Νέα ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον 

Απορρίφθηκε ξανά η πρόταση για εκλογές τον Οκτώβριο.

Απέτυχε και στη δεύτερη προσπάθειά του να εξασφαλίσει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη στις 15 Οκτωβρίου ο Μπόρις Τζόνσον.

Η νέα πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το νόμο συναίνεση των 2/3 των βουλευτών σε ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών είπε ότι δε θα συναινέσει σε πρόωρες εκλογές μέχρις ότου να έχει αφαιρεθεί πλήρως η απειλή του no deal στις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον κ. Κόρμπιν να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα χειριστεί το Brexit, λέγοντας ότι αν δε γίνουν εκλογές τότε ο ίδιος θα πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου «εύχομαι με συμφωνία, αλλά και χωρίς συμφωνία αν χρειαστεί». Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξάλλου, η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον επιβεβαίωσε ότι στο επόμενο προεκλογικό μανιφέστο το κόμμα της θα δεσμεύεται για ανάκληση του Άρθρου 50 και ακύρωση του Brexit.

Η ψηφοφορία ήταν η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη πριν από την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής έως τις 14 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε υποστεί δύο ακόμα ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αρχικά οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ πρότασης του διαγραμμένου από το Συντηρητικό Κόμμα βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ για δημοσιοποίηση ενδοκυβερνητικών εγγράφων και μηνυμάτων σχετικών με την απόφαση για αναστολή του κοινοβουλίου και με την αποτίμηση των συνεπειών ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 311 βουλευτές και εναντίον 302. Η πρόταση δεν είναι νομικά υποχρεωτικό να εφαρμοστεί, αλλά θεωρείται ότι δεσμεύει πολιτικά την κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος υπουργός για το συντονισμό της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του no deal στο Brexit Μάικλ Γκόουβ χαρακτήρισε την πρόταση «δυσανάλογη και πρωτοφανή» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να απαντήσει όταν μελετήσει τις συνέπειές της.

Η πρόταση καλεί την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα συγκεκριμένων κατονομασθέντων συμβούλων του πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων ο άκρως αμφιλεγόμενος Ντόμινικ Κάμινγκς, στον οποίο αντιπολίτευση και σχολιαστές αποδίδουν τη σκληρή στάση που τηρεί στο Brexit ο Μπόρις Τζόνσον.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα μηνύματα θα αποδεικνύουν πως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου είχε παρθεί πολύ νωρίτερα από την ανακοίνωσή της και με στόχο των έλεγχο των κινήσεων της βουλής στο Brexit.

Λίγο αργότερα δια βοής πέρασε δεύτερη πρόταση από τον ηγέτη των Εργατικών κ. Κόρμπιν η οποία ανέφερε πως είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να συμμορφωθεί με το νόμο.

Η πρόταση υποβλήθηκε μετά από την ασάφεια των δηλώσεων του κ. Τζόνσον και υπουργών του για το κατά πόσο τελικά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αναβολή του Brexit από τους Ευρωπαίους μετά από την οριστική έγκριση του σχετικού νόμου το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Κόρμπιν παρατήρησε ότι «το ελάχιστο που αξίζουμε οι βουλευτές από τον πρωθυπουργό είναι μία ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή η απαίτηση να ζητήσουμε μία παράταση (στο Brexit) έως τον Ιανουάριο για να αποτρέψουμε τη συντριβή εκτός ΕΕ».

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ είπε ότι αν δεν υπακούσει το νόμο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Το γεγονός και μόνο ότι υποχρεωνόμαστε να συζητάμε αυτό το θέμα είναι πρωτοφανές», σχολίασε η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συζήτηση είπε ότι κάποιες φορές το πώς τηρείται ο νόμος είναι «σύνθετο».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση επισημοποιήθηκε η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ