Δικαίωση για την Ελλάδα, αναφορικά με το σήμα «Turkaegean» από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ακυρώνεται το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα «Turkaegean».
Υπενθυμίζεται, ότι το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) κατέθεσε προς κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. το εμπορικό σήμα «Turkaegean».
Σύμφωνα με την απόφαση ο EUIPO
- Κάνει δεκτή την αίτηση της ελληνικής πλευράς,
- Το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθ. 18 514 376 κηρύσσεται άκυρο στο σύνολό του
Τον Φεβρουάριο του 2023 ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με χειρισμό της υπόθεσης από τον ΟΒΙ για την προσβολή του σήματος του τουρκικού οργανισμού. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η σημερινή απόφαση, η οποία αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων.
«Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εμπορικά της συμφέροντα. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος ‘’Turkaegean’’», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης υπογραμμίζει ότι η «η απόφαση ακύρωσης του ‘’Turkaegean’’ ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την απόφαση να καταφύγουμε στην προσβολή του σήματος».
«Στην υπόθεση ‘’Turkaegean’’ o ΟΒΙ μαζί τους νομικούς παραστάτες που εκπροσώπησαν την χώρα, δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά για να έρθει το σημερινό θετικό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη νομική μάχη», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Δικαίωση και από τις ΗΠΑ
Νωρίτερα, με απόφασή του το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) ζητά από την Άγκυρα περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα «TurkΑegean» προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό στην Τουρκία.
Η διαδικασία ξεκίνησε το 2023, μετά από προσφυγή της ελληνικής πλευράς. Πλέον η Τουρκία καλείται να καταθέσει δικαιολογητικά, διαφορετικά σε περίπτωση που η υπόθεση καταλήξει σε δίκη κινδυνεύει με κυρώσεις. Οι αντιπρόσωποι της ελληνικής πλευράς είχαν ζητήσει να καταθέσουν και εκπρόσωποι από τον TGA, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει, μάλιστα έχει ήδη διευκρινιστεί ότι θα καταθέσει στέλεχος του τουρκικού οργανισμού.
Νομική παρέμβαση
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει νομικές κινήσεις ενάντια στην κατοχύρωση του Turkeagean από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τότε ότι «προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη».
Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε πιο έγκαιρη αντίδραση, σε υπηρεσιακό επίπεδο για το Turkaegean. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».
Θα εξαντλήσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι «έχουμε στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό το οποίο έγινε, το οποίο αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας, αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Αν και, βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν νομίζω ότι αυτή η καμπάνια είχε και καμία ουσιαστική επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός στο Αιγαίο, ειδικά ο τουρισμός στα νησιά μας».
Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με επιστολή του προς τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες της EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. –της Ελλάδας–, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε.».
Η οργισμένη παρέμβαση Μπαμπινιώτη
Τότε μάλιστα, ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης εμφανίστηκε έξαλλος με τους Τούρκους αναφορικά με την τουριστική καμπάνια της Άγκυρας, όπου χρησιμοποιείται ο «Turkaegean».
Ο καθηγητής με ανάρτησή του χαρακτηρίζει ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει το Αιγαίο ως «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.
Πηγή: ot.gr