Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ραγδαία την αγορά εργασίας, αλλά, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, τρεις ειδικότητες θα παραμείνουν ασφαλείς από την επερχόμενη ψηφιακή επανάσταση. Ο ιδρυτής της Microsoft, ο οποίος άλλαξε την τεχνολογική βιομηχανία το 1975, επισημαίνει ότι οι προγραμματιστές, οι ειδικοί της ενέργειας και οι βιολόγοι θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρή παρουσία στην αγορά, παρά την αυξανόμενη χρήση των έξυπνων αλγορίθμων.
Αναγκαίοι οι προγραμματιστές
Ο Γκέιτς, που σήμερα είναι 69 ετών, θεωρεί ότι οι προγραμματιστές θα διατηρήσουν τη σημασία τους, ακόμη και όταν η ΑΙ θα έχει κατακτήσει πολλούς τομείς εργασίας. Ο λόγος, όπως εξηγεί, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να παράγει κώδικα με την ίδια ακρίβεια και προσαρμοστικότητα που απαιτείται από έναν άνθρωπο. Οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, διορθώνοντας, βελτιώνοντας και προχωρώντας τον κώδικα σε πιο σύνθετα επίπεδα.
Η πρόκληση της ενέργειας
Ο τομέας της ενέργειας είναι, επίσης, ένας χώρος που θα παραμείνει ανθρώπινος για καιρό ακόμη, σύμφωνα με τον Γκέιτς. Παρά τις δυνατότητες της ΑΙ στην ανάλυση δεδομένων, η λήψη στρατηγικών αποφάσεων παραμένει ένα αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο, καθώς οι ενεργειακές υποδομές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και απαιτούν βαθιά κατανόηση των συστημάτων.
Ο ρόλος των βιολόγων
Παρόμοια, οι βιολόγοι φαίνεται να είναι προστατευμένοι από την επέλαση των έξυπνων αλγορίθμων, καθώς η ΑΙ μπορεί να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων, αλλά δεν διαθέτει την ικανότητα να κάνει κρίσιμες υποθέσεις και να ανακαλύπτει νέες επιστημονικές θεωρίες. Όπως σημειώνει ο Γκέιτς, η διάγνωση και η έρευνα σε βιολογικό επίπεδο παραμένουν τομείς όπου η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αναντικατάστατη.
Παράλληλα, ο Γκέιτς θεωρεί ότι η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιλύσει πολλές προκλήσεις, όπως η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά θα φέρει και έντονες αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες. «Πώς θα μοιάζουν οι δουλειές του μέλλοντος; Θα εργάζονται οι άνθρωποι μόνο δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα;», διερωτάται, παραδεχόμενος ότι το νέο τεχνολογικό κύμα φέρνει μαζί του και αβεβαιότητα.
Πηγή: newmoney.gr
- Διαβάστε επίσης: Το φορολογικό σύστημα πρέπει να βλέπει το μέλλον, όχι το παρόν