Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan αναφέρεται στην πρόσφατη εικόνα της αγοράς, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη πτώση, πανικό και μαζικές ρευστοποιήσεις. Η ίδια αναθεωρεί τους στόχους του S&P 500 και δίνει «ραντεβού με τους επενδυτές» το δεύτερο εξάμηνο.
«Όπως σημειώθηκε νωρίτερα στην εβδομάδα, προβλέψαμε πιθανότητα για τακτικό «σφίξιμο» short θέσεων με αφορμή θετικά νέα, κάτι που συνέβη την Τετάρτη, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε σε 90ήμερη παύση αμοιβαίων δασμών. Ο S&P 500 αντέδρασε με άνοδο 9,5%, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τη δεκαετία του 1990», εκτιμά ο οίκος.
Η τράπεζα προχωρά σε νέες εκτιμήσεις για το τέλος του 2025:
- Αρνητικό σενάριο: 4.000 μονάδες, καμία άρση δασμών, P/E στις 16 φορές, κέρδη ανά μετοχή (EPS) $250 για το 2026 έναντι $307 του consensus.
- Βασικό σενάριο: 5.200 μονάδες, μερική άρση δασμών, δείκτης P/E στις 18,5 φορές, EPS στα $280.
- Θετικό σενάριο: 5.800 μονάδες με δείκτη P/E στις 20 φορές και EPS στα $290.
«Μειώνουμε την πρόβλεψή μας από $270 σε $250 λόγω αυξημένου κόστους από δασμούς και αβεβαιότητα πολιτικής. Η μείωση $20 υπολογίζεται με βάση 16% αύξηση μέσου δασμού, με τις εταιρείες του S&P 500 να απορροφούν το 50% του κόστους. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος περαιτέρω πτώσης στα αναμενόμενα κέρδη, ιδιαίτερα σε περίπτωση αντιποίνων (π.χ. αντίστοιχοι δασμοί και αυξημένο κόστος για έσοδα από το εξωτερικό).
Ακραίες διακυμάνσεις και αβεβαιότητα
Η έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές και η δραματική αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον – πλήρως εξαρτημένα από τις τελευταίες ειδήσεις – καθιστούν κάθε σαφή πρόβλεψη για ύφεση ή μη, εξαιρετικά επισφαλή. Με βάση αυτό το σκηνικό, ο οίκος καταγράφει τις εξής παρατηρήσεις:
1. Στατιστικά για VIX Spikes:
Ιστορικά οι απότομες αυξήσεις του δείκτη VIX συνοδεύονται από θετική απόδοση στον S&P 500 σε ποσοστό 90% μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο επαναλήφθηκε και τώρα. Σε χρονικό ορίζοντα 3 μηνών, τα αποτελέσματα παραμένουν θετικά, εκτός περιόδων ύφεσης, όπου το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 20%.
2. Τιμές και αξιολόγηση υφέσεων:
Στο κλείσιμο της Παρασκευής, θεωρεί ο οίκος ότι η αγορά έχει ενσωματώσει μόνο μέχρις ενός σημείου το ενδεχόμενο ύφεσης. Στις τελευταίες 5 υφέσεις, ο S&P 500 υποχώρησε κατά μέσο όρο -37% από υψηλό σε χαμηλό. Οι τιμές του δείκτη P/E ξεκινούσαν γύρω στις 19 φορές και κατέληγαν κοντά στις 12 φορές. Σήμερα, η πτώση από τα υψηλά Φεβρουαρίου είναι μόλις -13% και ο δείκτης διαπραγματεύεται ακόμα στις 19 φορές. Αυτές είναι τιμές έναρξης ύφεσης, όχι τέλους.
3. Παρά την παύση δασμών, η αβεβαιότητα παραμένει
Αν και υπήρξε 90ήμερη παύση δασμών για χώρες χωρίς αντίποινα και εξαιρέσεις για τα ηλεκτρονικά είδη, ο S&P 500 παραμένει μόλις 5% κάτω από τα επίπεδα της 2ας Απριλίου. Ο οίκος δυσκολεύεται να δει βιώσιμη υπέρβαση αυτών των επιπέδων. Η ζημιά στην εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών έχει ήδη γίνει. Επιπλέον, οι βασικοί δασμοί 10% εξακολουθούν να ισχύουν, όπως και οι πρόσθετοι δασμοί στην Κίνα, υψηλότεροι από τις αρχικές προβλέψεις, συν τις κινήσεις για αντίποινα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι χειρότερο από ότι αναμενόταν στις αρχές του 2025, ενώ οι βασικοί δείκτες μετοχών έχουν υποχωρήσει μόνο μονοψήφια ποσοστά.
4. Προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο 2025
Η τράπεζα διατηρεί την εκτίμηση ότι θα είναι αγοραστές μετοχών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η μεταβλητότητα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Για να έχουμε πιο βιώσιμη ανοδική κίνηση (πέρα από τεχνικά ράλι), απαιτείται:
- Σταθεροποίηση στις εξελίξεις γύρω από τους δασμούς
- Ενδεχόμενες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
- Πιθανή στροφή της Fed (κάτι που ίσως δεν έρθει πριν επιβραδυνθεί η αγορά εργασίας)
«Παραμένουμε προσεκτικοί με την έκθεση σε μετοχικό κίνδυνο. Στηρίζουμε την αρχική εκτίμηση μας ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι περίοδος «χώνευσης» της αβεβαιότητας, πριν έρθει βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για μετοχές ανάπτυξης (Growth) και τις Megacap-7. Προτιμούμε αμυντικές τοποθετήσεις και διατηρούμε μακροπρόθεσμες θέσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Στις ΗΠΑ, τα καταναλωτικά προϊόντα, η υγεία και η κοινή ωφέλεια (Utilities) είναι οι κερδισμένοι του έτους. Περιφερειακά, βλέπουμε τις διεθνείς αγορές με λιγότερο «ρίσκο» στην πτώση, λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη και μικρότερη εξάρτηση από την τεχνολογία», καταλήγει η τράπεζα.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ