Σύντομες ή μακροχρόνιες οι πληγές του κορωνοϊού στην οικονομία;

Η αντίδραση των οργανισμών, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ήταν ισχυρή.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 δεν αποκλείεται να γίνουν αισθητές στην παγκόσμια οικονομία ήδη από το τρέχον τρίμηνο.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Gary Baker, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Institute) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο Economy Today. 

Ο κος Baker βρέθηκε στην Κύπρο καθώς συμμετείχε ως ομιλητής στο 16ο CFA Forecasting Event που διοργάνωσε το CFA Society Cyprus.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αρκεί να σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις της εκτεταμένης καραντίνας και την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων στην Κίνα ή το κλείσιμο των σχολείων στην Ιαπωνία και τον αντίκτυπό τους στους εργαζόμενους γονείς για να κατανοήσει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις”. 

“Αυτό είναι το ερώτημα που αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να αξιολογήσουν τις τελευταίες εβδομάδες οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ο ιός εξαπλώνεται και σε χώρες εκτός Κίνας”, επισήμανε.

Όπως τόνισε, εκείνο για το οποίο όλοι οι οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν για να το περιορίσουν είναι ο φόβος για το άγνωστο και εικασίες που κάνει ο καθένας, κάτι που ωστόσο αποτελεί κατανοητή αντίδραση.

“Γενικά, η αντίδραση των οργανισμών, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ήταν ισχυρή, συμπεριλαμβανομένης της θερμής στήριξης προς τα συστήματα υγείας και το προσωπικό υγείας”, επισήμανε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως και πέρα από την υποστήριξη και τη μέριμνα για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που επηρεάζονται άμεσα από τον ιό, έχει τονιστεί η καίρια σημασία της σαφούς, έγκαιρης ενημέρωσης και της παροχής συμβουλών προς το ευρύτερο κοινό και αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη και δυναμική κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ