Νέα βουτιά η τουρκική λίρα - Οι επενδυτές τιμωρούν την μη αύξηση επιτοκίων

Η τουρκική λίρα σημειώνει κατρακύλα άνευ προηγουμένου αφού οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ενώ αναμένονταν ανακοινώσεις από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα για αύξηση των επιτοκίων ώστε να σταματήσει η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, η ΤΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα 10,25 με τους επενδυτές να τιμωρούν την κίνηση ωθώντας την τουρκική λίρα σε νέα ιστορική βουτιά.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές είχαν δείξει την ανακούφισή τους, αναμένοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα στον Οκτώβριο, αφού χθες η τουρκική λίρα είχε φτάσει στο πιο ψηλό σημείο από τις 7 του Οκτώβρη με σταθεροποίηση κάτω από το 7,85 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σήμερα μετά τις ανακοινώσεις της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 10,25 η τουρκική λίρα έκανε κυριολεκτικά βουτιά σημειώνοντας πτώση η ώρα 14:25 πέραν του 2%, (25 λεπτά μετά τις ανακοινώσεις).

Η ώρα 14:43 η τουρκική λίρα κινείται στα 7,9580 έναντι του δολαρίου.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Τουρκία ανέβασε το ανώτατο όριο του διαδρόμου επιτοκίων, αλλά απροσδόκητα άφησε το όριό της σε αναμονή την Πέμπτη, διακινδυνεύοντας περαιτέρω μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας καθώς η κεντρική τράπεζα επιμένει στην προσπάθεια απόκρυψης της αδυναμίας του νομίσματος.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής άφησε το βασικό της ποσοστό επαναφοράς μίας εβδομάδας στο 10,25%, μια απόφαση που δεν είχε προβλεφθεί αφού μόνο δύο από τους 27 ερωτηθέντες ειδικούς το είχαν πει σε μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

Το καθυστερημένο επιτόκιο δανεισμού ρευστότητας αυξήθηκε στο 14,75% από 13,25%, διπλασιάζοντας το χάσμα με το επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας σε 300 μονάδες βάσης.

Χθες Τετάρτη, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κυμαινόταν στο 7,80 ενώ η ώρα 14:25 είχε ξεπεράσει το 7,96 ακολουθώντας μία κάθετα ανοδική πορεία.

Τονίζεται ότι η κίνηση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών οι οποίοι ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση του επιτόκιο πολιτικής της κατά 175 μονάδες βάσης αντιστοιχώντας σε αύξηση της τάξης του 12%, ενισχύοντας περαιτέρω την νομισματική πολιτική ενόψει της αδυναμίας της λίρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι προσδοκίες 17 οικονομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters της προηγούμενης Τρίτης, κυμαίνονται μεταξύ αυξήσεων 100 μονάδων βάσης και 300 μονάδων βάσης.

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ