοχή του Βοτανικού, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Η φήμη της απογειώνεται το 1936, όταν παρουσίασε το παγωτό ξυλάκι, το παγωτό σε κύπελλο και το χωνάκι με σοκολάτα και αμύγδαλο.

Λίγο καιρό μετά η εταιρεία αλλάζει όνομα, ύστερα από υπόδειξη του δικτάτορα Μεταξά, αφού το «Εθνική» θα αντικατασταθεί από το «Ελληνική». Μεσολαβεί η περίοδος της Κατοχής και η ΕΒΓΑ περιορίζεται στην παρασκευή παστεριωμένου γάλακτος, η διανομή του οποίου γίνεται υπό τον έλεγχο του Ερυθρού Σταυρού και των στρατευμάτων κατοχής.

Το 1945, μετά την απελευθέρωση, οι ζημιές που το εργοστάσιο είχε υποστεί στο διάστημα της Κατοχής επανορθώνονται και η επιχείρηση τίθεται σε πλήρη λειτουργία. Τον Νοέμβριο του 1950, αφού η οικογένεια Σουραπά είχε δανειστεί 2 δισ. δρχ. και 350.000 δολάρια, εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο.

Τη δεκαετία του 1950 η ΕΒΓΑ επεκτείνεται με εντυπωσιακό τρόπο, δημιουργώντας περίπου 900 πρατήρια στην περιοχή της Αθήνας. 

Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς παίρνουν πλέον το όνομά της και θα το διατηρήσουν για τις επόμενες δεκαετίες. 

Το 1964 αποτελεί χρονιά-σταθμό στην εξέλιξη της συσκευασίας του γάλακτος στην ελληνική αγορά. Τότε, η ΕΒΓΑ γίνεται η πρώτη βιομηχανία και ανάμεσα στις πρώτες σ’ όλη την Ευρώπη, που αλλάζει τη συσκευασία του γάλακτος από γυάλινη σε πλαστική μιας χρήσεως. 

Το 1971 πέρασε στην ιδιοκτησία του Κάρολου Πολίτη και αρχίζει σταδιακά να αποσύρεται από αρκετά προϊόντα της ως τότε παραγωγής, επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στην παραγωγή παγωτού. Από το 1988 ανήκει στον όμιλο εταιριών Κυριάκου Φιλίππου - Filippou Investments Group (όπου μεταξύ άλλων ανήκει και η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ).

Από το 1991 η ΕΒΓΑ άρχισε να δραστηριοποιείται και στην παραγωγή φρουτοχυμών (Refresh), ενώ το 1999 και μετά τη συγχώνευσή της με την εταιρεία παραγωγής κρουασάν Folie και την παραγωγή αρτοσκευασμάτων, άλλαξε την επωνυμία της σε Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου. Το 2001 εξαγόρασε και την ελληνική βιοτεχνία παγωτού και γλυκισμάτων Ιglοο.

Από το 2011 η ΕΒΓΑ παράγει, μεταξύ άλλων, παγωτά με το σήμα της που διατίθενται στην ελληνική αγορά από τον ολλανδικό  όμιλο Unilever, καθώς και δικά του παγωτά, με το σήμα «Algida», για λογαριασμό του.

Το μερίδιο των παγωτών με τα σήματα «Algida» και «ΕΒΓΑ», παραγωγός των οποίων είναι η εταιρεία, ανήλθε σε 36,4%, σε αξία το 2017. Ειδικότερα, στην αγορά private label το μερίδιο της επιχείρησης εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως του 25%.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της το 2017 οι πωλήσεις της ΕΒΓΑ περιορίστηκαν σε 41,655 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,8% σε σχέση με το 2016.

Το τελικό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδη 0,20 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών σχεδόν 0,17 εκατ. ευρώ το 2016.

Πηγή: economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ