Αμερικανοί ψάχνουν δεύτερα διαβατήρια - Η περίπτωση του Κύπριου πρώην CEO της Google

Ένα από τα νεότερα περιουσιακά στοιχεία που ψάχνουν οι πλούσιοι Αμερικάνοι είναι αρκετά πιο ασυνήθιστο: Ένα δεύτερο διαβατήριο.

Ο Eric Schmidt έχει αποκτήσει όλες τις πολυτέλειες ενός υπερπλουσίου Αμερικανού πολίτη, ανάμεσα σε αυτές είναι ένα σούπερ γιοτ, ένα αεροσκάφος, ένα ρετιρέ στο Μανχάτταν.

Ένα από τα νεότερα περιουσιακά στοιχεία που ψάχνουν οι πλούσιοι Αμερικάνοι είναι αρκετά πιο ασυνήθιστο: Ένα δεύτερο διαβατήριο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet υπέβαλε αίτηση για να γίνει πολίτης της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευση τον περασμένο μήνα σε κυπριακή εφημερίδα, που μετέδωσε πρώτος ο ιστότοπος Recode.

Ο Schmidt, 65 ετών, μπαίνει στο κλαμπ όσων συμμετέχουν σε κυβερνητικά προγράμματα που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήρια.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολίτες των ΗΠΑ σπάνια προέβαιναν σε αιτήσεις για να αγοράσουν τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια. Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άτομα από χώρες με λιγότερες ταξιδιωτικές ελευθερίες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.

Ωστόσο, αυτό αλλάζει. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», δήλωσε ο Paddy Blewer, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων υπηκοότητας και κατοικίας Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενος στα ερωτήματα των Αμερικανών που λαμβάνει. «Το φράγμα έσπασε - και δεν το συνειδητοποιήσαμε - στα τέλη του περασμένου έτους, και συνεχίζει να δυναμώνει».

Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει επί τούτου, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι του Schmidt - o oποίος έχει περιουσία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index - δεν απάντησαν ούτε αυτοί σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το τρέχον αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ προηγείται της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά η κρίση έχει βοηθήσει τη ζήτηση, καθώς σχεδιάζουν πώς να διατηρήσουν σχετική ελευθερία κινήσεων, εν μέσω των μέτρων lockdown που αυξάνονται λόγω του δεύτερου κύματος των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι εκλογές των ΗΠΑ έχουν επίσης προκαλέσει ενδιαφέρον προς επιλογή δεύτερου διαβατηρίου. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε τον φόρο περιουσίας που προωθούν ορισμένοι Δημοκρατικοί, οι προτάσεις περί φόρων στα επενδυτικά κέρδη θα μπορούσαν να διαταράξουν τους τρόπους που οι Αμερικανοί επιλέγουν να αποφύγουν τις φορολογίες

Ορισμένοι έχουν επίσης αναζητούν ένα επιπλέον διαβατήριο λόγω φόβων κοινωνικής αναταραχής, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία υπηκοότητας Apex Capital Partners, η οποία ανέφερε ότι οι φόβοι έχουν αυξηθεί 650% κατά την ψηφοφορία αυτού του μήνα.

«Βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον από Αμερικανούς που λένε όλοι τα ίδια πράγματα που λένε οι Κινέζοι, ή οι πελάτες της Μέσης Ανατολής ή της Ρωσίας», δήλωσε ο ιδρυτής της Apex Nuri Katz σε συνέντευξή του. «Λένε, δεν φεύγουμε από τις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, αλλά ανησυχούμε και θέλουμε να έχουμε κάτι άλλο, για κάθε περίπτωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ