Economist: Ισραήλ και Εμιράτα ανυπομονούν να αρχίσουν "δουλειές"

Επιχειρηματίες, πρώην πράκτορες της Μοσάντ και άλλοι εμπλεκόμενοι αναφέρουν στο Economist την νέα σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Δημοσίευμα του The Economist αναφέρει ότι «τα αφεντικά σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούν να περιμένουν να αρχίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ τους», σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούσαν ανεπίσημα σχέσεις για μεγάλη χρονική διάρκεια, παρά τον μισό αιώνα μποϊκοτάζ που υπήρχε από μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου προς το κράτος του Ισραήλ.

Είχαν επίσης εμπορικούς δεσμούς, με τα προϊόντα, ωστόσο, να έπρεπε να περάσουν από διαμεσολαβητές σε τρίτες χώρες, για να μετακινηθούν από το Ισραήλ στα ΗΑΕ και αντίστροφα. Αυτό βέβαια ήταν εφικτό μόνο για προϊόντα με ψηλό περιθώριο κέρδους, όπως τα προϊόντα τεχνολογίας, που αποτελούν και ένα από τα ατού του Ισραήλ, χωρίς να αφήνεται περιθώριο για το εμπόριο για άλλου είδους αγαθά.

Αυτό φαίνεται ότι πλέον αλλάζει άρδην, αφού από τις 24 Ιανουαρίου το Ισραήλ άνοιξε πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των ΗΑΕ, ως μέρος των διπλωματικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στις Αμερική μεταξύ των δύο μερών τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν «τώρα που μπήκαν στην αρένα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», λέει ο David Meidan, πρώην ανώτερος κατάσκοπος της Μοσάντ, ο οποίος συμβουλεύει ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αραβικό κόσμο. Μιλάμε για προοπτικές για το ετήσιο διμερές εμπόριο που φτάνουν μέχρι τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που ισοδυναμεί με το 5% του ΑΕΠ του Ισραήλ και το 1% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τους τελευταίους έξι μήνες οι Frost & Sullivan, μια συμβουλευτική που ασχολείται με τις συμφωνίες αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί πελάτες τους έχουν κλείσει συμφωνίες με εταιρείες του Εμιράτου σε βιομηχανίες από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τα τρόφιμα.

Στις 7-8 Φεβρουαρίου το Αμπού Ντάμπι θα φιλοξενήσει μια κορυφαία διάσκεψη κορυφής για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ. Μια νέα εμπορική αγάπη είναι στον αέρα, αναφέρει το Economist.

 Δύο λιμενικοί φορείς, τα Ναυπηγεία του Ισραήλ και η DP World του Ντουμπάι, σχεδιάζουν μια κοινή προσφορά για το πρόσφατα ιδιωτικοποιημένο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ. Ο όμιλος Barakat, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας νωπών προϊόντων των ΗΑΡ, έχει προσεγγίσει επιχειρήσεις του Ισραήλ ώστε να προσφέρουν τα προϊόντα τους στα ξενοδοχεία και τις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Barakat, Kenneth D'Costa, επαινεί τα ισραηλινά αβοκάντο, τα οποία περιμένει να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς από την πιο ακριβή ευρωπαϊκή παραγωγή αβοκάντο και τα φτωχότερα σε ποιότητα της Κένυας.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, αναφέρει το δημοσίευμα. Αναμένεται να αυξηθούν οι πληρωμές από αγρότες των Εμιράτων για ισραηλινό αγροτικό εξοπλισμό, σπόρους και τεχνογνωσία σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση των Εμιράτων από ξένα τρόφιμα που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 80% των συνολικών αναγκών της χώρας.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, θα αποκτήσει πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πετροχημικά, οικοδομικά υλικά και άλλα «ογκώδη» αγαθά, όπου λόγω των προηγούμενων μικρών περιθωρίων κέρδους καθιστούσαν το εμπόριο τους. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη από τα εμπορικά επιμελητήρια του Ντουμπάι και του Ισραήλ εντόπισε το «δυναμικό» των εξαγωγών τσιμέντου, κεραμικών και μετάλλων από τα Εμιράτα στο Ισραήλ, τα οποία το Ισραήλ προς το παρόν παίρνει από αλλού με υψηλότερο κόστος.

Τα απευθείας ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσουν επίσης τις επιχειρήσεις. Πριν από το τελευταίο Lockdown 25 πτήσεις μετέφεραν εβδομαδιαίως ταξιδιώτες μεταξύ Τελ Αβίβ

και Ντουμπάι, κάτι το οποίο δεν γινόταν πριν τις συμφωνίες. Σημειώνεται ότι μόνο τον Δεκέμβριο περισσότεροι από 40.000 Ισραηλινοί πέταξαν στο Ντουμπάι. Οι κάτοχοι Ισραηλινών διαβατηρίων μπορούν επιτέλους να μπουν στο έδαφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να αυξήσουν τις επενδύσεις σε start-up επιχειρήσεις τεχνολογίας του Ισραήλ λέει ο Daniel Sharon, επιχειρηματίας από το Τελ Αβίβ.

Οι Εμιράτες κατανοούν την αραβική περιοχή «πολύ καλύτερα από εμάς», λέει ο Erel Margalit υπεύθυνος μεγάλης εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων του Ισραήλ. Είναι επίσης μία πύλη προς την Άπω Ανατολή, προσθέτει. Ο Asaf Azulay, επικεφαλής μάρκετινγκ της Bank Hapoalim, ισραηλινής τράπεζας, βλέπει επίσης μία διπλή ευκαιρία για απόκτηση πρόσβασης στον Αραβικό Κόσμο αλλά και στην Αφρική, με κοινές επενδύσεις Ισραήλ και ΗΑΕ.

«Δεν είναι απλή ιστιοπλοΐα». Οι Εμιράτες, είχαν μάθει ως τώρα να βλέπουν το Ισραήλ ως κάτι κακό, και χρειάζεται χρόνο να διαδοθεί αυτή η νέα πραγματικότητα, λέει το αφεντικό ενός μεγάλου εισαγωγέα τροφίμων των Εμιράτων. Έχει αποφασίσει να μην συνεργαστεί με Ισραηλινούς προμηθευτές προς το παρόν. Μετά από δεκαετίες εχθρότητας, κάποια τριβή είναι αναπόφευκτη.

Όμως σημάδια για αναθέρμανση των σχέσεων είναι εμφανέστατα με τους Εβραίους να κάνουν βόλτα με θρησκευτικά ρούχα στους δρόμους του Ντουμπάι. Είναι σχεδόν όπως όλα, ο Ιουδαϊσμός έγινε μοντέρνος, λέει αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τονίζει ότι για τους Ισραηλινούς που είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν στο έδαφος των Εμιράτων υπάρχει και επιπλέον κίνητρο, αφού είναι μια χώρα χωρίς φόρο εισοδήματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ