Τουρκική Τράπεζα ξέπλενε χρήματα από ροζ ταινίες και Ταλιμπάν

Οι χθεσινές αποκαλύψεις εγγράφων συσχετίζουν την τουρκική τράπεζα Aktif Bank με την Wirecard, τους ταλιμπάν και βιομηχανία ροζ ταινιών.

Τουρκικές εταιρείες και τράπεζες εμφανίζονται στα FinCEN Files, τη συλλογή μυστικών εγγράφων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που διέρρευσε στο BuzzFeed News και κοινοποιήθηκε στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Τα αρχεία από το Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), μια ρυθμιστική μονάδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, παρέχουν πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές χρημάτων.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, ξεχωρίζει μία: Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, υποψιάζεται ότι πραγματοποίησε ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard και εταιρείες από τη βιομηχανία πορνό.

Η Aktif Bank είναι μέρος της Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες. Ο Calik έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες «ύποπτες συναλλαγές» που περιλαμβάνονται στα FinCEN Files, ενώ ο Berat Albayrak ήταν διευθύνων σύμβουλος της Calik Holding.

Ο Albayrak είναι ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του Aktif προέρχονται από αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR). Τα εν λόγω αρχεία είναι αυτά που οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλλουν στο FinCEN όταν υποπτεύονται πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως η Aktif Bank, υποχρεούνται να υποβάλλουν SAR. Οι SAR αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των υπαλλήλων που αφορούν μη συμμόρφωση στους κανονισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανή εγκληματική δραστηριότητα ή άλλο παράπτωμα.

Η έρευνα του ICIJ δείχνει ότι με τη βοήθεια της Aktif Bank, βρώμικα χρήματα διοχετεύτηκαν και πάλι στην αγορά.

Τα αρχεία FinCEN περιέχουν προειδοποιητικά μηνύματα από την Τράπεζα της Νέας Υόρκης Mellon (BNY Mellon) και την Bank of America (BoA), τα οποία ήταν ή είναι ενεργά ως ανταποκριτές τράπεζες για τη διεθνή επιχείρηση της Aktif.

Σύμφωνα με τα FinCEN Files, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank επεξεργάστηκε ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων (77,3 εκατομμύρια ευρώ) μέσω των συνεργατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, τα έγγραφα ρίχνουν φως στο αμφίβολο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφίας και μιας εταιρείας που είναι ύποπτη ότι έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ