Τι προκάλεσε το παγκόσμιο black-out σε διεθνείς ιστοσελίδες;

Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί για μερικά λεπτά μια σειρά διεθνών ενημερωτικών ιστοσελίδων, όπως οι Financial Times, οι New York Times, το Bloomberg, το BBC, o «The Guardian» κ.α.

Σταδιακά επανέρχονται τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites, κυβερνητικοί και εμπορικοί ιστότοποι και πλατφόρμες social media, που πριν λίγη ώρα είχαν «πέσει».

Οι ιστότοποι των BBC, Bloomberg, FT και Reuters λειτουργούν ήδη κανονικά.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Fastly – ένας δημοφιλής πάροχος CDN που παρέχει βασικές υπηρεσίες σε πολλές ιστοσελίδες – επρόκειτο για τεχνικό πρόβλημα το οποίο εντοπίστηκε και έχει αρχίσει η διερεύνηση των αιτίων που το προκάλεσαν.

Η διακοπή λειτουργίας οφειλόταν σε πρόβλημα που αντιμετώπισε ο πάροχος CDN, Fastly. Πρόκειται για εταιρεία cloud computing, η οποία παρέχει βασικές υπηρεσίες σε πολλές ιστοσελίδες.

Μετά την πρώτη ανακοίνωσή της ότι διερευνά «τον πιθανό αντίκτυπο στην απόδοση των υπηρεσιών CDN», καθώς οι περισσότερες περιοχές κάλυψης της Fastly αντιμετώπιζαν «υποβαθμισμένη απόδοση», η εταιρεία διαμήνυσε πως το πρόβλημα προσδιορίστηκε, αποκλείοντας έτσι το σενάριο κυβερνοεπίθεσης.

«Το πρόβλημα έχει προσδιοριστεί και εργαζόμαστε για την επίλυσή του» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παγκόσμιος συναγερμός

Νωρίτερα, εκτός λειτουργίας τέθηκαν για μερικά λεπτά μια σειρά διεθνών ενημερωτικών ιστοσελίδων, όπως οι Financial Times, οι New York Times, το Bloomberg, το BBC, o The Guardian, το CNN και άλλα διεθνή δίκτυα.

Την ίδια ώρα, προβλήματα παρατηρήθηκε και στην ιστοσελίδα της Amazon, amazon.com, ενώ εκτός λειτουργίας ήταν η ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης. Προβλήματα, δε, παρουσίασε και το Twitter.

Όποιος επιχειρούσε να μπει στις παραπάνω ιστοσελίδες έβλεπε την εξής ένδειξη: «Error 503 Service Unavailable».

Πάντως, σταδιακά το πρόβλημα αποκαθίσταται και οι ιστοσελίδες επανέρχονται στον «αέρα».

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ