Καμπανάκια για δραματική συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας

Προειδοποιήσεις από έξι ερευνητικά ινστιτούτα.

Συρρίκνωση σχεδόν 10% θα καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, καθώς ο κορωνοϊός έχει παραλύσει τη χώρα, σύμφωνα με προειδοποιήσεις έξι κορυφαίων ερευνητικών ινστιτούτων της Γερμανίας, ενώ για ολόκληρο το έτος, η οικονομία της της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%.

"Η πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει σοβαρή ύφεση στη Γερμανία", τονίζουν έξι δεξαμενές σκέψεις της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Ifo, DIW και RWI, στην εαρινή τους έκθεση.
 
Κοιτάζοντας μπροστά, τονίζουν τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών, η Γερμανία με τα διογκωμένα από ρευστότητα κρατικά ταμεία είναι "καλά τοποθετημένη" για να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση και θα επανέλθει "μεσοπρόθεσμα", όπως υπογραμμίζουν. Για το 2021, τα ινστιτούτα εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας αναμένουν ανάπτυξη της τάξης του 5,8%.
 
Ωστόσο, για το τρέχον έτος, αναμένουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 9,8% το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι εταιρείες πλήττονται από την διευρυμένη αναστολή λειτουργίας.
 
Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας του δεύτερου τριμήνου θα είναι διπλάσια από ό, τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009 και σηματοδοτεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1970 που άρχισαν να καταγράφουν στοιχεία τα συγκεκριμένα ερευνητικά ινστιτούτα, αναφέρεται στην έκθεση.
 
Οι προβλέψεις των ινστιτούτων είναι σύμφωνες με την πρόσφατη εκτίμηση του Υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το 2020. Το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας "Wise Men" εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα παρόμοια πρόβλεψη προβλέποντας μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 2,8 και 5,4% για φέτος.
 
Όπως και όλες οι χώρες, η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού, κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους στο σπίτι και κλείνοντας σχολεία, καταστήματα και εργοστάσια.
 
Το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ενώ ανέστειλε ακόμη και την πρόνοια του συντάγματος για ισορροπημένο προϋπολογισμό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στην υφιστάμενη κατάσταση.

Αλλά ακόμη και με τα πρωτοφανή μέτρα, τα έξι ινστιτούτα προειδοποίησαν ότι η ύφεση «θα αφήσει το στίγμα της» στην αγορά εργασίας.
 
Η Γερμανία από καιρό απολαμβάνει ιστορικό χαμηλό ποσοστό ανεργίας, περίπου 5%, και οι Γερμανοί εργαζόμενοι με τους σχετικά υψηλούς μισθούς τους αποτελούν εδώ και χρόνια βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μέσω της εγχώριας κατανάλωσης. Η ανεργία θα μπορούσε να αναρριχηθεί στο 5,9% το 2020, σύμφωνα με τα ινστιτούτα.

Ο αριθμός των εργαζομένων με λίγες ώρες εργασίας αναμένεται να ανέλθουν στα 2,4 εκατομμύρια, καθώς οι μεγάλες εταιρείες, όπως είναι οι Lufthansa, Volkswagen, BMW και Puma, συμμετέχουν σε μια σειρά από εταιρειών που υιοθέτησαν το κυβερνητικό σχέδιο το οποίο καλύπτει τις αποδοχές των εργαζομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ