Πώς ο κορονοϊός απειλεί την παγκόσμια οικονομία

«Μολύνεται» το κλίμα αισιοδοξίας στις παγκόσμιες αγορές.

Πάνω που καταλάγιασαν οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία, μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας, ήρθε ο κορονοϊός να «μολύνει» το κλίμα αισιοδοξίας στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Κινέζος «ασθενής» και ο απειλητικός ιός

Η Γουχάν μοιάζει να έχει «παραλύσει», αφού καταστήματα και εταιρείες έχουν κλείσει προσωρινά και όσοι μπορούν, ντόπιοι και ξένοι, την εγκαταλείπουν άρον- άρον.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Ιαπωνία απέσυρε όλους τους εργαζόμενους ιαπωνικής υπηκοότητας από την Γουχάν.

Όμως, η Γουχάν δεν είναι μία τυχαία πόλη. Το ΑΕΠ της ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή λίγο υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Συνεισφέρει κατά 1% στο συνολικό κινεζικό ΑΕΠ. Η Γουχάν φιλοξενεί πάνω από 500 εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη Fortune 300.

Επίσης, φιλοξενεί εκατοντάδες εκατομμύρια τουρίστες, εισπράττοντας μόνο το 2019, πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.

Φέτος, οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη της Γουχάν θα έφτανε στο 7,8%, δίνοντας μία πολύτιμη ώθηση στην κινεζική μηχανή, που τα τελευταία χρόνια βλέπει την ανάπτυξή της να επιβραδύνεται.

Κίνα: Οι υπηρεσίες και το κλίμα

Η Κίνα πραγματοποιεί στροφή στη μεσαία τάξη, δηλαδή στροφή στις υπηρεσίες. Το κλίμα αγωνίας και ανασφάλειας που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού απειλεί το καλό κλίμα που απαιτεί η «κατανάλωση υπηρεσιών».

Με τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τα εμπορικά κέντρα άδεια, ο κορονοϊός φέρνει μνήμες εποχές SARS, από τον οποίο οι κινεζικές μετοχές χρειάστηκαν πέντε μήνες για να «αναρρώσουν».

Η αλυσίδα Starbucks αποφάσισε να κλείσει σχεδόν τα μισά από τα 4.000 καταστήματά της στην Κίνα, για να προστατεύσει το προσωπικό της και να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού.

Το προσωπικό του Facebook έχει λάβει παραίνεση να αποφεύγει τα ταξίδια στην Κίνα.

H Apple ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την εξέλιξη του κορονοϊού.

Οι επιπτώσεις στον κόσμο

Ο πρώτος διεθνής κλάδος που υφίσταται πλήγμα είναι οι αερομεταφορές.

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων επιβατών του κόσμου, και έρχεται δεύτερη παγκοσμίως στον αριθμό πτήσεων εσωτερικού.

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για αποφυγή των μη απαραίτητων επισκέψεων στην Κίνα, και η British Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς Πεκίνο και Σαγκάη έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε ανάλογες αποφάσεις έχουν, επίσης, προχωρήσει και άλλες αεροπορικές εταιρείες κυρίως από την Ασία.

Τα οργανωμένα ταξίδια από και προς Κίνα ακυρώνονται κατά χιλιάδες.

Στην Ιαπωνία έχει καταγραφεί μόλυνση ξεναγού από Κινέζους τουρίστες.

Στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη, οι μετοχές των τουριστικών πρακτόρων δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Το σοκ είναι μεγάλο για διαφορετικές χώρες της Ασίας καθώς εξαρτώνται εν πολλοίς από τον τουρισμό και ιδιαίτερα τους Κινέζους τουρίστες. Χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, ακόμα και η Ιαπωνία θα υποστούν σοβαρές συνέπειες τις επόμενες εβδομάδες.
Ραζιβ Μπισβας επικεφαλής οικονομολόγος για τις οικονομίες της Ασίας IHS Markit.

Για να κάνουν μία εκτίμηση πιθανού κόστους, οι διεθνείς αγορές κοιτάζουν πίσω, στην περίοδο εξάπλωσης του SARS (2002-2003). Τότε το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία ανήλθε σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,1%.

Και τότε ο μεγάλος χαμένος ήταν ο τουρισμός, με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία να σημειώνουν πτώση κατά 60% και οι πτήσεις στις περιοχές που επλήγησαν να μειώνονται κατά 70%.

Πηγή: gr.euronews.com 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ