Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης
Περίπου 1.000 ευρωπαϊκές εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα τους γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην βρετανική αγορά μετά το Brexit.
Περίπου τα δύο τρίτα των 1.500 εταρείες διαχειριστές κεφαλαίων, οι εταιρείες πληρωμών και οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν προηγουμένως φυσικές δραστηριότητες στη Βρετανία, σύμφωνα με τα αρχεία της Financial Conduct Authority που έλαβε η Bovill, μια χρηματοοικονομική εταιρεία συμβούλων.
Οι εταιρείες «λειτουργούσαν με διαβατήριο υπηρεσιών πριν από το Brexit, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν μόνιμο γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ed O'Bree, συνεργάτης της Bovill. «Επομένως, αυτές οι εταιρείες είναι πιθανό να επενδύσουν σε ακίνητα και επαγγελματικές υπηρεσίες καθώς ιδρύουν ένα γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά».
Ιρλανδικές, γαλλικές και γερμανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν 584 από τις 1.500 αιτήσεις αδειοδότησης για επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Κύπρος, η οποία είναι ένας δημοφιλής χώρος για πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι η επόμενη πιο κοινή επιλογή, με 151.
Τα δεδομένα δείχνουν 100 τράπεζες που επιδιώκουν επίσης να αυξήσουν την παρουσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και πάνω από 400 εταιρείες στον ασφαλιστικό κλάδο.
Η εισροή νέων εταιρειών αποτελεί πιθανό πλεονέκτημα για τον χρηματοοικονομικό τομέα της Βρετανίας, του οποίου η κυριαρχία στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση απειλείται μετά το Brexit.
Φέτος, το Λονδίνο έχασε το στέμμα του από το Άμστερνταμ ως τον κορυφαίο θέση χρηματιστήριο της Ευρώπης, οι traders έχουν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον κύριο τόπο των συναλλαγών τους, ενώ συνεχίζεται η μετεγκατάσταση τραπεζών προς το ευρωπαϊκό μπλοκ.