Σώθηκαν $111 εκατομμύρια της FBME

Το τελεσίγραφο των Αζέρων, η συναίνεση των Τανζανών την υστάτη και η μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση των χρημάτων.

Του Νέστορα Βασιλείου

Η ιστορία της Τράπεζας που κατηγορήθηκε από την αμερικανική FinCEN για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και για σχέσεις με την τρομοκρατία εξακολουθεί να γράφεται στα δικαστήρια και το ενδιαφέρον δεν έχει ποτέ ατονήσει. Η FBME είναι ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια.

Έχει περάσει από πολλά στάδια με τους Λιβανέζους ιδιοκτήτες της να κινούνται εναντίον της Δημοκρατίας και να διεκδικούν αποζημιώσεις πέραν του €1 δισ. για το κλείσιμό της. Τους Τανζανούς να προχωρούν στην εκκαθάρισή της και να απαιτούν να αναγνωριστούν από τις κυπριακές Αρχές για να εκκαθαρίσουν και το υποκατάστημά της στην Κύπρο και την Αρχή Εξυγίανσης να υποβάλλει αίτημα εκκαθάρισης του εν Κύπρο υποκαταστήματός της. Η υπόθεση FBME εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια σε μια διελκυστίνδα Κύπρου – Τανζανίας για την εκκαθάρισή της. 

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, παρά ταύτα, κατάφεραν να συνεννοηθούν έστω και προσωρινά μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο κάτι που έγινε εφικτό κυρίως λόγω της καλής επικοινωνίας με τους δικηγόρους των Τανζανών στην Κύπρο. Αιτία αποτέλεσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Το περιουσιακό στοιχείο και τα προβλήματα

Η FBME διατηρούσε καταθέσεις $111 εκατομμυρίων στην International Bank Of Azerbaijan (IBA). Η τράπεζα του Αζερμπαϊτζαν κατέρρεε και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της η FBME θα κλήθηκε να λάβει το ποσό των $111 εκατ. Για να περιέλθουν όμως τα χρήματα αυτά στην κυριότητα της υπό διαχείριση, FBME θα έπρεπε να υπογράψουν οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές και οι Αρχές της Τανζανίας.

Ο χρόνος και τα χρόνια περνούσαν, οι υπογραφές δεν εξασφαλίζονταν και οι Αζέροι είχαν δώσει τελεσίγραφο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ημέρα κατά την οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει η FBME την κυριότητα των $111 εκατ.

Εν τη απουσία συμφωνίας με τους Τανζανούς, τον Ιούλιο, ξεκίνησε προσπάθεια μέσω δικηγόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπει φρένο στη διαδικασία, που έτρεχε στο Αζερμπαϊτζάν και θα άφηνε την κυριότητα των χρημάτων στην αζέρικη τράπεζα. Αυτό δεν ήταν όμως εφικτό να γίνει.

Πέραν όμως αυτών των εμποδίων καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν αναλάμβανε την είσπραξη και τη διαχείριση των χρημάτων λόγω του κακού ονόματος της FBME.

Η Τράπεζα είχε κατηγορηθεί από την αμερικανική FinCen εξού και έκλεισε για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Το κρίσιμο 24ωρο

Στις 30 Αυγούστου εστάλη η τελευταία επιστολή, από τον ειδικό διαχειριστή στις τανζανικές Αρχές για να συνυπογράψουν με τις κυπριακές προς εξασφάλιση των χρημάτων.

Τελικά συμφώνησαν οι Τανζανοί και εκκίνησε διαδικασία ενημέρωσης των Αζέρων, η οποία ολοκληρώθηκε σε 24 ώρες.

Τα λεφτά αποδέχθηκε να τα αναλάβει η αμερικανική New York Mellon και έτσι τακτοποιήθηκε το θέμα.

Έγκυρες πηγές με καλή γνώση των όσων τεκταίνονταν το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου αποδίδουν την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης στον ειδικό διαχειριστή της FBME.  

Ο Κλεόβουλος Αλεξάνδρου και οι νομικοί του σύμβουλοι φέρονται να ενήργησαν σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την Αρχή Εξυγίανσης, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου και τους νομικούς συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα χρήματα αυτά συγκαταλέγονται, πλέον, στα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας και θα αποδοθούν στο πλαίσιο της εκκαθάρισής της όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει το όλο θέμα στις δικαστικές αίθουσες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ