Οι Τούρκοι ανεβάζουν ξανά τα επιτόκια για να σώσουν την τουρκική λίρα

Η λίρα έφτασε στο 7,8285 έναντι του δολαρίου στις 07:38 σήμερα το πρωί , ενισχύοντας την θέση της κατά 0,4% από το κλείσιμο της Τρίτης στα 7,86.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί κάτω από τα 7,85 έναντι του δολαρίου σήμερα Τετάρτη φτάνοντας στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου.

Η τουρκική λίρα είχε κλείσει χθες Τρίτη, 20 Οκτωβρίου στο 7,8607 έναντι του δολαρίου ενώ παρουσίασε απότομη ανατίμηση σήμερα πρωί της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου φτάνοντας στα 7,8214, λόγω των διαρροών που υπήρξαν για ανακοινώσεις της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για την δεύτερη αύξηση επιτοκίων μέσα στον Οκτώβρη.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενδέχεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά περισσότερο από ό, τι αναμένουν οι οικονομολόγοι για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα Οκτώβριο.

Το τουρκικό νόμισμα είχε αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και της διαμάχης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 24% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2020.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 175 μονάδες βάσης αντιστοιχώντας αύξηση της τάξης του 12% την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ενισχύοντας περαιτέρω την νομισματική πολιτική ενόψει της αδυναμίας της λίρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι προσδοκίες 17 οικονομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, κυμαίνονται μεταξύ αυξήσεων 100 μονάδων βάσης και 300 μονάδων βάσης.

Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τον περασμένο μήνα με μια αύξηση 200 πόντων με σκοπό να "εξημερώσει" τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε διψήφια ποσοστά.

«Το καλύτερο αποτέλεσμα για τη λίρα θα ήταν μια κίνηση που θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες συνοδευόμενη από μια σχετική επίσημη δήλωση», δήλωσε ο Piotr Matys Ανώτερος Στρατηγικός Σύμβουλος της Rabobank, αναμένοντας μια αύξηση 200 μονάδων βάσης στο επιτόκιο αναφοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ