Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Σε αντίθεση με τη γνώριμη ατζέντα των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αυτη τη φορά αυτό που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις μεταξύ των εκατοντάδων παγκόσμιοι ηγετών του χρηματοπιστωτικού τομέα θα είναι οι αμερικανικοί δασμοί.

Οι εξαμηνιαίες συγκεντρώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πολύβουες υποθέσεις με πολυμερείς συνομιλίες υψηλού επιπέδου, αλλά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών που επιθυμούν να διαπραγματευτούν συμφωνίες για πράγματα όπως η χρηματοδότηση έργων, οι ξένες επενδύσεις στην πατρίδα και, για τις φτωχότερες οικονομίες, η ελάφρυνση του χρέους.

Φέτος, αντί για τον συντονισμό των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, τον πληθωρισμό και την οικονομική στήριξη του αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, το θέμα που θα κυριαρχήσει θα είναι οι δασμοί, αναφέρει το Reuters.
Πιο συγκεκριμένα, το πώς θα ελαχιστοποιήθουν οι αρνητικές επιπτώσεις από το πρωτοφανές μπαράζ απότομων φόρων στις εισαγωγές που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Και η προσοχή μπορεί να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν άνθρωπο, τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τραμπ στις συμφωνίες για τους δασμούς και του οποίου η υποστήριξη προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα παραμένει ερωτηματικό.

Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

«Οι εμπορικοί πόλεμοι θα κυριαρχήσουν την εβδομάδα, όπως και οι διμερείς διαπραγματεύσεις που σχεδόν κάθε χώρα προσπαθεί να επιδιώξει με κάποιον τρόπο, σχήμα ή μορφή», δήλωσε ο Τζος Λίπσκι, ανώτερος διευθυντής του Γεωοικονομικού Κέντρου του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Έτσι, αυτή θα γίνει μια εαρινή συνάντηση που δεν μοιάζει με καμία άλλη, στην οποία θα κυριαρχεί ένα και μόνο θέμα».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Οι δασμοί του Τραμπ έχουν ήδη σκοτεινιάσει τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι οποίες πρόκειται να δημοσιευθούν την Τρίτη, γεγονός που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα βάρη του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των Παγκόσμιων Οικονομικών Προβλέψεων θα περιλαμβάνουν «αξιοσημείωτες μειώσεις, αλλά όχι ύφεση», κυρίως λόγω της «εκτός ορίων» αβεβαιότητας και της αστάθειας των αγορών που προκαλούν οι αναταράξεις λόγω των δασμών.

Αν και η Κρ. Γκεοργκίεβα  δήλωσε ότι η παγκόσμια πραγματική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί καλά, προειδοποίησε ότι οι όλο και πιο αρνητικές αντιλήψεις σχετικά με την εμπορική αναταραχή και οι ανησυχίες για ύφεση θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ο Τζος Λίπσκι, του Ατλαντικού Συμβουλίου δήλωσε ότι μια πιθανή νέα πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι το κατά πόσον το δολάριο θα εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, αφού οι δασμοί του Trump προκάλεσαν ένα ξεπούλημα του χρέους του αμερικανικού δημοσίου.

Οι συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και μια παράλληλη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των 20 έχουν αποδειχθεί κρίσιμα φόρουμ για τον συντονισμό δυναμικών πολιτικών δράσεων σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία COVID-19 και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Αυτή τη φορά, με τους υπουργούς Εμπορίου στο πλευρό τους, οι αντιπροσωπείες θα επιδιώξουν να στηρίξουν πρώτα τις δικές τους οικονομίες, λένε οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής.
«Η εστίαση αυτών των συναντήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών και σε κάποιο βαθμό στην ενίσχυση της αρχιτεκτονικής του δημόσιου χρέους, θα μείνει στο περιθώριο», δήλωσε η Νάνσι Λι, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι ανώτερη συνεργάτης πολιτικής στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη στην Ουάσιγκτον.

Συνομιλίες ΗΠΑ- Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία, που πιέζεται από τους δασμούς 25% του Τραμπ στα αυτοκίνητα και τον χάλυβα και τους αμοιβαίους δασμούς σε οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαν να φτάσουν το 24%, επιθυμεί ιδιαίτερα να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία για τους δασμούς των ΗΠΑ.

Με τις συνομιλίες να έχουν προχωρήσει περισσότερο από τις συνομιλίες άλλων χωρών και τη συμμετοχή του Τραμπ, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Κατσουνόμπου Κάτο αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπέσεντ για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας Choi Sang-mok αποδέχθηκε επίσης πρόσκληση από τον Μπέσεντ να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το εμπόριο, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σεούλ, καθώς ο εξαρτώμενος από τις εξαγωγές σύμμαχος των ΗΠΑ επιδιώκει να καθυστερήσει την εφαρμογή των δασμών 25% και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η ναυπηγική βιομηχανία.

Όμως πολλοί συμμετέχοντες στις συναντήσεις έχουν ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Project 2025, το σκληροδεξιό πολιτικό μανιφέστο των Ρεπουμπλικάνων που έχει επηρεάσει πολλές από τις αποφάσεις του Τραμπ για την αναδιαμόρφωση της κυβέρνησης, έχει ζητήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ, ανοίγει νέα καρτέλα από τους θεσμούς.

«Βλέπω πραγματικά έναν βασικό ρόλο για τον υπουργό Μπέσεντ σε αυτές τις συναντήσεις για να απαντήσει σε κάποια πολύ βασικά ερωτήματα», δήλωσε ο Λι. «Πρώτα απ’ όλα, θεωρούν οι ΗΠΑ ότι η υποστήριξη των ΜΔΒ (πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες) είναι προς το συμφέρον τους;» δήλωσε η Νάνσι Λι.

Με τις συνομιλίες να έχουν προχωρήσει περισσότερο από τις συνομιλίες άλλων χωρών και τη συμμετοχή του Τραμπ, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Κατσουνόμπου Κάτο αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπέσεντ για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας Τσόϊ Σανγκ Μοκ αποδέχθηκε επίσης πρόσκληση από τον υπουργο Οικονομικών των ΗΠΑ να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το εμπόριο, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σεούλ, καθώς ο εξαρτώμενος από τις εξαγωγές σύμμαχος των ΗΠΑ επιδιώκει να καθυστερήσει την εφαρμογή των δασμών 25% και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η ναυπηγική βιομηχανία.

Η στάση έναντι του ΔΝΤ

Όμως πολλοί συμμετέχοντες στις συναντήσεις έχουν ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Project 2025, το σκληροδεξιό πολιτικό μανιφέστο των Ρεπουμπλικάνων που έχει επηρεάσει πολλές από τις αποφάσεις του Τραμπ για την αναδιαμόρφωση της κυβέρνησης, έχει ζητήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ, ανοίγει νέα καρτέλα από τους θεσμούς.

«Βλέπω πραγματικά έναν βασικό ρόλο για τον υπουργό Μπέσεντ σε αυτές τις συναντήσεις για να απαντήσει σε κάποια πολύ βασικά ερωτήματα», δήλωσε ο Λι. «Πρώτα απ’ όλα, θεωρούν οι ΗΠΑ ότι η υποστήριξη των ΜΔΒ (πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες) είναι προς το συμφέρον τους;» δήλωσε η Λι.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάϊ Μπάνγκα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση Τραμπ , αλλά δεν γνώριζε αν (η αμερικανικη κυβέρνηση) θα χρηματοδοτήσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο της τράπεζας για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που υποσχέθηκε πέρυσι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάνγκα αναμένεται επίσης να επεκταθεί αυτή την εβδομάδα σχετικά με την στροφή της τράπεζας στη χρηματοδότηση της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά κύριο λόγο, ώστε να συμπεριλάβει πυρηνικά έργα και περισσότερα έργα φυσικού αερίου και μια στροφή προς περισσότερα έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή – ένα μείγμα που συνάδει περισσότερο με τις προτεραιότητες του Τραμπ.

Ο Μπέσεντ υποστήριξε το νέο πρόγραμμα δανείων του ΔΝΤ ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αργεντινή, ταξιδεύοντας στο Μπουένος Άιρες την περασμένη εβδομάδα σε μια επίδειξη υποστήριξης για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας και λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν περισσότερες τέτοιες εναλλακτικές λύσεις σε «αρπακτικές» διμερείς συμφωνίες δανείων με την Κίνα.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Οι προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου στην επόμενη δεκαετία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ