Η μπάλα στην Νομική Υπηρεσία για τα "χρυσά διαβατήρια"

Η Δήμητρα Καλογήρου τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές και πολιτικές ευθύνες που καταγράφονται στο Πόρισμα από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η Δήμητρα Καλογήρου, κατόπιν της παράδοσης του Τελικού Πορίσματος για τα «χρυσά διαβατήρια» στο Γενικό Εισαγγελέα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει διερεύνηση όλων των ενδεχόμενων ευθυνών και αδικημάτων που προκύπτουν από το Πόρισμα.

Η μπάλα στον Γενικό Εισαγγελέα

Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι «δεν είμαστε ποινικοί ανακριτές για να δώσουμε ποινικές ευθύνες, αλλά η Ερευνητική Επιτροπή διερευνά βάσει των μαρτυριών και των φακέλων που είχε ενώπιον της.

Το τελικό πόρισμα έχει ενδεχόμενα ποινικά και διοικητικά αδικήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, αλλά όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα θα πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες πολιτικές και ηθικές ευθύνες.

Αυτό που καταγράφει το πόρισμα είναι ότι το 53% των πολιτογραφήσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου, δηλαδή δεν μπορούσαν να πολιτογραφηθούν αφού δεν υπήρχε νομική πρόνοια παρά μόνο τα τροποποιημένα κριτήρια, κι ως εκ τούτου θεωρούνται παράνομες πολιτογραφήσεις.

Η Ερευνητική Επιτροπή, βάσει των στοιχείων, δεν βρήκε ποινικές ευθύνες του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από τις αρμόδιες αρχές.

«Τις όποιες ποινικές ή άλλες ευθύνες δεν θα τις πει η Ερευνητική Επιτροπή αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσει περαιτέρω ο Γενικός Εισαγγελέας».

«Έχει φτάσει η ώρα να αρχίσει δουλειά η Επιτροπή Αποστέρησης Υπηκοοτήτων»

Έχουν γίνει εισηγήσεις για 85 αποστερήσεις πολιτογραφήσεων και ένας από τους λόγους είναι οι ψευδείς παραστάσεις και παράθεση λανθασμένων στοιχείων από τους επενδυτές.

"Θα ήταν καλά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποστέρησης αλλά αυτό είναι κάτι που και πάλι πρέπει να το αποφασίσει η Νομική Υπηρεσία".

Θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έρευνες άμεσα, αφού έχουν ήδη καθυστερήσει να προχωρήσουν τις διαδικασίες, κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουν και μετά την δημοσίευση του Πορίσματος της Τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου, σημείωσε.

Το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων

Για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων Υπουργών που μετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και συνδέονταν με παρόχους, η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι το ζήτημα έχει ήδη δημοσιευτεί στο Ενδιάμεσο Πόρισμα της Επιτροπής ενώ θα πρέπει να αναμένεται το Τελικό Πόρισμα για τα περαιτέρω.

«Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα τώρα γιατί είναι υπό διερεύνηση, όταν θα δοθούν στην δημοσιότητα βεβαίως να το ξανασυζητήσουμε».

Ο ρόλος των θεσμών στις πολιτογραφήσεων

Υπάρχουν οι διάφοροι ρόλοι των θεσμών στο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, κάτι το οποίο απασχόλησε την Ερευνητική Επιτροπή.

Έχει εξεταστεί ο ρόλος του κάθε θεσμού κατά την διαδικασία των πολιτογραφήσεων και καταγράφεται στο Τελικό Πόρισμα βάσει των καταθέσεων και του ελέγχου των φακέλων. Έχει διερευνηθεί ο ρόλος των εποπτικών αρχών και της ΜΟΚΑΣ, ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας και ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ήταν θετικό ή δεν ήταν θετικό το Πρόγραμμα;

Γενικότερα το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα βοήθησε εν μέρει την κυπριακή οικονομία ώστε να ανακάμψει σε συγκεκριμένους τομείς και όχι σε όλους, ωστόσο λόγω της ανεπαρκούς εποπτείας έχει δημιουργήσει δυσφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό κι ως εκ τούτου όλα τα καλά παραγράφονται λόγω αυτής της δυσφήμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ