Καταστροφικές οι απώλειες εισοδήματος παγκόσμια

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τεράστια μείωση του εισοδήματος εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Οι καταστροφικές απώλειες σε ώρες εργασίας που προκαλούνται από την πανδημία του κορωνοϊού έχουν φέρει τεράστια μείωση του εισοδήματος εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, λέει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ΙLO) στην τελευταία εκτίμησή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κόσμο της εργασίας.

Το παγκόσμιο εισόδημα της εργασίας εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 10,7%, ή 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Αυτός ο αριθμός αποκλείει την εισοδηματική στήριξη που παρέχεται μέσω κυβερνητικών μέτρων.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις χώρες με χαμηλότερο ή μεσαίο εισόδημα, όπου οι απώλειες εισοδήματος από εργατικό δυναμικό έφτασαν το 15,1%, με την Αμερική τη μεγαλύτερη πληγείσα περιοχή στο 12,1%. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, οι απώλειες εισοδήματος εργασίας έφτασαν το 10,6%. Οι μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος εργασίας στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι σημειώθηκαν στην Κεντρική Ασία (16,3%), ακολουθούμενες από τη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη (10,7%) και την Ανατολική Ευρώπη (8%).

Η αναθεωρημένη εκτίμηση του παγκόσμιου χρόνου εργασίας, που χάθηκε το δεύτερο τρίμηνο (Q2) του τρέχοντος έτους (σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019) ανέρχεται σε 17,3%, που ισοδυναμεί με 495 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (FTE) (βάσει 48 - ώρα εργασίας), ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 14 τοις εκατό, ή 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας FTE. Οι ώρες εργασίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 17,5%, ή 55 εκατομμύρια θέσεις εργασίας FTE, το δεύτερο τρίμηνο.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, αναμένονται απώλειες παγκόσμιας ώρας εργασίας 12,1% (345 εκατομμύρια θέσεις εργασίας FTE). Η απώλεια ωρών εργασίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία εκτιμάται σε 11,6 τοις εκατό.

Οι προοπτικές για το 4o τρίμηνο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΔΟΕ, το οποίο χρησιμοποιεί τις τελευταίες προβλέψεις της ακαθάριστης αύξησης του εγχώριου προϊόντος, οι παγκόσμιες απώλειες ωρών εργασίας προβλέπεται τώρα να ανέλθουν στο 8,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019), που αντιστοιχεί σε 245 εκατομμύρια FTE θέσεις εργασίας. Αυτό είναι μια αύξηση από την προηγούμενη εκτίμηση της ΔΟΕ για 4,9% ή 140 εκατομμύρια θέσεις εργασίας FTE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ