Ο πρώτος ξύλινος ουρανοξύστης της Ευρώπης

Πέραν από το υψηλότερο ξύλινο κτήριο της Ευρώπης, πρόκειτα για ένα στοίχημα του Βερολίνου για ένα διαφορετικό και προσιτό μοντέλο στέγασης.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ένας ουρανοξύστης ο οποίος θα αποτελεί το ψηλότερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης υπόσχεται μια «κοινωνική και οικολογική αλλαγή» στο Βερολίνο με το Bloomberg να αναφέρει ότι πρόκειται για μια δοκιμασία για ένα διαφορετικό και πιο προσιτό μοντέλο στέγασης.

Το πολυώροφο κτίριο μικτής χρήσης που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Βερολίνο στην περιοχή Kreuzberg της πόλης είναι ασυνήθιστο για αρκετούς λόγους.

Ο πύργος 322 ποδιών (98 μέτρα), του οποίου η κατασκευή επιβεβαιώθηκε στις 29 Ιανουαρίου από τον ντιβέλοπερ που ασχολείται με κατασκευές αειφόρου ανάπτυξης και τις βερολινέζικες αρχές θα κατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό από ξύλο.

Το κόστος του κυμαίνεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια) και θα κατασκευαστεί με μια μέθοδο που είναι γνωστή ως ξυλεία με σταυρωτή επικάλυψη, το οποίο επιτρέπει στους κατασκευαστές να ανεγείρουν ψηλούς πύργους χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο χάλυβα και σκυρόδεμα από τους παραδοσιακούς ουρανοξύστες.

Ονομάστηκε WoHo και σχεδιάστηκε από τον Mad Arkitekter της Νορβηγίας, το 29όροφο κτίριο υπόσχεται να είναι το υψηλότερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας οπλισμένο σκυρόδεμα αποκλειστικά για τον πυρήνα και το υπόγειό του.

Ενώ η φιλική προς το περιβάλλον μηχανική του έργου προσελκύει την προσοχή, το συγκρότημα έχει άλλες ιδιότητες που μπορεί να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πύργος και τα συνδεδεμένα χαμηλότερα κτίρια που θα τον περιβάλλουν, φιλοδοξούν να αποτελέσουν στην κοινότητα ένα πρότυπο μιας πιο προσιτής ανάπτυξης.

Οι αξιωματούχοι του Friedrichshain-Kreuzberg λένε ότι ο στόχος δεν είναι απλώς η παροχή νέων κατοικιών: είναι να κατευθύνει το Βερολίνο και άλλες πόλεις, "προς ένα παράδειγμα κοινωνικής και οικολογικής αλλαγής", δήλωσε ο επίτροπος στέγασης της περιοχής.

Για το σκοπό αυτό, το έργο βασίζεται στην εξυπηρέτηση διάφορων αναγκών της βερολινέζικης κοινότητας. Περίπου το 25% του πύργου θα είναι εμπορικοί χώροι γραφείων και καταστημάτων - με προτίμηση στις τοπικές επιχειρήσεις και το 60% θα είναι κατοικίες. Το ένα τρίτο από αυτά τα σπίτια θα είναι έχουν ως στόχο να παρέχουν σε προσιτές τιμές στέγη σε άτομα που θέλουν να συνστεγαστούν, το ένα τρίτο θα είναι πωληθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα είναι διαμερίσματα που θα ενοικιάζονται.

Αναφέρεται επίσης ότι πολλά από τα διαμερίσματα, θα αναμειχθούν μέσα στο συγκρότημα, δημιουργώντας μια διαφορετική κατακόρυφη γειτονιά μεγάλων οικογενειακών μονάδων, φοιτητικών στούντιο και βοηθητικής διαβίωσης για ηλικιωμένους κατοίκους και ατόμων με άνοια.

Θα υπάρχει ακόμη και μια μικρή ομάδα «δωματίων τζόκερ», σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται σε απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμες χρήσεις. Το υπόλοιπο 15% του χώρου του πύργου, εν τω μεταξύ, θα διατεθεί για δημόσιες χρήσεις, όπως νηπιαγωγείο και λέσχη για παιδιά, εργαστήρια, εσωτερική παιδική χαρά και πανοραμική στέγη με δημόσιο καφέ και σάουνα ανοιχτή στο ευρύ κοινό. .

Αυτό που δεν θα έχει, σε μεγάλο βαθμο, το WoHo είναι, ωστόσο, το πάρκινγκ. Ο χώρος για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα θα περιοριστεί στο ελάχιστο και θα αντικατασταθεί από ράφια ποδηλάτων, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σημεία για κοινόχρηστα οχήματα.

Οι απεικονίσεις του κτηρίου πριν από την κατασκευή δείχνουν μπαλκόνια και στέγες που είναι διακοσμημένες με πράσινο, ένα χαρακτηριστικό που θα ενσωματώνει τον πύργο όμορφα στη θέση του στο τέλος μιας πρόσφατα αναφυτευμένης, πολύ δημοφιλούς γραμμής πρασίνου που ξεκινά από το κεντρικό Βερολίνο κατά μήκος παλιών σιδηροδρομικών γραμμών.

Το γεγονός ότι τα σχέδια οικοδόμησης συνδυάζουν ύψος και κάποιο βαθμό κοινωνικής αποστολής δεν είναι τυχαίο. Ο διαφορετικός χαρακτήρας του WoHo αντικατοπτρίζει την συμμόρφωση με τις νέες οδηγίες σχετικά με τα πολυώροφα κτίρια που υιοθέτησε η πολιτεία του Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2020. Οι νέοι νόμοι του Βερολίνου απαιτούν από τους ντιβέλοπερ, εάν θέλουν να κατασκευάσουν ένα κτίριο που υψώνεται περισσότερο από ενάμισι φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της  γύρω περιοχής, η έγκριση θα δοθεί μόνο εάν το έργο είναι «από υψηλή αρχιτεκτονική ποιότητα και λειτουργικά βιώσιμη. "

Με άλλα λόγια και όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα « στο Βερολίνο μπορείτε να φτάσετε ψηλά μόνο εάν φαίνεται καλό και δεν αυξάνει τις εκπομπές ρύπων της πόλης».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ