Ο Ερντογάν παίζει στα ζάρια όλη την τουρκική οικονομία

Aναλυτές πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος και ο γαμπρός του παίζουν την τύχη της Τουρκίας στην τσόχα με τις μη συμβατικές οικονομικές πολιτικές τους

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο γαμπρός του κ. Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak, έχει πει επανειλημμένα ότι το η Τουρκία βλέπει μια «θετική αποσύνδεση» από τις τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η στρατηγική του σπέρνει τους σπόρους για μια τεράστια νομισματική κρίση.

Ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών, αναφέρει στους Financial Times, ότι η Τουρκία έχει όντως «αποσυνδεθεί απολύτως» αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Συγκεντρώνει ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ξοδεύει δισεκατομμύρια προσπαθώντας να κρατήσει το νόμισμά της σταθερό και να προσπαθεί να τονώσει την οικονομία με φθηνό δανεισμό - η ίδια τακτική που πυροδότησε μια τεράστια κρίση πριν από δύο χρόνια, όταν η λίρα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η πτώση άσκησε πίεση στον χρεωμένο εταιρικό τομέα της Τουρκίας, προκάλεσε την άνοδο του πληθωρισμού και οδήγησε σε ύφεση.

Ο κίνδυνος, λέει ο κ. Brooks, είναι ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια άλλη «άτακτη υποτίμηση» του νομίσματος που θα περιπλέξει τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την κρίση του κορωνοϊού. "Αν δεν μειωθεί η πιστωτική φούσκα, νομίζω ότι οι κίνδυνοι δημιουργούνται", σημείωσε.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η προσέγγιση της Τουρκίας χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου και φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει ένα στοίχημα για μια γρήγορη και έντονη ανάκαμψη από την πανδημία τόσο στο εσωτερικό όσο και σε βασικές εξαγωγικές αγορές.

«Αν νομίζετε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού θα εξαφανιστεί σχετικά γρήγορα, τότε αυτή είναι μια κατάλληλη στρατηγική », λέει ο Phoenix Kalen, διευθυντής αναδυόμενων αγορών στη γαλλική τράπεζα Société Générale. "Είναι δαπανηρό βραχυπρόθεσμα, αλλά σας αγοράζει αρκετό χρόνο για να περάσετε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο."

Ωστόσο, εάν αυτό το σενάριο δεν εκπληρωθεί και τα έσοδα από τον τουρισμό και άλλες εξαγωγές δεν ανακάμψουν αρκετά γρήγορα, προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα μείνει πολύ ευάλωτη σε μελλοντικά παγκόσμια οικονομικά σοκ. «Εάν αυτή η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί για άλλους 12 μήνες, δεν είναι βιώσιμη», λέει. «Οι τουρκικές αρχές ισορροπούν σε αυτήν την εύθραυστη ισορροπία, προσπαθώντας να μην καταλήξουν στον γκρεμό».

Ο Τουρισμός, η κρίση του πετρελαίου και οι εξαγωγές

Οι Τούρκοι υπουργοί ήλπιζαν ότι η κατάρρευση της τιμής της ενέργειας - μία από τις πιο ακριβές εισαγωγές της Τουρκίας - θα αντισταθμίσει την απότομη πτώση των τουριστικών κερδών και την πτώση σε άλλες εξαγωγές όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, λευκά είδη και αυτοκίνητα.

Ωστόσο φαίνεται ότι το παιχνίδι δεν παίζεται με αυτό τον τρόπο. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών , αφού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους το έλλειμμα ήταν σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους διαφοροποιούνται αρκετά, αλλά η Barclays αναμένει συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 4 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την πτώση των εξαγωγών έχουν επιδεινωθεί από μια τεράστια πιστωτική έκρηξη που ξεκίνησε πριν ο ιός να ξεκινήσει να σαρώνει τον κόσμο και είναι τώρα το κύριο εργαλείο για την ανάκαμψη της Τουρκίας από την πανδημία.

Στο ξενοδοχείο Marmaris, ο κ. Tugay προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξος. Όμως, ακόμη και αν το ξενοδοχείο ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες, το καλύτερο που ελπίζει είναι τα επίπεδα πληρότητας  θα φτάσουν από 30 έως 40 τοις εκατό. Η συνήθης πελατεία είναι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 50 ετών, πολλοί από τους οποίους διστάζουν να ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια καθώς αυξάνονται οι φόβοι για επανεμφάνιση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Η ίδια η Τουρκία, η οποία κατέγραψε περίπου 230.000 κρούσματα και 5.600 θανάτους, τουλάχιστον βάσει των στατιστικών η οποία δίδει, αντιμετωπίζει περίπου 900 νέες περιπτώσεις την ημέρα.

«Για το ξενοδοχείο μας, όλα επαφίονται στην ανάκαμψη των αγορών και αν είναι διατεθειμένα τα άτομα μιας συγκεκριμένης ηλικίας να ταξιδέψουν», λέει ο κ. Tugay.

Το χτύπημα στον τομέα του τουρισμού του αποτελεί ζωτικό μέρος της ιστορίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Τα τουριστικά έσοδα αποτελούν σημαντική πηγή ξένου νομίσματος για τη χώρα, η οποία βασίζεται σε μεγάλα ποσά ξένων χρηματοδοτήσεων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την κάλυψη του χρόνιου εμπορικού της ελλείμματος. Περίπου 45 εκατομμύρια επισκέπτες στο εξωτερικό βοήθησαν να δημιουργήσουν εισόδημα από τον τουρισμό 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 75% τους πρώτους έξι μήνες του 2020, ενώ τον Ιούνιο, η πτώση ήταν 96%.

«Σε κανονικές περιόδους θα βγάζαμε 1.000 ευρώ την ημέρα», λέει ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που πουλάει ρούχα παραλίας σε τουρίστες στην τουρκική παραθεριστική πόλη Λάρα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Αυτή τη στιγμή ο τζίρος είναι 10 € ή 20 € την μέρα", σημείωσε.

Υπάρχει διέξοδος ή απλά είναι φαύλος κύκλος τζογαρίσματος;

Η Τουρκία μπορεί ακόμη να μπορέσει να βρει ένα δρόμο χωρίς μια πλήρη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών. Υπήρξαν κάποια καλά νέα για την τουριστική βιομηχανία τις τελευταίες εβδομάδες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δίνει το πράσινο φως στους Βρετανούς να ταξιδεύουν στην Τουρκία. Η Ρωσία, μια άλλη βασική πηγή επισκεπτών, επρόκειτο να ξεκινήσει τις πτήσεις την 1η Αυγούστου.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο οργανισμός αξιολόγησης Standard & Poor's, αναμένουν ότι η πιστωτική έκρηξη της Τουρκίας - και οι σχετικοί κίνδυνοι - θα σταματήσουν. Άλλοι πιστεύουν ότι οι φόβοι ότι η τελευταία αύξηση του δανεισμού θα τροφοδοτήσει ένα τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι υπερβολικό, διότι μεγάλο μέρος των χρημάτων προορίζεται για τη διατήρηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που επιπλέουν παρά να τροφοδοτούν τη ζήτηση για εισαγόμενα υλικά και αγαθά.

Γενικότερα, ο κ. Ερντογάν ήταν συχνά τυχερός κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του στο τιμόνι της Τουρκίας. Μια ταχύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία, με έντονη ανάκαμψη στο εμπόριο και τον τουρισμό, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανανέωση των συρρικνωμένων αποθεμάτων πριν φτάσουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος και ο γαμπρός του παίζουν την τύχη της Τουρκίας στην τσόχα με τις μη συμβατικές οικονομικές πολιτικές τους. Ο κ. Setser, ο οποίος είναι ειδικός στις κρίσεις του ισοζυγίου πληρωμών, λέει ότι η Τουρκία πλησιάζει όσο περνά ο χρόνος σε αυτό που αποκαλεί «κλασική χρηματοπιστωτική κρίση αναδυόμενων αγορών πρώτης γενιάς». Προσθέτει: «Νομίζω ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της, θα έρθει μια στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάζεται να αφήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία να υποτιμηθεί».

Ορισμένοι ξένοι επενδυτές ανησυχούν ότι, εάν υπάρχει απότομη πτώση του νομίσματος, οι αρχές μπορούν να καταφύγουν σε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου - μια προοπτική που ο κ. Albayrak έχει αποκλείσει επανειλημμένα.

Η ορθόδοξη λύση θα ήταν η αύξηση των επιτοκίων. Αλλά ο κ. Ερντογάν, που κάποτε χαρακτήρισε τα υψηλά επιτόκια ως "μητέρα και πατέρα όλων των κακών", μπορεί να είναι απρόθυμος να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, όπως ήταν στο παρελθόν.

"Το τελικό παιχνίδι, εάν η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία, πρέπει να προσαρμόσει στις εγχώριες πολιτικές με μείωση της πίστωσης, υψηλότερο επιτόκιο που σταθεροποιεί τη ζήτηση για λίρα ώστε να επαναφέρει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών", λέει ο κ. Setser .

«Το αν η Τουρκία μπορεί να κάνει αυτήν την προσαρμογή όταν έρχεται σε αντίθεση με τις προτιμήσεις του προέδρου, και σε χαμηλότερο επίπεδο αποθεματικών από ό, τι στο παρελθόν, είναι ένα ανοιχτό ζήτημα".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ