Τι αναμένει η αγορά από τη συνεδρία της ΕΚΤ

Ξαφνικά, η συνεδρίαση της Πέμπτης απόκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αγορά ερμήνευσε διαφορετικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 22 Ιουλίου ήταν μέχρι πρόσφατα χαρακτηρισμένη ως μια ήσυχη συνεδρίαση παραμονές των καλοκαιρινών διακοπών. Όμως, τα πράγματα άλλαξαν με την παρουσίαση της νέας στρατηγικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 8 Ιουλίου και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αποδεχθεί την υπέρβαση του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό όταν τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στον πυθμένα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ξαφνικά, η συνεδρίαση της Πέμπτης απόκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αγορά ερμήνευσε διαφορετικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ως είθιστε, πριν από κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ, ρεπορτάζ του Reuters καταγράφει πέντε ερωτήματα-κλειδιά που βρίσκονται στα ραντάρ των αγορών.

1.Πώς θα αλλάξει η ΕΚΤ τη μελλοντική καθοδήγησή της;

Η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει την πολιτική καθοδήγησης ώστε να αντανακλά τον νέο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό και πιθανόν να δεσμευτεί σε μια ισχυρή απάντηση νομισματικής πολιτικής για να πετύχει αυτό το στόχο. Βάσει της τρέχουσας καθοδήγησης, η ΕΚΤ θα αγοράζει χρέος για όσο χρειαστεί προκειμένου να κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα, χαμηλά-ρεκόρ επίπεδά τους, έως ότου δει τον πληθωρισμό να συγκλίνει προς τον στόχο της. Η αναθεωρημένη καθοδήγησή της ίσως αποκαλύψει τον «χώρο κινήσεων» που έχει δώσει για τον πληθωρισμό, ή το ρίσκο να χάσει αξιοπιστία, όπως δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, μέλος του συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει την καθοδήγησή της σηματοδοτώντας μεγαλύτερη περίοδο αμετάβλητης πολιτικής στα επιτόκια και τις αγορές ενεργητικού,» δήλωσε ο Νικ Κουρής, της ABN AMRO.

REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

2.Ποιο είναι το μέλλον του ΡΕΡΡ;

Η αλλαγή μελλοντικής κατεύθυνσης μπορεί να είναι το εύκολο κομμάτι. Η διαχείριση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ενεργητικού ΡΕΡΡ του 1,85 τρις ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ίσως είναι πιο δύσκολη και μια ερώτηση την οποία η ΕΚΤ καθυστερεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παρότι μια απόφαση για επέκταση του ΡΕΡΡ δεν μπορεί να αποκλειστεί, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η Κριστίν Λαγκάρντ ίσως επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις για το ζήτημα. Πρώτον, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι οι έκτακτες αγορές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο και η επόμενη εξέταση του προγράμματος είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον, οι τελευταίες προβλέψεις δημοσιεύονται τον Σεπτέμβριο και η ΕΚΤ ίσως προτιμήσει μια στάση αναμονής περιμένοντας τα νεώτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη πριν αναλάβει δράση.

3.Θα τονώσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού η ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ δέχεται πίεση να δείξει πως είναι σοβαρή σχετικά με το νέο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει το ποσό των 20 δις ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ενεργητικού ΑΡΡ –που υιοθέτησε το 2014 για να αντιμετωπίσει την προηγούμενη κρίση και ελέγχεται από αυστηρούς κανόνες- από τη στιγμή που το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ ολοκληρωθεί, ίσως υιοθετώντας και σχετική ευελιξία. «Είναι πολύ πιθανό το ΑΡΡ να επαναπροσδιοριστεί σε όρους μεγέθους και ίσως σε κάτι κάπως διαφορετικό,» δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντικροζέτ της Pictet Wealth Management.

4. Εχουν αυξηθεί οι πτωτικοί κίνδυνοι στην οικονομία;

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου λόγω του πιο μολυσματικού στελέχους Δέλτα, αναγκάζει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επαναφέρουν περιορισμούς δραστηριότητας, πιθανότατα πλήττοντας την οικονομική ανάκαμψη. Σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δήλωσε ότι τα νέα στελέχη του Covid-19 αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5% φέτος. Η ΕΚΤ μπορεί να αναφερθεί στις προοπτικές με μια ανακοίνωση πριν τη συνέντευξη τύπου.

5.Πόσο σοβαρές είναι οι διαφωνίες στο διοικητικό συμβούλιο;

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ συζήτησαν την μείωση των μέτρων στήριξης τον Ιούνιο βλέποντας την οικονομική ανάκαμψη να επιταχύνεται, όμως συμφώνησαν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο στήριξης, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης. Ενώ οι διαφωνίες έγιναν ορατές τις τελευταίες εβδομάδες, η αβεβαιότητα που συνδέεται με τον κορονοϊό μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για τους διαμορφωτές να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους. «Ακόμη κι αν πιστεύετε στην ανάγκη για πιο αυστηρή πολιτική, ίσως ήταν καλύτερα να περιμένετε μέχρι τον Σεπτέμβριο δεδομένων των αβεβαιοτήτων,» δήλωσε ο Ντικροζέτ.

 

ΠΗΓΗ: Οt.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ