Δύο στους τρεις διαχειριστές συναλλαγματικών ισοτιμιών φοβούνται ότι η ανεξαρτησία της Fed βρίσκεται σε κίνδυνο και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι το κράτος δικαίου στις ΗΠΑ μπορεί να επιδεινωθεί τόσο ώστε να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της UBS Asset Management που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία το 35% σχεδόν 40 κεντρικών τραπεζών που απάντησαν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ζητήσουν από τους συμμάχους τους να μετατρέψουν το μακροπρόθεσμο χρέος σε άλλα μέσα, όπως εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου.
Το δολάριο
Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με το καθεστώς του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου, του νούμερο 1 αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο και της μεγαλύτερης αγοράς ομολόγων, δεδομένων των αντιπαραθέσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με μακροχρόνιους συμμάχους για το εμπόριο και την ασφάλεια, και των επιθέσεών του στην Fed.
Οι δασμοί που ανήγγειλε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου έπληξαν τόσο το δολάριο όσο και τα κρατικά ομόλογα. Έχει επίσης πιέσει την Fed να μειώσει τα επιτόκια και οι σύμβουλοί του έχουν διατυπώσει ανορθόδοξες ιδέες για να θέσουν υπό έλεγχο το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ.
Ο Μαξ Καστέλι, επικεφαλής στρατηγικής και συμβουλευτικής για τις παγκόσμιες αγορές κρατικών ομολόγων στην UBS Asset Management, δήλωσε ότι οι ανησυχίες έδειξαν ότι ήταν «πολύ σαφές» πώς η «Ημέρα της Απελευθέρωσης» είχε αλλάξει την άποψη των διαχειριστών αποθεματικών για το δολάριο.
Μελλοντικά, το 29% επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή του σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις, σύμφωνα με την έρευνα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το 25% των κεντρικών τραπεζών δήλωσαν ότι αναμένουν να μειώσουν την έκθεσή τους στο δολάριο, αφού αφαιρέσουν όσους θέλουν να την αυξήσουν, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι πέρυσι.
«Όταν ρωτάτε: βλέπετε πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή στην κυριαρχία του δολαρίου; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Καστέλι, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να κινηθούν οι διαχειριστές αποθεματικών.
Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων αναμένει ότι το δολάριο, το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα το 58% των συναλλαγματικών αποθεματικών, θα παραμείνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Ο χρυσός
Τον επόμενο χρόνο, ο χρυσός, τον οποίο η UBS κατέταξε έναντι άλλων μη συναλλαγματικών περιουσιακών στοιχείων, ήταν ο κορυφαίος νικητής, με το 52% των κεντρικών τραπεζών να επιδιώκουν να τον προσθέσουν στις διακρατήσεις τους.
Και το 39% των ερωτηθέντων σχεδίαζε να αυξήσει το μερίδιο των αποθεμάτων χρυσού που κατέχουν στην εγχώρια αγορά, έδειξε η έρευνα.
Ο Καστέλι δήλωσε ότι αυτό αντανακλά κυρίως την ανησυχία των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών για τον κίνδυνο κυρώσεων και κυρίως για τον χρυσό που είναι αποθηκευμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πολιτικές του Τραμπ έχουν επίσης αναζωπυρώσει ερωτήματα στη Γερμανία σχετικά με τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής της τράπεζας, μερικά από τα οποία φυλάσσονται στην Fed της Νέας Υόρκης.
Ευρώ
Τα επόμενα πέντε χρόνια, οι διαχειριστές αποθεματικών εκτιμούν ότι το ευρώ θα επωφεληθεί περισσότερο από τις παγκόσμιες μεταβολές, ακολουθούμενο από το γουάν και τα κρυπτονομίσματα, έδειξε η έρευνα της UBS.
Το δολάριο έπεσε από την κορυφαία θέση πέρυσι στην ένατη θέση.
Αλλά κατά το επόμενο έτος, μόνο το καθαρό 6% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να προσθέσουν το ευρώ, ενώ το γουάν κατέλαβε την κορυφαία θέση με 25%. Το καναδικό δολάριο, η λίρα και το γιεν ήταν άλλα νομίσματα που ένα υψηλότερο καθαρό ποσοστό ερωτηθέντων επιθυμούσε να προσθέσει.
«Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την Ευρώπη. Αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, με την έννοια ότι εάν η Ευρώπη δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι αυτή η ευρωπαϊκή αναγέννηση θα είναι μάλλον βραχύβια», δήλωσε ο Καστέλι.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Πρόχειρες και βιαστικές μπορεί να αποδειχθούν οι «συγκλονιστικές» εμπορικές συμφωνίες του Τραμπ