New York Times: Η Τουρκία στο χείλος της κατάρρευσης

Η τουρκική νομισματική κρίση, η δεύτερη σε λιγότερο από δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την πανδημία, οδηγεί την χώρα σε αυξημένο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Όταν η τουρκική λίρα έφτασε σε ένα νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ αυτό το μήνα, ο Hakan Bulgurlu δεν πανικοβλήθηκε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Bulgurlu, διευθύνων σύμβουλος της Arcelik, τουρκικής κατασκευαστής οικιακών συσκευών, αντιμετώπισε νομισματική κρίση.

«Κάνουμε επιχειρήσεις στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Τουρκία, στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο κ. Bulgurlu, ο οποίος είναι 48 ετών και έχει M.B.A. από το Northwestern University του Texas. «Σκληραίνεις. Μαθαίνεις πώς να αντιμετωπίζετε κρίσεις. "

Αλλά για την Τουρκία η νομισματική κρίση, η δεύτερη σε λιγότερο από δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την πανδημία, οδηγεί την χώρα σε αυξημένο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια απότομη κάμψη μετά την πτώση της λίρας που ανέβασε το φάσμα ενός άλλου κύκλου ανερχόμενων τιμών για εισαγόμενα αγαθά όπως φάρμακα και καύσιμα. Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν για τον οικονομικό ελιγμό και την πλημμύρα φτηνών πιστώσεων που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τη λίρα και να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ως ζήτημα πολιτικής, η Arcelik, η οποία έχει 32.000 εργαζόμενους, οι μισοί από τους οποίους στην Τουρκία, είχε ήδη αγοράσει προστασία σε χρηματοπιστωτικές αγορές που προστατεύουν την εταιρεία από την αναταραχή συναλλάγματος. Ήταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο κ. Bulgurlu και άλλα μέλη της κατεστραμμένης επιχειρηματικής τάξης της Τουρκίας έχουν προσαρμοστεί στην ασταθή οικονομία της χώρας. Και βοηθά να εξηγήσει γιατί ο κ. Bulgurlu πιστεύει ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει την καταστροφή, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

«Είμαι πιστός στην Τουρκία», είπε σε συνέντευξή του. «Η Τουρκία φαίνεται πάντα να περνάει αυτά τα πράγματα στην άκρη του μαχαιριού».

Η οικονομική μοίρα της Τουρκίας έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις. Πρόσφατα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συμπεριφέρθηκαν επιθετικά στη Μεσόγειο έναντι της Γαλλίας και της Ελλάδας, που είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Οι αναλυτές θεωρούν τις αντιπαραθέσεις ως απόπειρα του κ. Ερντογάν να προκαλέσει εθνικιστικό συναίσθημα και να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά τους προβλήματα. Η παραμονή του στην εξουσία κλονίστηκε πέρυσι αφού το κόμμα του έχασε τον έλεγχο της δημοτικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη.

Η απότομη υποτίμηση της λίρας, η οποία έχασε το 7% της αξίας της τον Αύγουστο, έχει ήδη οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και άλλα βασικά, προκαλώντας δυσαρέσκεια.

«Τα πάντα είναι απίστευτα ακριβά», είπε η Derya, μια 41χρονη δασκάλα μαθηματικών, η οποία δεν ήθελε να της δώσει το επώνυμό της επειδή είναι κυβερνητική υπάλληλος. Είπε ότι αναμιγνύει περισσότερα κρεμμύδια στα κεφτεδάκια της για να τα κάνει να προχωρήσουν περισσότερο. Λόγω της μείωσης της λίρας, είπε ενώ ψωνίζει σε μια αγορά της Κωνσταντινούπολης, «έχουμε γίνει φτωχότεροι».

Ο κ. Bulgurlu υποστηρίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τις βασικές δυνάμεις, όπως μια ισχυρή εργασιακή ηθική και έναν νεαρό πληθυσμό που θέλει να καταναλώσει. Το μέλλον της Τουρκίας και ο ρόλος της στη δυτική συμμαχία, μπορεί να εξαρτάται από το εάν δικαιολογείται η πίστη του κ. Bulgurlu στην ανθεκτικότητα της χώρας.

Το Arcelik είναι εμβληματικό της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης που οι Τούρκοι απολάμβαναν μέχρι πρόσφατα. Από το 2000 έως το 2013, τα μέσα εισοδήματα υπερδιπλασιάστηκαν, η φτώχεια μειώθηκε κατά το ήμισυ και η Τουρκία μπήκε στις τάξεις των χωρών μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, η οικονομική παραγωγή ανά άτομο έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Bulgurlu, ο οποίος πήγε στο κολέγιο στο Τέξας και μιλάει άψογα αγγλικά, είπε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν και της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας.

Συναλλασσόταν σε συναλλαγματική ισοτιμία όπου 7,4 τουρκικές λίρες αντιστοιχούσαν σε ένα δολάριο αυτό το μήνα, από 5,9 τουρκικές λίρες στο δολάριο στις αρχές του έτους. Η λίρα αυξήθηκε αφού ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία είχε ανακαλύψει ένα σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η ανάκαμψη της λίρας κράτησε ελάχιστα.

Η κυβέρνηση έχει πιέσει τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερα, βοηθώντας στη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών, αλλά και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό, ο οποίος με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 12%. Η φθίνουσα αγοραστική δύναμη της λίρας είναι ένας λόγος που χάνει αξία έναντι άλλων νομισμάτων.

Επιπλέον, πολλοί ξένοι επενδυτές έχασαν την πίστη τους στην Τουρκία κατά την τελευταία κρίση, το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λίγη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία τουρκικής λίρας. Η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να παρέμβει αγοράζοντας λίρες σε αγορές συναλλάγματος, αλλά εξαντλούνται τα δολάρια για να το πράξει, λένε οι αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα έχει αρχίσει να δανείζεται δολάρια που έχουν κατατεθεί σε τουρκικές τράπεζες από επιχειρήσεις και κατοίκους, μια στρατηγική που είναι πιθανό να τελειώσει άσχημα. «Αυτό είναι ένα ναυάγιο τρένου σε αργή κίνηση», δήλωσε ο Ugur Gurses, πρώην κεντρικός τραπεζίτης που γράφει για την τουρκική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα μέχρι στιγμής αρνήθηκε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς. Αυτή θα ήταν η συνήθης θεραπεία για την πτώση του νομίσματος, αλλά θα έρχεται σε αντίθεση με την ανορθόδοξη άποψη του κ. Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Το τρέχον επίσημο επιτόκιο 8,25 τοις εκατό, το οποίο η τράπεζα άφησε αμετάβλητο κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, είναι ουσιαστικά αρνητικό επειδή είναι κάτω από το ρυθμό του πληθωρισμού.

Έχοντας καεί από προηγούμενες κρίσεις, πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει μια επικίνδυνη πρακτική που κάποτε ήταν σύνηθης: δανεισμός σε ξένα νομίσματα. Τα δάνεια σε δολάρια ή ευρώ έχουν χαμηλότερα επιτόκια, αλλά μπορεί να είναι καταστροφικά για μια εταιρεία που κερδίζει τα έσοδά της σε λίρες. Όσο περισσότερο η λιρέτα υποτιμάται, τόσο πιο ακριβή γίνεται η αποπληρωμή του δανείου σε ξένο νόμισμα.

Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 40% όλων των δανείων που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και παραμένουν απειλή για τη φερεγγυότητα των τουρκικών επιχειρήσεων. Περίπου το ήμισυ του χρέους της Arcelik έχουν γίνει σε δολάρια, και έχουν τα πλείστα χαρακτηριστεί ως κόκκινα.

Ωστόσο, ο κ. Bulgurlu είπε ότι η εταιρεία είχε αρκετά έσοδα σε ευρώ, ένα νόμισμα που κέρδισε αξία έναντι του δολαρίου, για να καλύψει τα χρέη του σε δολάρια. Αντισταθμίζει τα υπόλοιπα. «Αντισταθμίζουμε τα πάντα. Δεν αναλαμβάνουμε κανέναν συναλλαγματικό κίνδυνο », είπε. «Αυτή είναι μια αρχή που υιοθετήσαμε εδώ και πολύ καιρό. Μας βοηθά να ασχολούμαστε με τη διοίκηση της επιχείρησής μας και να μην ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος. "

Πηγή: New York Times

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ