ΗΠΑ-Κίνα: Μικρή η πιθανότητα για συμφωνία

Περίπου δύο εβδομάδες απομένουν πριν από τη συνάντηση -που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως- μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20.

Οι προσδοκίες για πρόοδο προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι χαμηλές, σύμφωνα με δημοσίευμα του naftemporiki.gr, παρότι το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται στα χέρια των δύο ηγετών και στη βούλησή τους να αποφύγουν έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θέλει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι στη σύνολο κορυφής των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας και ότι μετά τη συνάντηση θα αποφασίσει εάνθα κάνει πράξη τις απειλές για επέκταση των δασμών σχεδόν στο σύνολο των κινεζικών αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Παρότι καμία εκ των δύο πλευρών δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει συνάντηση, οι διεθνείς επενδυτές, που είδαν μέσα σε έναν μήνα να εξανεμίζεται πάνω από ένα τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών μετοχών εξαιτίας της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης, παρακολουθούν από κοντά τις επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ έχουν υποτιμήσει τη θέληση του κινεζικού λαού να πολεμήσει στον εμπορικό πόλεμο και το Πεκίνο είναι προετοιμασμένο για μια μακρά οικονομική μάχη, γράφει σε editorial η κινεζική εφημερίδα «Qiushi», σε μια ένδειξη ότι και οι δύο πλευρές είναι προετοιμασμένες να μην υποχωρήσουν.

Η Κίνα δεν πρόκειται να ενδώσει σε βασικές αρχές στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ώστε να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση, αναφέρει το άρθρο. «Η Κίνα δεν θα φοβηθεί μπροστά σε απειλές ή πίεση από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις οικονομικές και εμπορικές εντάσεις. Η Κίνα δεν έχει επιλογή, ούτε δρόμο διαφυγής και θα πρέπει να πολεμήσει μέχρι τέλους», επισημαίνεται στο άρθρο.

Ο πόλεμος δασμών ρίχνει ήδη βαριά σκιά πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ να προειδοποιούν για επιβράδυνση ή ακόμη και για τον κίνδυνο ύφεσης.

Εάν και ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων καταλήξει άδοξα, τότε οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκατέρωθεν αύξηση των δασμών, με τον Τραμπ να αποσύρει τις άδειες για τις εταιρείες που συναλλάσσονται με την κινεζική Huawei και η Κίνα θα μπορούσε, από την πλευρά της, να μπλοκάρει τις εξαγωγές σπανίων γαιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ