Οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές κατά συνολικά 145%. Για τους εξαγωγείς της Κίνας, αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς, ενώ παράλληλα επιταχύνουν τα σχέδια διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σταματούν εντελώς τις αποστολές.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα, δεδομένου ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν σταματήσει τα σχέδιά τους να εισάγουν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα ήταν ουσιαστικά στο 145%. Οι τριψήφιοι δασμοί ουσιαστικά αποκόπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, δήλωσε οικονομολόγος του Tax Foundation στην εκπομπή «The Exchange» του CNBC.
Αλλά η εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας δε θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, ακόμη και όταν οι αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύονται από την Κίνα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα δεδομένων και των ανταποδοτικών δασμών ύψους 125% της Κίνας προς τις ΗΠΑ.
Λόγω των απότομων δασμών, οι αποστολές της Κίνας προς τις ΗΠΑ πιθανότατα θα μειωθούν κατά 80% τα επόμενα δύο χρόνια, όπως δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, της Capital Economics.
Η Goldman Sachs μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή της για το κινεζικό ΑΕΠ στο 4%, δεδομένης της επιβάρυνσης από τις εμπορικές εντάσεις στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ενώ οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στην απασχόληση, δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Υπολογίζουν ότι περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Κίνα εμπλέκονται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.
Καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ήδη επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, μία από τις στρατηγικές του είναι να ενισχύσει τις εγχώριες πωλήσεις των κινεζικών επιχειρήσεων που μέχρι τώρα βασίζονταν στις εξαγωγές. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι συναντήθηκε με μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις για να συζητήσει μέτρα για την ενίσχυση των πωλήσεων στο εσωτερικό αντί στο εξωτερικό.
Αλλά οι Κινέζοι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να ξοδέψουν, μια τάση που ενισχύεται από μια ακόμη πτώση του πληθωρισμού, όπως έδειξαν τα επικαιροποιημένα πληθωριστικά.
«Η κινεζική εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει την υπάρχουσα προσφορά, πόσο μάλλον πρόσθετες ποσότητες», δήλωσε ο Ντέρεκ Σίζορς, του American Enterprise Institute.
Αναμένει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ακολουθήσει το εγχειρίδιο παραχωρήσεων προς τις ΗΠΑ, να απορρίψει προϊόντα σε άλλες χώρες, να επιδοτήσει ζημιογόνες επιχειρήσεις και να αφήσει άλλες επιχειρήσεις να χρεοκοπήσουν. Η εκτροπή προϊόντων σε άλλες χώρες θα αυξήσει πιθανότατα τους τοπικούς εμπορικούς φραγμούς για την Κίνα, ενώ οι επιδοτήσεις θα επιδεινώσουν το χρέος και τις αποπληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό, δήλωσε ο ίδιος.
Η Κίνα έχει καταστήσει την ενίσχυση της κατανάλωσης προτεραιότητά της και έχει επεκτείνει τις επιδοτήσεις για ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση οικιακών συσκευών.
Αναντικατάστατοι
Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες να κατασκευάσουν εργοστάσια στη χώρα, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, επιχειρήσεις και αναλυτές δήλωσαν ότι δε θα είναι εύκολο να αναπτυχθούν αυτές οι εγκαταστάσεις και να βρεθούν έμπειροι εργαζόμενοι.
«Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε συγκρίσιμο εξοπλισμό από πηγές στις ΗΠΑ», δήλωσε η Ford σε αίτημα απαλλαγής από τους δασμούς των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα για ένα εργαλείο κατασκευής που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κυψελών μπαταρίας των ηλεκτρικών οχημάτων της. «Ένας Αμερικανός προμηθευτής δεν θα είχε την ειδική εμπειρία όσον αφορά τη διαδικασία χειρισμού και θέρμανσης». Σημειωτέον πως η Tesla και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν επίσης υποβάλει παρόμοια αιτήματα εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς.
Ένα μεγάλο κομμάτι των αγαθών των ΗΠΑ μπορούν ως επί το πλείστον να το προμηθεύονται μόνο από την Κίνα. Για το 36% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, περισσότερο από το 70% μπορεί να προέρχεται μόνο από προμηθευτές που εδρεύουν στην ασιατική χώρα, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs. Υπογράμμισαν ότι αυτό αναδεικνύει τη δυσκολία των Αμερικανικών εισαγωγέων για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων, παρά τους νέους δασμούς.
Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% των κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ βασίζεται σε Αμερικανούς προμηθευτές. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει επίσης επιδιώξει να προωθήσει τις μεταποιητικές επιχειρήσεις υψηλότερης ποιότητας. Εκτός από τα ενδύματα και τα υποδήματα, οι ΗΠΑ βασίζονται στην Κίνα για υπολογιστές, μηχανήματα, οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικά είδη, όπως ανέφερε η Allianz Research.
Διαφοροποίηση
Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αμερικανικών προϊόντων το 2024, με τις εισαγωγές από την Κίνα να αυξάνονται κατά 2,8% στα 438,95 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Το Μεξικό σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση από το 2023, ενώ οι αμερικανικές εισαγωγές από το Βιετνάμ -το οποίο έχει επωφεληθεί από την επαναδρομολόγηση κινεζικών αγαθών- υπερδιπλασιάστηκαν το 2024 από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Αντίστοιχα, το εμπόριο της Κίνας με τη Νοτιοανατολική Ασία έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2019, καθιστώντας την περιοχή τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
Ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να επισκεφθεί το Βιετνάμ τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει ταξίδι στη Μαλαισία και την Καμπότζη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Συμφωνία
Η οικονομική πραγματικότητα, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ και την Κίνα σε μια συμφωνία, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές.
Ο Γκάρι Ντβόρτσακ, διευθύνων σύμβουλος της Blueshirt Group, επεσήμανε ότι οι δασμοί ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ αναμένει πως θα υπάρξει άλλη μία παύση ενόψει μιας διμερούς συμφωνίας.
Παρά την επιθετική ρητορική, πιστεύει ότι και οι δύο χώρες έχουν πολλά να χάσουν εάν οι δασμοί εφαρμοστούν και μονιμοποιηθούν. Το να αποκοπούν οι ΗΠΑ από τα κινεζικά προϊόντα θα βυθίσει και τις δύο χώρες σε βαθύτερη ύφεση, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Πλώρη για 13 εκατομμύρια επιβάτες και νέο ρεκόρ έβαλαν τα κυπριακά αεροδρόμια