Το «καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου» κατασκευάζει νέο τεράστιο τερματικό σταθμό

Η Ασία πρόκειται να δει μια ταξιδιωτική άνθηση και τα αεροδρόμια της περιοχής προετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν, αλλά και να ικανοποιήσουν αυτή την αύξηση της ζήτησης

Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης ξεκίνησε την Τετάρτη τα θεμέλια του πέμπτου τερματικού σταθμού του, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Ο νέος τερματικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 1.080 εκταρίων, θα διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της υπάρχουσας έκτασης του αεροδρομίου Changi.

Αυτό θα επιτρέψει στο αεροδρόμιο να χειρίζεται 140 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως από την τρέχουσα δυνατότητά του των 90 εκατομμυρίων επιβατών. Το Changi, το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα από την Skytrax για 13η φορά ως το “Καλύτερο Αεροδρόμιο στον Κόσμο”, καλωσόρισε 67,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2024.

Τα αεροδρόμια που μπορούν να χειριστούν περισσότερους από 100 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως χαρακτηρίζονται ως mega αεροδρόμια και τρία από τα 10 υπάρχοντα βρίσκονται στην Ασία, σύμφωνα με τον φορέα αερολιμενικού τομέα Airport Council International. Αυτά βρίσκονται στο Πεκίνο, το Τόκιο και τη Σαγκάη.

Η ACI προβλέπει ότι τα αεροπορικά ταξίδια θα αυξηθούν σχεδόν κατά 7% τα επόμενα 25 χρόνια. Για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση, τα αεροδρόμια στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Μέσης Ανατολής είναι έτοιμα να υποστούν εκτεταμένη ανάπτυξη, με συνδυασμένες επενδύσεις 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων αεροδρομίων μεταξύ 2025 και 2035.

Μιλώντας στην εκδήλωση θεμελίωσης, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λόρενς Γουόνγκ, δήλωσε ότι η απόφαση για την κατασκευή του Τερματικού Σταθμού 5 ήταν επειδή «μακροπρόθεσμα, τα αεροπορικά ταξίδια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί εδώ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Ο Γουόνγκ δήλωσε επίσης ότι με τον Τερματικό Σταθμό 5, το Τσανγκί θα στοχεύσει στη σύνδεση με 200 πόλεις, από τις τρέχουσες 170 συνδέσεις πόλεων που έχει τώρα.

«[Το Τσανγκί] έχει συνδέσει το μικρό μας νησιωτικό έθνος με τον κόσμο και έχει φέρει τον κόσμο στη Σιγκαπούρη. Και αυτή η συνδεσιμότητα έχει ενισχύσει την ανάπτυξή μας ως αεροπορικού κόμβου, προωθώντας βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η αεροδιαστημική και η εφοδιαστική», δήλωσε ο Γουόνγκ, επισημαίνοντας ότι το αεροπορικό οικοσύστημα συνεισφέρει πλέον το 5% του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης.

Τα ασιατικά αεροδρόμια επεκτείνονται

Ο ανταγωνισμός στην περιοχή εντείνεται επίσης, σημείωσε ο Γουόνγκ. Για παράδειγμα, τα αεροδρόμια στην Ασία επενδύουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους και των παρακείμενων εγκαταστάσεων, όπως οι χώροι ψυχαγωγίας και λιανικής πώλησης.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ανέθεσε κατασκευή για έναν τρίτο διάδρομο προσγείωσης τον Νοέμβριο και επεκτείνει τον τερματικό σταθμό 2 του αεροδρομίου. Στόχος του αεροδρομίου, είπε, είναι να εξυπηρετεί 120 εκατομμύρια επιβάτες και να διακινεί 10 εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως από το 2035.

Το αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ άνοιξε έναν τρίτο διάδρομο τον Σεπτέμβριο του 2024, ενισχύοντας την ικανότητα του αεροδρομίου να χειρίζεται περισσότερες πτήσεις, μετά την ολοκλήρωση ενός νέου δορυφορικού τερματικού σταθμού ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων της Ταϊλάνδης αποκάλυψε επίσης ένα περαιτέρω σχέδιο «Επέκτασης προς την Ανατολή» για την αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου έως το 2027.

Στη Νότια Κορέα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ ολοκλήρωσε την «Επέκταση Φάσης 4» τον Δεκέμβριο, επιτρέποντάς του να χειρίζεται ετήσια χωρητικότητα επιβατών έως και 106 εκατομμύρια από 77 εκατομμύρια, και καθιστώντας το το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Ο Τόμας Πέλεγκριν, επικεφαλής του τομέα Μεταφορών, Φιλοξενίας και Υπηρεσιών της Deloitte Southeast Asia, δήλωσε στο CNBC ότι η Ασία έχει γίνει το «κέντρο» ανάπτυξης των αεροπορικών ταξιδιών μετά την πανδημία Covid-19.

Αυτή η αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών οφείλεται στην επέκταση της μεσαίας τάξης, της οποίας η τάση να πετάει αυξάνεται ταχύτερα από την αύξηση του εισοδήματος, καθώς και στον υψηλό ρυθμό αστικοποίησης στην περιοχή, που συνδέει τους ανθρώπους με τις υποδομές αεροπορικών μεταφορών, σημείωσε.

«Η περιφερειακή αύξηση της ζήτησης επιβατών προβλέπεται τώρα στο 7,9% βραχυπρόθεσμα και 5,1% μακροπρόθεσμα, που είναι η υψηλότερη παγκοσμίως και πολύ πάνω από τις ώριμες αγορές», πρόσθεσε ο Πέλεγκριν.

Αυτό σημαίνει ότι τα ασιατικά αεροδρόμια θα πρέπει να φιλοξενήσουν περίπου διπλάσιο αριθμό επιβατών και αεροσκαφών έως το 2043, δημιουργώντας τεράστια πίεση στις υπάρχουσες υποδομές, είπε.

Άνθηση του τουρισμού για τη Σιγκαπούρη

Ο τερματικός σταθμός 5 θα συμβάλει επίσης στο σχέδιο της Σιγκαπούρης για αύξηση των τουριστικών εσόδων στην πόλη-κράτος από ένα ρεκόρ 29,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια – 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια.

Η στρατηγική της «Τουρισμός 2040» επικεντρώνεται στην αυξανόμενη ζήτηση από δύο ξεχωριστές ομάδες – επαγγελματίες ταξιδιώτες και ταξιδιώτες με ενδιάμεσες στάσεις, δήλωσε η Γκρέις Φου, υπουργός βιωσιμότητας και περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης, τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι στοχεύουν στον τριπλασιασμό των τουριστικών εσόδων από επαγγελματίες ταξιδιώτες που συμμετέχουν σε συναντήσεις, κίνητρα, συνέδρια και εκθέσεις, δήλωσε η Fu.

Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του Τουριστικού Συμβουλίου της Σιγκαπούρης, Μελίσα Όου, οι επιβάτες μετεπιβίβασης και μετεπιβίβασης αποτελούν σήμερα το ένα τρίτο της συνολικής κίνησης του αεροδρομίου Changi.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ