Ευνοϊκή η διάθεση για ρίσκο στις διεθνείς αγορές

Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, τόσο πιο έντονη θα είναι η προσπάθεια διατήρησης των τιμών κοντά σε ευνοϊκά επίπεδα.

Οι διεθνείς αγορές αποτύπωσαν την ανακούφιση των επενδυτών από τη διαπίστωση ότι δεν υπήρξε κλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε πρόσφατα καθώς και οι δυο πλευρές ΗΠΑ και Ιράν προσπάθησαν να εκτονώσουν την κρίση που δημιουργήθηκε από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Το κύριο γεγονός της εβδομάδας θα είναι η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Πρώτης Φάσης  μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας την Τετάρτη. Η κυβέρνηση Trump έχει προσκαλέσει τουλάχιστον 200 άτομα στο Λευκό Οίκο για την τελετή. Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν προς εγγραφή νέων υψηλών 19 μηνών.

Η εκτίμηση των εγχώριων παραγόντων για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι θετική, με τη συναίνεση να περιμένει μια ανοδική κίνηση που θα στηρίζεται όμως σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Είναι παρά ταύτα διάχυτη η εντύπωση στους εγχώριους αναλυτές, πως χωρίς κατεύθυνση από τα διεθνή, η αγορά δεν μπορεί να αναπτύξει δική της τάση. Γιατί απουσιάζουν τα καταλυτικής σημασίας γεγονότα που θα την στήριζαν. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται, δεν μπορούν να συνθέσουν μια στερεή βάση για διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο, καθώς μαζεύτηκαν πολλά σύννεφα από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και πάνω από τη χώρα.

Την προηγούμενη βδομάδα ένδεκα blue chip είχαν ανώτερο εβδομάδας που ήταν επίσης μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και 3 μηνών ενώ για πέντε αποτέλεσε και ανώτερο τελευταίων 12 μηνών.

Οι πρώτες δυο εβδομάδες του 2020 που από το ξεκίνημα του φαίνεται ζόρικη χρονιά, με υποσχέσεις πως τουλάχιστον ως το καλοκαίρι θα υπάρξουν και χειρότερα στην παγκόσμια γεωπολιτική  δραστηριότητα, άφησαν ένα αδύναμο στίγμα στους βασικούς δείκτες της αγοράς μας. Στις λεπτομέρειες όμως, λειτούργησαν θετικά.

Το βασικό ήταν η αύξηση του τζίρου, με τη βοήθεια πολύ μεγάλων προσυμφωνημένων συναλλαγών. Επίσης σημαντικό ήταν, ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε και έμεινε πάνω από τα 62 δις ευρώ. Ακόμα είχαμε την έκρηξη των συναλλαγών στις μετοχές του FTSEM, με παράλληλη εκτίναξη του δείκτη (+2,97% τον Ιανουάριο) αγνοώντας τις σεμνές μεταβολές για ΓΔ (+0,76%)  και 25άρη (+0,47%). Για δε τους ενεργούς επενδυτές που παρακολουθούν τις συναλλαγές των blue chip, λόγω καλύτερου βάθους συναλλαγών, φαίνεται για κάποια να αποκρυσταλλώνεται το πτωτικό ή το ανοδικό momentum.  

Υπάρχουν προσεγγίσεις που θέλουν να μεγαλώνει το εύρος διακύμανσης της τιμής του μέσου όρου προς τα κάτω, με διατήρηση το άνω ορίου στις 930 μονάδες. Εκτιμούμε  πως τελευταία η διακύμανση μειώθηκε αφού πέρασε κάτω του 3% ανά εβδομάδα.

Όταν συμβαίνει αυτό, ακολουθεί μια βουτιά ή μια εκτίναξη που λυτρώνει τις τιμές από την σφικτή διακύμανση και την αγορά από τη δυσκολία ανεύρεσης κατεύθυνσης. Η στατιστική εικόνα των blue chip το νέο έτος  ειδοποιεί για σταθερότητα στην ανοδική ορμή των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΛΠ ΣΑΡ που είναι μια ομάδα με σπάνια σύνθεση. Δηλαδή που δεν την είχαμε συναντήσει και παλαιότερα, αλλά φέτος την περιγράφει ο όρος αντι-τραπεζικό μπλοκ. “Αναπληρωματικοί”  σε αυτή είναι οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ και ΦΡΛΚ. Αυτά στηρίζονται σε απλές στατιστικές παρατηρήσεις και στην εντύπωση πως στην αρχή του χρόνου αποτυπώνονται οι προθέσεις για το έτος, με βάση τις προσδοκίες.

Η εβδομάδα έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των Εταιρειών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JP Morgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και BlackRock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1). Από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μικτού μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή. Την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών, για τον πρώτο μήνα του έτους

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

2020: Διαφορετικές αρχικές συνθήκες, πάλι ανοδική προοπτική

Εντυπωσιακά γεγονότα στο γεωπολιτικό πεδίο παραγκώνισαν την επίδραση των μακροοικονομικών δεδομένων, ωστόσο τίποτε δεν εμπόδισε τα χρηματιστήρια να κινηθούν ψηλότερα και αρκετά να εμφανίσουν ρεκόρ υψηλών βίου. Αυτή τη φορά η βάση των ρεκόρ των τριών βασικών δεικτών της Wall Street ήταν η ανακούφιση που αντικατάστησε, προσωρινά, τον πανικό ο οποίος προέκυψε με την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου Qassem Soleimani στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από ρουκέτες των ΗΠΑ. Το Ιράν απάντησε και οι επενδυτές θεώρησαν πως η επίθεση που σκότωσε τον ιρανό διοικητή, σε συνδυασμό την απάντηση των Ιρανών ολοκλήρωσε ένα κύκλο βίας, χωρίς μια κλιμάκωση που θα μεγάλωνε τις πιθανότητες γενικευμένης σύρραξης. Έτσι η εβδομάδα έφερε κέρδη στους 2 από κάθε 3 εκ των μετοχικών δεικτών που παρακολουθούμε, ως τους πλέον  αντιπροσωπευτικούς της παγκόσμιας αγοράς μετοχών. Ενώ στο έτος απώλειες έχουν 3 από τους 18 δείκτες.

Κατά βάθος… αισιοδοξούν

Οι αγορές, εφόσον βρίσκονται σε κύκλο με κυριαρχία των αγοραστών, τα καταφέρνουν καλύτερα όταν αναρριχώνται ένα τείχος ανησυχιών. Το περασμένο έτος ξεκίνησε με πολλές ανησυχίες, επειδή η νομισματική πολιτική της Fed ήταν πολύ σφικτή με πιθανότητες να γίνει σφικτότερη και οι εμπορικοί πόλεμοι της διοίκησης Trump, έδειχναν τάση να κλιμακωθούν περαιτέρω. Πολλά αλλάζουν σε ένα χρόνο. Κανείς δεν ανησυχεί τώρα για αυτά τα θέματα. Αφού η Fed μείωσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τρεις φορές πέρυσι και σύντομα ο πρόεδρος Trump πρόκειται να υπογράψει την εμπορική συμφωνία Πρώτης Φάσης με την Κίνα.

Τον περασμένο χρόνο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, εκτός και αν ο πληθωρισμός επιχειρήσει μια σημαντική επιστροφή. Ο Trump έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία Δεύτερης Φάσης με τους Κινέζους. Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε το νέο έτος μειώνοντας τις υποχρεωτικές ελάχιστες αποθεματικές υποχρεώσεις των τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.

Συνεπώς η χρονιά ξεκινά χωρίς τις πηγές ανησυχίας που ίσχυαν στις αρχές του 2019 και δεν θα είχαν οι επενδυτές σχεδόν καμία ανησυχία εκτός από τον κίνδυνο η ανεμελιά τους να ωθήσει ψηλότερα τις τιμές και τα Ρ/Ε, σε επίπεδα που δεν θα στηρίζει η εταιρική κερδοφορία. Η εμφάνιση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μπορεί να ανησύχησε υπολογίσιμα, αλλά προκάλεσε επίσης και ένα φρένο στην επενδυτική απληστία, που σε αγοραίο επίπεδο ήταν θετικό για την πορεία των αγορών στην εξέλιξη του 2020.

Άλλωστε το νέο έτος ξεκίνησε με την ανάκαμψη του δείκτη τιμών spot των ακατέργαστων βιομηχανικών προϊόντων CRB. Ο δείκτης αυτός δεν περιλαμβάνει αργό πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή. Είναι λοιπόν ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό για τα εταιρικά κέρδη. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent από το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε από τις ανανεωμένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Όσο οι τιμές του CRB και του πετρελαίου αυξάνονται, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες δεν θέλουν να δούνε μια συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και βουλιάξει πάλι τις τιμές των υπόλοιπων Πρώτων Υλών.

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Σε ανταπόκριση της κρίσης στην αγορά repos τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Fed άρχισε να διευρύνει τον ισολογισμό της ξανά, με αγορές ομολόγων ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε στις 1/11/19 και αφότου πέρασε στη νέα χρονιά,  ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε κατά 155 δις δολάρια, ανεβάζοντάς τον στα 4,14 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου του 2018. Η αύξηση αυτή περιελάμβανε άλμα ύψους 74 δις  στα κρατικά ομόλογα, που διακρατεί η Fed, με διάρκεια ενός έτους ή μικρότερη.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρώτο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων QE1 στις 22/1/15 και το ολοκλήρωσε στα τέλη του 2018. Οι τίτλοι που διακρατήθηκαν για λόγους νομισματικής πολιτικής αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό ποσό ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Ένας δεύτερος γύρος αγορών (QE2) ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους (1/11/19) με ποσό 20 δις ευρώ το μήνα.

Η BOJ Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης (QQE) τον Απρίλιο του 2013. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2019, τα περιουσιακά στοιχεία της BOJ αυξήθηκαν κατά 251%. Μετά από χρόνια αγορών, η BOJ κατέχει πλέον το ήμισυ σχεδόν της αγοράς των Ιαπωνικών Κρατικών Ομολόγων.

Η PBOC Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πρόσφατα αποφάσισε , τη μείωση του δείκτη απαίτησης των τραπεζικών αποθεματικών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007. Αυτή η ενέργεια θα απελευθερώσει περίπου 800 δισεκατομμύρια γιουάν (115 δισεκατομμύρια δολάρια). Η PBOC έχει μειώσει ως τώρα επτά φορές από τις αρχές του 2018, για να ελευθερώσει περισσότερους πόρους για τις τράπεζες, ώστε να δανείσουν ευκολότερα. Επειδή η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται καταλήγοντας στον πιο αδύναμο ρυθμό σε σχεδόν 30 χρόνια.

Συμπερασματικά η αυξητική τάση στα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί το 2020, άρα θα παραμείνει παράγων ανοδικής ώθησης  για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια.

Η εικόνα του 2020 με αριθμούς

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έφερε στο 66,67% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη, δηλαδή στους 12 από τους 18, ενώ 15 εμφανίζουν κέρδη για το 2020. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,94% στη βδομάδα, και στο 2020 αποδίδει +1,07%. Ο Dow, με κέρδη +0,66%, αποδίδει στο 2020 +1%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,21%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -0,56%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -0,19%, έχει πτώση -0,65% στο 2020. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +1,75%, και στο 2020 κερδίζει +2,30%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -0,45% στη βδομάδα, αλλά στο 2020 κερδίζει +0,60%. Ο DAX κέρδισε +2,00%, και στο 2020 +1,77%, ο CAC είχε μεταβολή -0,12%, αλλά στο 2020 αποδίδει +0,99%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,76%, και στο έτος κερδίζει +0,26%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,35%, στο έτος κερδίζει +2,19%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +0,19%, και στο 2020 κέρδισε +0,79%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -1,87%, και στο 2020 -0,12%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,09%, κερδίζει φέτος +2,57. Ο χρυσός με άνοδο +0,51%, βρέθηκε στα 1563,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +2,63%. Σημειώθηκε πτώση κατά -6,22%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,12 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -3,18%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,82%, στο 2020 κερδίζει +0,82%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,38%, με επίδοση στο έτος +0,40%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +0,33%, και στο 2020 +0,84%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,66%, και στο 2020  +1,59%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,28% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +1,38%.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ